Víme, kde jsou naši voliči, ujistil Hamáček. A pak se velmi naštval při dotazu na Michala Haška

11.05.2020 18:24

Redaktor Aktuálně.cz Radek Bartoníček vyzpovídal v rozhovoru předsedu ČSSD Jana Hamáčka. Tématem bylo dění okolo koronaviru. Ví, že mu většinu voličů sebral Andrej Babiš. a že je chce zpět. ČSSD prý během koronavirové krize jasně ukázala, že má na politické scéně své místo. „Myslím, že jsme jako sociální demokracie prošli testem v době pandemie dobře,“ sdělil Hamáček. A Michal Hašek volebním manažerem strany? S tím prý mají problém jen novináři. „Budeme ho ostrakizovat, vyobcujeme ho ze společnosti?“ reagoval Hamáček na kritiku od Bartoníčka.

Víme, kde jsou naši voliči, ujistil Hamáček. A pak se velmi naštval při dotazu na Michala Haška
Foto: TV Prima, tan
Popisek: Jan Hamáček v Partii na Primě

Předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček poskytl rozhovor Radku Bartoníčkovi pro server Aktuálně.cz. Zpočátku se novinář ptal Hamáčka, proč se má opět setkat s prezidentem Zemanem a proč se k němu chová vstřícně, vzhledem k dřívějším vyjádřením Zemana k ČSSD. Na to Hamáček odpověděl, že chce mít s prezidentem korektní vztahy, což se někdy daří, a někdy ne. „Teď momentálně si myslím, že jsou naše vztahy naprosto bezproblémové. Rozhodně to ale neznamená, že plánuji dělat ze sociální demokracie hradní stranu. To nechci,“ poznamenal.

Celý rozhovor ZDE

Redaktor se však nenechal odbýt a připomněl mu jeho nedávný výrok, dle kterého jsou dvě ze tří tajných služeb zbytečné. Hamáček Bartoníčkovi odpověděl, že s prezidentem povede na toto téma debatu a že ho bude zajímat, o která fakta se opírá. „Jsem připraven mu vysvětlit, co všechno jsme za mého vedení na rozvědce udělali,“ dodal.

Anketa

Máte důvěru v Bezpečnostní informační službu (BIS) ?

4%
96%
hlasovalo: 18676 lidí

Poté došlo na volební preference. Volební model Kantar přisuzuje ČSSD 5,5 %. „Nečekal jste, že budou nynější průzkumy veřejného mínění dávat sociální demokracii více procent voličů? Už vzhledem k tomu, že během pandemie koronaviru jste se, podle reakcí na sociálních sítích, dočkal zvýšené podpory lidí?“ zeptal se Bartoníček. Hamáček připustil, že to čekal. Prý však věří tomu, že se to v průzkumech projeví.

„Když mi lidé vyjadřovali podporu, spousta z nich uvedla, že chtějí volit sociální demokracii,“ pověděl ministr vnitra. „Kam se ale poděli voliči sociální demokracie? A co jsou to vesměs za lidi?“ zeptal se novinář. „My víme, kam se poděli,“ reagoval Hamáček – prý si voliče ČSSD převzal Babiš. „Zejména skupinu seniorů. Chceme je získat zpět. A část našich bývalých voličů je u Pirátů. A něco málo u Starostů a nezávislých,“ sdělil šéf ČSSD.

Na to, jakým způsobem je chce získat zpět, odpověděl, že ČSSD během koronavirové krize jasně ukázala, že má na politické scéně své místo. Tím však myslel nejen svou vlastní práci, ale též i práci hejtmanů, z nichž Hamáček jmenoval například Jiřího Běhounka, Martina Netolického či Jiřího Štěpána: „Myslím, že jsme jako sociální demokracie prošli testem v době pandemie dobře.“

Dle Hamáčka bude zásadní, jak ČSSD zareaguje na obavy lidí, kteří budou chtít vědět, co bude s jejich zaměstnáním či s rodinou; sociální demokracie nesmí takové lidi nechat napospas osudu. Právě program Jany Maláčové Antivirus, kompenzující mzdy, je dle reakcí, které Jan Hamáček má, nejúspěšnějším vládním programem. „Je naprosto bezproblémový, žádosti jsou rychle vyřizované a peníze jsou už u lidí. Na rozdíl od jiných programů, které se potýkají s problémy, tak program tohoto ministerstva je hodnocený nejlépe. I toto ukazuje, že ČSSD umí věci zvládnout a dotáhnout do konce,“ pochválil Hamáček resort práce a sociálních věcí. To, že je Andrej Babiš nezastíní, prý předvedl Hamáček během krize, kdy si ČSSD dokázala prosadit své názory.

