Zavřít reklamu

Každý den se v oblasti technologií objevují nové věci. Některé události jsou zásadní, jiné již méně. V dalším díle našeho pravidelného seriálu o historii technologií si připomeneme patentování Dvorakovy zjednodušené klávesnice a příchod herní konzole Xbox 360.

Přichází rozložení klávesnice Dvorak (1936)

Když přišly na svět první psací stroje, snažila se řada výrobců přijít na ideální rozložení klávesnice. Populárním byl například systém QWERTY, ten se ale nakonec ukázal jako nepříliš efektivní. 12. května roku 1936 si profesor univerzity ve Washingtonu August Dvorak se svým švagrem Williamem Dealeym nechali patentovat takzvanou Dvorakovu zjednodušenou klávesnici (Dvorak Simplified Keyboard – DSK). Klávesnice se vyznačovala například blízkostí klíčových písmen pro větší efektivitu. Dominantní ruka měla “na dosah” většinu souhlásek, zatímco nedominantní ruka se postarala o samohlásky a méně časté souhlásky – z tohoto důvodu byla DSK vyvinuta ve verzi pro praváky i leváky. Na Dvorakove klávesnici se opravdu psalo mnohem rychleji – tak rychle, že se klávesy starších psacích strojů často zasekávaly, proto se klávesnice nakonec nestala standardem.

Přichází Xbox 360

12. května roku 2005 představila společnost Microsoft svou herní konzoli s názvem Xbox 360. Jednalo se o nástupce původního Xboxu a k oficiálnímu odhalení došlo v rámci vysílání televizní stanice MTV 12. Další detaily včetně přehledu her představil Microsoft o něco později na veletrhu Electronic Entertainment Expo. Xbox 360 nabízel podporu služby Xbox Live, funkci streamování médií z lokálních PC, a uživatelé k němu mohli postupem času dokoupit řadu doplňků, ovládačů a periferií pro ještě lepší zážitek ze hry.

Další události nejen ze světa technologií

  • Verizon oznamuje své plány na akvizici služby AOL(2015)
.