Csaplár si získává respekt lesáků: Když vidí moji práci, třeba si řeknou, že nejsem takový idiot

Csaplár si získává respekt lesáků: Když vidí moji práci, třeba si řeknou, že nejsem takový idiot

Momentálně volný trenér Josef Csaplár je momentálně velmi často k zastižení v lesích u Semil, kde se spolu s bývalým svěřencem z Liberce Tomášem Janů již pár měsíců věnuje dřevorubectví.

Krátce po jeho konci ve Zlíně ho k tomu inspirovala návštěva kamaráda v křivoklátských lesích. "Šel do lesa na dřevo s ruční pilou, vzal mě s sebou. Chytlo mě to, poté mě seznámil s panem Beranem, který hospodaří v lesích u Semil. Vybavil jsem se csaplárovsky - kompletně se vším všudy. Za jedny z největších bohatství naší země považuji české pivo, lesy a český holky. Je doba kůrovcová, přijde mi smysluplné, co dělám. K životu potřebuju pohyb. Kolo, běžky, posilovna. Teď místo toho kácím stromy," ozřejmil na webu sport.cz sedmapadesátiletý odborník, jenž v minulosti prošel také Slavií, Libercem či Viktorií Žižkov.

S pilou byl úplným začátečníkem, protože až do loňského podzimu ji nikdy v ruce nedržel. Nyní už je ovšem v tomto směru mnohem dál. "Měl jsem dobré učitele, viděl stovky videí, přečetl jsem kvanta odborných článků. Ke kácení se ale stejně musíte prořezat. Přežil jsem. Po prvním týdnu jsem ale nemohl ani vylézt z auta, vytáhnout mě musela manželka. Není to o tom, že přijdu do lesa, pokosím stráň a jdu pryč. Musím les vyčistit, aby se mohl vysázet nový. Podobně jako v klubu. Zajímat se jen o dnešek a po mně potopa? Ne, věnuju se mladým hráčům, zajímá má mě, aby měl klub černá čísla. Oproti fotbalu je ale rozdílné, že v lese spoléhám jen sám na sebe. Co si udělám, to mám, co si podělám, to si podělám sám," pokračoval na serveru sport.cz někdejší stratég Panioniosu či Wisly Plock.

I když byl ještě před časem mezi ostřílenými lesáky za exota, nyní je vyhledávanou atrakcí, jež v lese poskytuje společné fotografie a často je zvána na pivo. "Když vidí moji práci, třeba si řeknou: On ten Csaplár není takový idiot," uzavřel na stránkách sport.cz trenér, jenž svou práci v lese vnímá jako poslání a bere ji jako osobní rozvoj, aby se naučil něco nového.

Dokud ho to bude bavit, bude to dělat a až přestane, zaklapne pily a půjde pryč. Třeba opět za nějakou fotbalovou výzvou...