Bývalý starosta a disident jsou pro novou nemocnici. ODS chce jejich odchod

  17:20
Bývalý dlouholetý starosta Vlčnova a současný krajský radní Jan Pijáček čelí výzvě, aby „zvážil své setrvání v řadách ODS“. Má se vzdát i mandátu krajského zastupitele, stejně jako někdejší disident a pozdější šéf BIS Stanislav Devátý, který byl zvolen jako nestraník. Oba opakovaně podpořili vznik nové zlínské nemocnice.

Jan Pijáček (vlevo) a Stanislav Devátý jsou v zastupitelstvu Zlínského kraje za ODS. | foto: MAFRA

Pro stavbu nové krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích oba hlasovali před týdnem.

Stejně se zachovali již v prosinci, kdy se o investici za osm miliard korun hlasovalo poprvé. Návrh pokaždé prošel nejtěsnější možnou většinou.

„Svým hlasováním vyjádřili pouze svůj osobní názor, který je v rozporu s politickým názorem ODS. Trváme na tom, že zavazovat rozpočet kraje za současné situace k mnohamiliardovým výdajům je rozpočtově nezodpovědné. Počkat s rozhodnutím do podzimu byl minimální požadavek ODS,“ uvedla regionální rada ve svém prohlášení.

„Nová nemocnice je největší investicí v historii Zlínského kraje, přitom ale nemá ani koaliční podporu, ani širší politickou podporu, není součástí krajské koncepce rozvoje zdravotnictví a není ani součástí koaliční smlouvy,“ vysvětlil Lubomír Traub, lídr kandidátky pro podzimní krajské volby s tím, že ODS se nyní touto smlouvou necítí dál vázaná.

„Regionální rada ví, že ze zastupitelstva neodejdu. Ptali se mě na to už před měsícem,“ reagoval Pijáček, který je v ODS od roku 1990 a patří mezi její nejznámější tváře v regionu.

„A odejít z ODS? Jako její zakládající člen na celorepublikové úrovni bych se za to musel stydět sám před sebou,“ doplnil.

Pijáček svůj postoj předem vysvětlil krajskému vedení a zdůvodnil jej rovněž na zasedání zastupitelstva.

„Můj názor je pořád stejný a mrzí mě, že se liší od politického názoru ODS. Někdy je ale třeba mít odvahu. Lidé v kraji si zaslouží novou nemocnici a co nejlepší možnou zdravotní péči,“ podotkl Pijáček, který už s předstihem oznámil, že letos na podzim nebude v krajských volbách kandidovat a v politice skončí.

Mandát zastupitele nesloží ani Devátý. „Nemocnice je pro mě otázkou věcnou, a nikoli politickou, na rozdíl od představitelů místní ODS,“ vzkázal bývalý disident, signatář Charty 77, porevoluční poslanec a následný ředitel Bezpečnostní informační služby. Ani on na kandidátce strany nefiguruje.

Stavbu nové nemocnice v pondělí podpořili také opoziční zastupitelé SPD a jeden z ČSSD. Koalice nebyla jednotná, proti je dlouhodobě hnutí ANO.

Důvodem je obava, zda hejtmanství bude mít na tak velkou investici dostatek peněz a nebude muset omezovat výdaje do dalších oblastí. Tento argument kritiků zesílil v současné době, kdy může přijít finanční krize kvůli dopadům epidemie koronaviru.

Autor: