Vápenici měli za záhadné jezírko plné oblud, svezla se na vlně lochnesky

  11:58
Generace lidí na Žďársku si lámaly hlavu, co se ukrývá pod nazelenalou hladinou tajemného jezírka Vápenice ukrytého mezi stromy poblíž lesní cesty od Pilské nádrže do Hamrů nad Sázavou. Je totiž opředené mnoha pověstmi a báchorkami. Například o tom, že v něm žijí zrůdné ryby.

V pověsti o Vápenici se píše, že přísný a lakotný zámecký pán měl dceru Bohunku, která se zakoukala do urostlého myslivcova syna Petra. Jenže její otec pro ni hledal bohatého ženicha. Zamilovaný pár utonul v lomu, který se kvůli Bohunčiným slzám změnil v jezírko.

„Od té doby je voda ve Vápenici čistá se zeleným zbarvením podle šatů, jaké Bohunka měla na sobě,“ traduje se.

„Všechny pověsti o Vápenici jsou zcela moderní, protože původní vápencový lom byl uzavřen v roce 1908, do té doby tam žádné jezírko nebylo,“ poukazuje historik Stanislav Mikule.

I když je podle něj první zmínka o lokalitě Vápenice z roku 1562, předpokládá se, že se zde těžil mramor pro žďárský cisterciácký klášter ještě dříve. „V polovině 18. století se uvádí vápenka s lomem,“ doplňuje žďárský historik.

Lom zatopila spodní voda

Proč lom, v němž se ještě ve druhé polovině 19. století těžil kvalitní krystalický vápenec, skončil?

„Byl to jediný vápencový lom v celém kraji a vápno šlo na dračku. Pro vápno sem jezdili až od Polné, Přibyslavi, Poličky a daleko od Bystřice,“ píše Václav Vašek v románu Opožděný umíráček o životě dělníků zpracovávajících u Hamrů velký polom z října 1930.

Vápno se pálilo ve dvou šachtových pecích, správce měl kancelář v malém zděném domku nad lomem.

Problém nastal ve chvíli, kdy se dělníci pustili víc do hloubky. „Asi ve čtyřiceti metrech narazili na silný pramen a do lomu vnikla voda. Dvě motorové pumpy stěží ji stačily vyčerpat, co jí bylo,“ píše Vašek.

Definitivní konec těžby znamenal vznik konkurenčního lomu v Čebíně u Tišnova v těsné blízkosti železnice.

Okolí opuštěného lomu postupně zarostlo stromy a další zelení a zatopila jej spodní voda z puklin. Jezírko o rozloze 0,6 hektaru tedy vzniklo přirozeným zatopením.

O záhadném jezeru psal celostátní tisk

Za první republiky pak tajemné místo vzbudilo nečekanou pozornost. Věnoval se mu i celostátní tisk. Například Večerní České slovo dne 8. června 1934 psalo o „záhadném jezeře na Českomoravské vysočině“. Článek zmiňuje, že je hluboké 35 metrů.

„Vzhledem k této hloubce je výlov jezera velice obtížný a lidé z okolí se ani nepamatují, že by kdy bylo vyloveno,“ píše se v novinách. „Z ryb, které unikly nástrahám udic, dorostly u dna skuteční rybí pradědečkové,“ přehání autor.

„Pytláci už dávno objevili, že v jezeře žijí velké zrůdné ryby s velkými hlavami a nepoměrně slabým tělem,“ hraje si s bujnými představami. Odkazuje i na raka vážícího více než jeden kilogram.

Autor připomíná, že jezírko je opředené mnoha pověstmi a je těžké odlišit, co je skutečnost a co rybářská latina. Líčí případy dvou rybářů, kteří chytali na šňůru otočenou kolem ruky a jen tak tak neskončili po bleskovém a silném záběru ve vodě. Přitom hladina samotná se prý ani nepohnula, což značí záběr z velké hloubky.

„Ale několikrát za den se hladina na několika místech prudce rozvlní, jako by se vařila. Za ticha, které panuje v této odlehlé lesní tišině, působí takové náhlé víření vzrušujícím dojmem,“ píše Večerní České slovo.

Ryby z hladové vody s velkou hlavou

Zmiňuje také obří úlovky v moři a záhadu slavného skotského jezera s její „lochneskou“. „Zájem o tajemství Vápenice je takový, že příští týden tam přijede i zemský rybářský inspektor a někteří přírodopisci,“ informují noviny s tím, že se snad rozluští záhada žďárského jezera.

Zájem veřejnosti o „objev“ byl obrovský. Brněnská Svoboda dokonce v červnu 1934 psala o Vápenici jako o moravském Loch Nessu.

Do slovní přestřelky se pak v Horáckých listech zapojil i řídící učitel Josef Šustáček: „Že by tam někdo ve skafandru sestoupil a nahmatal tam nějakého sumce nad 60 kilo nebo křížence duháka s línem, který si čte Hitlerův Mein Kampf, poněvadž nemá co žrát a nemůže umřít?“

Ryby ze žďárského Loch Nessu prý měly velikou hlavu a tenké tělo, poněvadž ve vodě bylo mnoho vápna. „Každý rybářský dědeček ví, že velkou hlavu mívají takzvané hladové parmy, utýrané nedostatkem jakékoliv potravy,“ nabízí Šustáček v Horáckých listech jednoduché vysvětlení.

Z vlny pozdvižení si vyloženě dělal srandu a přisadil si, že jsou v okolí jezírka také tlusté zmije, jedna z nich prý nepozornému rybáři odnesla stoličku až k vodě.

Popularita na vlně fotky lochnesky

Humbuku kolem Vápenice se však celkově nelze příliš divit. Vždyť slavná fotografie britského lékaře Roberta Wilsona, který zachytil lochnesku, vyšla v britském listu Daily Mail 21. dubna 1934. Že šlo o rafinovaný podvrh s hračkou, se ukázalo až po šedesáti letech.

A na této senzační vlně rostla i popularita Vápenice. Hasiči u ní dokonce uspořádali výlet s tancovačkou a soutěžemi. Všichni museli zaplatit vstupné dvě koruny. Zlatým hřebem programu bylo „lovení obludy“.

Václav Vašek v Opožděném umíráčku odhaluje, že novináře svými báchorkami navedl jeden z pracovníků lesní dráhy.

„Malínský toho chlapovi nalhal dost, ten k tomu ještě něco přidal a sensace byla tu. Vápenice, známá dosud jen nejbližšímu okolí, stala se rázem pověstnou daleko široko. Následující neděli sjela se tam auta ze všech končin republiky a výletníci oblehli jezírko jako nějakou tvrz,“ píše Vašek.

Vápenice skutečně mnohým nedala spát ani později. Dobrovolní hasiči v čele s velitelem Karlem Heroldem se jednou pokusili z bezodtokového jezera vypumpovat vodu.

„Prý to bylo kvůli tomu, že Němci na konci války do jezera shodili náklaďák s bednami. Na akci se podílelo několik dalších sborů,“ vzpomíná bývalý starosta SDH Žďár 2 - Zámek František Sládek.

Potápěči se dostali do 13 metrů

Podívané přihlížel jako kluk někdy koncem 50. let, vybavuje si spoustu raků a také munici, která se u břehu našla. V kronice sboru však podle něj tato akce zmíněna není.

Podle historika Mikuleho se podařilo hasičům během několika dní a nocí hladinu snížit o tři metry, odčerpali zhruba 15 tisíc kubíků vody. „S dnešní technikou už by to takový problém nebyl,“ podotýká Sládek.

K objasnění „záhady“ nepomohli ani potápěči ze ždárského Čochtanklubu. Dostali se do hloubky kolem 13 metrů, na dně už je silná vrstva sedimentů.

Přesto Vápenice dál láká. Vede k ní modrá a žlutá turistická značka i Hamerský vycházkový okruh. Jezírko si kromě vodního moru kanadského, tedy vytrvalé vodní rostliny, oblíbili i někteří otužilci. Nic nedbají řečí, že je dolů stáhnou ruce utopených Bohunky a Petra.

Jezírko Vápenice leží v lesích jen kousek na severozápad od Žďáru nad Sázavou, vede k němu turistická trasa.

Jezírko Vápenice leží v lesích jen kousek na severozápad od Žďáru nad Sázavou, vede k němu turistická trasa.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Autor: