ZAOSTŘENO NA: Když Billie Joe ještě nebyl slavný a Pokáčova pleš na podporu onkologie

Pokáč, Billie Joe Armstrong, The Kooks | Foto: Marie Veselá, magzter.com, Michael Klemm (archiv MonsterMusic)

Nový týden je tady a s ním i zbrusu nová rubrika ZAOSTŘENO NA, v níž se pravidelně podíváme na průřez novinek různými žánry českého i zahraničního hudebního světa. The Kooks vydali již druhé karanténní EP, Pokáč se věnuje onkologii a máme tady i jedno smutné úmrtí.

Smutné rock’n’rollové úmrtí

Jen málokterá událost zasáhla v minulém týdnu svět rocku tak, jako zpráva o úmrtí legendárního Little Richarda. Jeden ze zakladatelů rock’n’rollu a autor proslulých hitů jako Long Tall Sally, Lucille či Tutti Frutti, z níž pochází i notoricky známý popěvek “a-wop-bop-a-loo-bop-a-wop-bam-boom”, zemřel v sobotu ve věku 87 let. Mimo svou studiovou tvorbu a až nebývale energické vystupování na koncertech proslul Little Richard i svým ohromným vlivem na vývoj populární hudby obecně, právě z něj si totiž brali inspiraci i velikáni následujících dekád od Paula McCartneyho, přes Eltona Johna až po Lemmyho Kilmistera.

Čtěte také: ZAOSTŘENO NA: Kytary Coreyho Taylora v aukci, koncert pro auta a nová hudba Guns N’ Roses

Druhé karanténní EP The Kooks

Některé kapely karanténu využily k odpočinku, jiné jsou zase produktivní a pracují na nové tvorbě. A právě do této druhé kategorie spadají také britští The Kooks, kteří v půlce dubna vydali EP Unshelved: Pt. I, na něž nyní navázali pokračováním Unshelved: Pt. II. Toto EPíčko obsahuje nejen čtyři nové skladby, ale také akustickou verzi singlu Jackie Big Tits z alba Inside In / Inside Out. Na Unshelved: Pt. II se The Kooks vrací ke kořenům a posluchačům přináší nefalšované indie plné procítěných tónů a až rockových kytarových riffů.

Čtěte také: TIP REDAKCE: Bring Me The Horizon i Post Malone vkládají v izolaci všechny síly do vzniku nové desky

Když Billie Joe Armstrong ještě nebyl slavný

Jelikož naživo nám interpreti aktuálně svou hudbu představovat nemohou, pro mnohé to otevírá naopak příležitost seznámit fanoušky s tím, jak se jejich oblíbenci činili v hudebním světě ještě před tím, než byli slavní. Přesně touto cestou se vydal i zpěvák Billie Joe Armstrong z Green Day, který se svými followery na Instagremu sdílel video, na němž jako třináctiletý společně se svou rodinou hraje na kytaru rokenrolovou klasiku Johnny B. Goode. A jak se zdá, o talent neměl frontman slavné kapely nouzi ani jako čerstvý teenager.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

That’s my brother Dave playin drums. My family everywhere else.. song- “johnny b Goode

Příspěvek sdílený Billie Joe Armstrong (@billiejoearmstrong),

Zaboduje druhá deska Kehlani alespoň podobně jako debutová SweetSexySavage?

Stálice Kehlani vydala 8. května po třech letech novou desku. Její v pořadí druhé album nese název It Was Good Until It Wasn’t a hostí hvězdy hip-hopu i mimo něj – od Masega, přes Jhené Aiko až po Jamese Blakea. Nové album si doposud vede velice dobře, v den vydání se o nové nahrávce nepřestalo mluvit na Twitteru i jiných sociálních sítích a očekává se, že v žebříčcích deska zaboduje podobně jako debutová SweetSexySavage, která se v roce 2017 vyšplhala na třetí příčku hitparády Billboard.

Čtěte také: TIP REDAKCE: Objevujte nové – 8 indie muzikantů, kteří vám zpříjemní karanténu

Vokály jako z hrobky

Jestli se na jaře někomu podařilo opravdu vyniknout ve světě grindcore a death metalu, byli to bezpochyby američtí Caustic Wound. Pocházejí ze Seattle a své jméno si teprve budují – letos vyšlo jejich debutové album jménem Death Posture. To je nicméně plné jeskynních a až do krve brutálních riffů i agresivní a přesto technicky precizní bubenické práce. O úroveň dál výsledné dílo posouvá rovněž vokál, který zní jako by vycházel z hrobky. Většina muzikantů v sestavě má za sebou zkušenost z kapely Mortiferum, jež byla orientována spíše do doom metalu.

Čtěte také: TIP REDAKCE: Temný rapper Ghostemane a jeho kolaborace napříč hudební scénou

Pokáč na podporu onkologie

Aničku Slováčkovou a Pokáče dal dohromady jejich vlasový porost. I když jsme plešatý je název nového songu, jehož poselstvím je mít radost z maličkostí, užívat si života a brát vše tak, jak to je.

Čtěte také: Český hudební průmysl bez přímé podpory státu možná brzy dohraje

Každé přehrání na YouTube a streamovacích službách generuje příspěvek pro projekt Můj nový život, jehož účelem je posílit povědomí o problematice dětské onkologie a podporovat mladistvé pacienty a jejich rodiny v průběhu i po skončení léčby. „Velký díky patří všem, co se na výrobě videoklipu i songu podíleli. Pracovali bez nároku na honorář a veškeré příjmy půjdou ve prospěch nadace. Děkujeme, že pomáháte,“ vzkazují Anička Slováčková a Pokáč.


Napište komentář