Asiana bude nakupovat letenky a ubytování pro státní úředníky se zápornou marží

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Služební cesty zaměstnanců osmi státních úřadů v čele s ministerstvem financí bude nově zařizovat společnost Asiana. Nakupovat pro ně bude jak letenky, tak i ubytování a jízdenky v cílové destinaci. Firma v dubnu vyhrála ve výběrovém řízení ministerstva financí i díky tomu, že nabídla poplatek za zprostředkování služby v záporné výši – za každou pořízenou letenku tak stát zaplatí o dvě koruny méně, než za kolik ji Asiana nakoupí. Jeden z uchazečů o zakázku kvůli ceně napadl tendr u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, ale neúspěšně.

Ministerstvo financí uzavřelo s Asianou smlouvu na dobu neurčitou. Deníku E15 to potvrdil mluvčí rezortu Zdeněk Vojtěch. „Službu mohou využívat ještě ministerstva dopravy a kultury, generální finanční ředitelství, Správa železnic, Státní fond dopravní infrastruktury, finanční analytický úřad a kancelář finančního arbitra,“ uvedl Vojtěch.

Tyto úřady takto podle odhadu rezortu financí celkem utratí v příštích čtyřech letech přes 126 milionů korun, průměrně tedy přes třicet milionů ročně.

Kolik všech dotyčných osm úřadů utratilo celkem za poslední čtyři roky, MF neuvedlo. Samotný úřad Aleny Schillerové za uplynulé čtyři roky zaplatil společnosti SIT Travel za letenky, ubytování, jízdenky a zprostředkovatelský poplatek přes 61 milionů – průměrně přes patnáct milionů ročně.

Společnost SIT Travel, která tyto služby zařizuje od roku 1994, si účtuje zprostředkovatelský poplatek 190 korun. Smlouva s touto firmou je dál platná, ministerstvo ale bude využívat pouze služby Asiany. „Pro letošní rok i v důsledku současné krizové situace očekáváme náklady jen za ministerstvo financí ve výši dvanácti milionů,“ dodal Vojtěch.

Vítěznou nabídku Asiany napadla u antimonopolního úřadu společnost Fly United. Její rozklad, dle kterého měl být porušen zákon, ale úřad koncem února zamítl. Proti rozhodnutí se již nelze odvolat.

„Podání záporné nabídkové ceny bylo v tomto případě shledáno jako přípustné zejména s ohledem na obchodní model, který je na relevantním trhu používaný. Nepochybně jde o nezvyklý jev, nicméně nejde o jev, který by byl obecně nepřípustný,“ uvedl předseda úřadu Petr Rafaj v rozhodnutí.

Asiana tvrdí, že přestože na každé letence prodělá dvě koruny, je pro ni smlouva výhodná. „Na žádné takové zakázce neproděláme, o čemž svědčí naše dlouhodobě kladné hospodářské výsledky,"  uvedl šéf podřízeného portálu Letuška.cz Josef Trejbal.

Podle smlouvy je Asiana povinna nabídnout vždy nejlevnější dostupnou letenku od všech dopravců včetně nízkonákladových, a to do dvou hodin od vyzvání státem.

Asi nejčastějším cílem služebních cest státních úředníků jsou Belgie, Francie a Lucembursko, kde sídlí instituce Evropské unie. Vedle komerčních letů stát využívá také dopravní letectvo české armády. Takto se dopravuje zejména premiér Andrej Babiš (ANO), ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) nebo ministr obrany Lubomír Metnar (ANO). Tyto cesty stát obvykle stojí vyšší desítky milionů ročně.