Miton investuje do dárcovské platformy Donio

pondělí, 11. května 2020, 13:00 Aktuality, Internet & Mobil MediaGuru

Investiční skupina Miton vstoupila do dárcovské platformy Donio, přes kterou se mimo jiné vybralo 14 milionů korun na plicní ventilátory Corovent.

David Procházka, zakladatel platformy Donio, a Tomáš Hodboď z Mitonu, zdroj: Miton

David Procházka, zakladatel platformy Donio, a Tomáš Hodboď z Mitonu, zdroj: Miton

Skupina Miton se rozhodla zainvestovat do dárcovské platformy Donio. Investicí ve výši jednotek milionů získává částečný podíl.

Zatím největším úspěchem Donia byla sbírka na plicní ventilátory Corovent, v níž se vybralo 14 milionů korun za pouhých 19 hodin. Platforma umožňuje snadné založení sbírky na cokoliv, přičemž na účet přijde organizátorům 100 procent vybraných peněz, Donio si nebere provizi a hradí také náklady na bankovní poplatky. Projekt financují dobrovolná „dýška“ od dárců.

„Donio není projekt, na který bychom se dívali podle standardních investičních kritérií. Chceme podpořit a udržet stěžejní myšlenku, že k organizátorům putuje 100 % vybrané částky. Chceme, aby tým věnoval celou svou kapacitu tomu, jak na platformu přinést co nejvíce sbírek a pomoci co největšímu počtu lidí,“ popisuje za Miton Tomáš Hodboď.

Miton nabídne dárcovské platformě své zkušenosti z e-commerce a stavění online produktů. Rovněž pomáhá se sestavením týmu s vizí, že pomoc zespoda potřebuje razantní změnu. „Umím si představit, že během pár let se na Donio mohou měsíčně vybrat stovky milionů korun jen v Česku. Takový Národ sobě ve verzi 2020,“ říká zakladatel Donia David Procházka s tím, že by rád naučil lidi, aby si z darování peněz na dobrou věc vytvořili pravidelný návyk. 

Přes Donio bylo prozatím vybráno přes 46 milionů korun, které darovalo 50 tisíc dárců. Nejvyšší dary dosahovaly výše milionu korun, minimální výše je 10 Kč. Nejčastější příspěvek je 300 Kč. Cílem je rozšířit platformu i za hranice Česka. 

-stk-