Poté se přešlo přímo k podzimním krajským volbám. Ty totiž bude koordinovat Michal Hašek, bývalý hejtman Jihomoravského kraje za ČSSD. „Vy opakovaně odpovídáte na otázky novinářů, že výběr pana Haška je interní záležitost ČSSD, a víc k tomu nechcete říkat. Ale nepřipravil jste ČSSD o určitou část voličů, když jste ho vybral na volebního manažera strany?“ ptal se novinář.

„Problém ‚Michal Hašek‘ vytvářejí novináři. On nemá v sociální demokracii žádnou politickou funkci, kromě toho, že je v zastupitelstvu Jihomoravského kraje. Najali jsme si ho na manažerskou práci. Jediný, kdo s tím dělá problém, jsou novináři. Je to interní věc sociální demokracie,“ odpověděl Hamáček.

„Interní věc, která může ovlivnit volební výsledky ČSSD, protože část veřejnosti to vnímá jako návrat Michala Haška do středu dění. Jako návrat někoho, kdo se často vyhýbá otázkám, a kdo v minulosti mimo jiné jedenáctkrát zalhal při otázce, jestli jednal s prezidentem Milošem Zemanem o vašem dřívějším premiérovi a předsedovi strany Bohuslavu Sobotkovi,“ připomněl redaktor.

„Ale já se ptám, jestli to, co v minulosti udělal Michal Hašek, je horší než vražda. On udělal politickou chybu, zaplatil za ni, skončil v politice a zůstal členem ČSSD. Bude muset pykat za svou chybu do konce života? Budeme ho ostrakizovat, vyobcujeme ho ze společnosti? Z mého pohledu má v manažerské rovině stále co sociální demokracii dát,“ zareagoval Hamáček. Sociální demokracie si prý nemůže dovolit vyhazovat a zadupávat ty lidi, co mají manažerské a odborné zkušenosti. Nedivil se však reakcím novinářů, když to oznámil na Twitteru.

Vedení ČSSD vnímá podzimní krajské volby jako první test jejich práce. „Nedovedu si představit, že bychom se tvářili, jako by se nic nestalo, pokud bychom ve volbách neuspěli. Jak přesně bych reagoval já a další členové vedení, o tom bychom se určitě ještě poradili. Volby jsou ještě relativně daleko,“ zareagoval na dotaz, zda by při neúspěchu odstoupil.

Anketa

Máte důvěru v Bezpečnostní informační službu (BIS) ?

4%
96%
hlasovalo: 18676 lidí

„Nemáte chuť vládnout po příštích volbách raději s dnešní opozicí než s hnutím ANO, pokud by to volební výsledky umožnily?“ tázal se redaktor. Odpovědí mu však bylo, že je to zatím předčasné, jelikož řádné sněmovní volby jsou až za rok a půl. Prý tedy bude záležet na výsledcích a následném vyjednávání. „Neříkáte si, že by bylo lepší dělat politiku s těmito lidmi než třeba s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem? Není řada jeho výroků už přes čáru?“ opět se zeptal Bartoníček. „S Vojtěchem Filipem se známe dlouho, také s ním mám dobré osobní vztahy. Jsme na tom podobně i politicky, my jsme se rozhodli jít do vlády, oni se rozhodli pro tichou podporu. Mám ale pocit, že naše cesta je úspěšnější než jejich,“ odpověděl Hamáček.

Na konci rozhovoru Bartoníček řekl, že si v posledních dvou měsících všiml u Hamáčka, že je otrávený a že ho snad politika už moc nebaví.

Hamáček však odvětil, že se absolutně soustředil na řešení spousty akutních problémů. „Jestli ale chcete úplně otevřenou odpověď, tak jsem v jednu chvíli skutečně pochyboval o tom, jestli má moje práce smysl,“ uznal. Mělo to být ve chvíli, kdy musel odpovídat na dotazy typu, co dohodl s Čínou za dovoz ochranných pomůcek a co vše za tím je. „Nejlépe tuto atmosféru dokumentují slova jednoho z mých podřízených, který téměř dva měsíce strávil tím, aby v České republice bylo co nejvíce ochranných pomůcek. Mnohdy skoro vůbec nespal, ale nakonec se dočkal takového ‚vděku‘, že mu lidé nadávali do zlodějů a do poštovní schránky dávali lístky, co všechno za to má,“ popsal Hamáček.

Chuť do politiky mu však zůstala a nemyslí si, že by bylo správné přemýšlet o vyklizení pole.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…