Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zavřené sklepy nás tvrdě zasáhly, říká šéf českých vinařů. Čechy láká na vinařskou dovolenou

Autor: Markéta Mikešová - 
12. května 2020
05:30

Dočasné uzavření restauračního byznysu a zákaz pořádání akcí negativně pocítili nejen výrobci piva. Situace zasáhla i české vinaře, kteří v některých případech úplně přišli o svůj příjem. Z něj přitom financují jarní práce, které jsou potřebné k tomu, aby na podzim byla řádná úroda hroznů. Nedosáhnou navíc na podporu státu, takže jsou zcela odkázáni na pomoc lidí, říká prezident Svaz vinařů ČR Tibor Nyitray. Loajalita zákazníků je podle něj to hlavní, co může vinaře zachránit. Čechům v této souvislosti navrhuje, ať letošní dovolenou absolvují právě ve vinařských oblastech.

Zavřené restaurace, žádné festivaly a slavnosti ani ochutnávky. Kvůli pandemii koronaviru zůstalo jen málo způsobů, jak se člověk mohl dostat k českému vínu. A čeští zpracovatelé hroznů to velmi intenzivně pocítili. „Nejvíce jsou postiženi malí a střední vinaři, kteří svoje vína prodávají zejména do gastro provozů a vinoték a také soukromé klientele,“ odhalil Nyitray pro Blesk Zprávy.

Situace je podle něj zasáhla natolik, že mnozí z nich řeší nedostatek financí na udržení provozu. „Z programu COVID II jsou vinaři vyloučeni, ostatní programy pomoci taky nemůžou využít, protože, na rozdíl od jiných výrobců nápojů, nemůžou vypnout stroje a čekat, jak to všechno dopadne,“ nastínil Nyitray, že na stát se obrátit nemohou. „Naopak musí velmi intenzivně pracovat ve vinicích, protože to, jaká bude úroda na podzim, je ovlivněno kvalitou práce právě teď na jaře. V normálním roce jsou tyto práce financovány z prostředků, které získává vinař prodejem vína z loňského ročníku, ale takové cash flow je aktuálně zastaveno,“ dodal.

Nejde přitom jen o zavřené restaurace, kterým se teprve od pondělí otevřely zahrádky. To je pouze jeden ze způsobů odbytu vína. Snad ještě horší byl zákaz shromažďování. „Velmi citelně nás zasáhla nemožnost realizovat akce typu otevřených sklepů, ochutnávky, slavnosti vína apod., při kterých se návštěvníkům taky prodala značná část zásob. V podstatě pro vinaře, pokud nejsou zalistovaní v řetězcích supermarketů, zbývá pramálo obchodních kanálů,“ vysvětlil Nyitray.

V době pandemie se tak alespoň vinaři více zaměřili na prodej přes e-shopy, který v posledních týdnech výrazně vzrostl. Ten také nejspíš ještě nějaký čas zůstane, jelikož Nyitray si nemyslí, že jakmile restaurace opět otevřou, vše se okamžitě vrátí do normálu. „Lidé budou opatrnější,“ míní šéf vinařského svazu.

Na lidi nicméně vinaři spoléhají. Věrní zákazníci totiž v konečném důsledku dokážou víc než jakákoliv podpora státu. „Největší pomocí pro naše vinaře a pro obor jako takový by byla loajalita našich zákazníků,“ říká Nyitray. A doplňuje, že Češi mohou pomoci například tím, že místo u moře stráví letní a podzimní měsíce v tuzemsku. „Navíc návštěva vinařských oblastí naší krásné země bude skvělou alternativou (nejen) letošní dovolené,“ nastínil.

Z vína chtějí na Západě dělat líh

Čeští vinaři nicméně nejsou jediní, které koronakrize zasáhla. V komplikované situaci se nachází především velké vinařské země typu Itálie, Francie a Španělsko. Ty dokonce varují, že pokud se něco nestane, sklepy budou příliš plné, aby pojaly letošní produkci a vymýšlí krizový plán, jak se s tím vypořádat. Jakmile by totiž bylo příliš přebytečných lahví, ceny by šly rapidně dolů.

Situace by se podle nich mohla řešit destilováním vína na etanol, což by měla financovat Evropská komise. Ta do toho investovat ovšem nechce, destilování si má každá země řešit vlastními prostředky. Místo toho navrhla sérii řešení zaměřených více na farmáře. Trojice zemí přesto v dopise žádá EU o 350 milionů eur na destilování 10 milionů hektolitrů vína.

Francie, Itálie a Španělsko se starají o půlku produkce vína v Evropské unii. Ročně vyprodukují miliony lahví. Česko takovou produkci nemá, k tak drastickým řešením se proto uchylovat nemusí. „Opatření v podobě destilování vína na líh u nás neplánujeme,“ uvedl Nyitray.

sorgedoktor ( 12. května 2020 14:49 )

Palava neni jediny region, kde by byla kvalitni vina.Nedfavno zesnuly púrof MUdr Samanerk preferoval znojemska viny a prokazal jejich pozitivni vlůiv na choroby srdecni ischemickehop typu

frantacizek ( 12. května 2020 11:31 )

25. sundáváme náhubky, tak tam hned k Vám na Pálavu jedeme a společně ty sklepy otevřeme dokořán.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa