U nemocnice v Litomyšli je nové parkoviště, které vsakuje dešťovou vodu

12. květen 2020 07:10

U Litomyšlské nemocnice je nové vsakovací parkoviště. Je navržené speciálně tak, aby se dešťová voda, která na něj dopadne, vsákla do půdy namísto toho, aby odtekla do kanálu nebo se odpařila. Tím udržuje v zemi vláhu.

Parkoviště je společným projektem Pardubického kraje, města Litomyšl a společnosti Nemocnice Pardubického kraje. Nová parkovací plocha ulehčí nejen návštěvníkům nemocničního areálu, ale i dalším řidičům ve městě, jak zjistila reportérka Barbora Soukupová.

Čtěte také

„Nové parkoviště vzniklo přímo v areálu nemocnice, má 77 parkovacích míst,“ říká mluvčí městského úřadu v Litomyšli Michele Vojáček. Parkovací stání není určeno jen pro potřeby nemocnice, ale pomůže i městu.

„Díky tomu, že budou moci lidé parkovat uvnitř areálu, tak nebude tolik využívané parkoviště před nemocnicí, které budou moci využívat další občané. V té lokalitě je například i městský úřad a tam mohou zaparkovat, když budou mít nějakou pochůzku,“ řekl Vojáček.

Parkoviště má mezery

Nové parkoviště má i speciální funkci, díky použitým materiálům vsakuje vodu. „To znamená, že když tam naprší, tak se ta voda nebude hromadit někde na asfaltu, ale vrátí se zpátky do půdy. Parkoviště nemá úplně celistvý povrch, jsou tam mezery, aby se lépe vsakovala voda, a všechno to splňuje požadavky státu a normy, aby vsakovaná voda nepoškodila životní prostředí a podobně,“ doplňuje Vojáček z městského úřadu.

Čtěte také

Podle mluvčího to není jediné opatření proti suchu, které město zajišťuje. „Důležitá je péče o městské rybníky, které zadržují vodu. Na zimu se připravuje odbahnění Budislavských rybníků, aby byly v dobrém stavu a již v loňském roce došlo k omezení sekání trávy ve vybraných lokalitách tak, aby vyšší tráva lépe zadržovala vodu. V tom pokračujeme i v současné době a letos navíc vznikly další dvě louky přímo ve městě, které taky budou zadržovat více vody. A u výsadby nových stromů aby se uchytily a nedošlo k jejich odumírání používáme speciální vaky, které průběžně dodávají stromům vláhu.“

Stejný princip vsakovacího parkoviště jako u nemocnice chce město uplatnit u všech dalších parkovišť, která ve městě vzniknou.

Spustit audio

Související