Památník Terezín se znovu otevírá pro veřejnost
Zdroj: www.kr-ustecky.cz
Zajímavosti

Terezín - Po dvou měsících nuceného uzavření všech objektů a expozic Památníku Terezín budou tyto od pondělí 11. května znovu otevřeny pro veřejnost. Řada naplánovaných výstav a vzpomínkových akcí připomínajících 75. výročí osvobození českých zemí od nacizmu musela být zrušena či přesunuta na pozdější termín.

Z důvodu mimořádné situace způsobené pandemií onemocnění Covid-19 byly 10. března uzavřeny pro veřejnost všechny objekty Památníku Terezín. Stejně jako další podobné instituce byl i Památník Terezín nucen takřka ze dne na den přeměnit režim své činnosti. Aktivity pro veřejnost v podobě výstav, pietních akcí a vzdělávacích programů pro školy a pedagogy byly zrušeny a část zaměstnanců, začala pracovat z domova. Za zavřenými branami se také mohly začít realizovat akce, které se při běžném provozu dělají stěží. Došlo tak například k nezbytné rekonstrukci zázemí pro pokladní a průvodce v Malé pevnosti. Ve vstupních prostorách zde také vzniká prostor pro odkládání zavazadel návštěvníků, který dosud chyběl.

V souladu s rozhodnutím pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví k uvolňování karanténních opatření stanovil ředitel Památníku Terezín Jan Roubínek pondělí 11. května za den, kdy se návštěvnický provoz Památníku vrátí do běžného režimu s tím, že návštěvníci i pracovníci budou muset dodržovat všechna opatření bránící přenosu nákazy koronavirem.

„U vstupu do všech našich objektů budou umístěny stojany s dezinfekcí a nouzový návštěvní řád s několika pokyny, jejichž dodržování budeme od návštěvníků vyžadovat. Nebude to samozřejmě nic, co bychom i beztak všichni běžně nedělali. Zejména jde o vstup se zakrytými ústy a nosem, důraz na zesílenou hygienu rukou, dodržování rozestupů a zákaz konzumace potravin uvnitř našich objektů.“ Pokladní Památníku budou také nyní preferovat platby za vstupné kartou a v rámci ochranných opatření budou redukována místa v relaxačních zónách. V interiérech také bude dbáno na nepřekročení hygienou doporučené koncentrace osob. „Všichni naši pracovníci budou vybaveni ochrannými osobními pomůckami a návštěvníkům budou s dodržováním nastavených opatření nápomocni“, doplňuje Roubínek.

Jak již bylo dříve avizováno, z původního květnového termínu bylo přesunuto konání ústředního vzpomínkového shromáždění Terezínská tryzna na neděli 18. října. Zatím bez náhrady byl zrušen pracovní seminář „Policejní věznice Terezín v represivním systému okupační moci (1940-1945)“, několik vzdělávacích programů a na příští rok se přesouvá výstavní projekt Pevnost 1980 výtvarníků Jiřího Sozanského, Ivana Bukovského, Petra Kováře, Zdeňka Berana, Lubomíra Janečky, Oldřicha Kulhánka a Ivana Dolejška.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru