12. 5. 2020 12:23 − 3778× − 0

Jak jsme dělali Rally dětem

Když se v roce 2018 formoval tým Vančík motorsport, zazněl také nenápadný návrh, aby tým udělal „něco pro děti“.

Sama jsem za volantem strávila pár sezon, tatínek Karel Trojan senior a strýc Zdeněk Trojan začínali v legendárních ASK Stavby Praha a tatínek to dotáhl až k mistrovským titulům. A bratr Karel Trojan junior se stále ještě prohání po tratích českých rally. S Jardou Vančíkem máme dvě děti, Karolínu a Tomáše a obě už závodí. Takže rozhodnutí znělo: Ano, zkusíme udělat také „něco pro děti“…

Na první pohled to vypadalo jednoduše. Prostě děti někdy pozveme na nějakou exkurzi, řekneme jim něco o rally, o autech, jezdcích, mechanicích a jak to všechno dohromady funguje. Lámali jsme si hlavy, jak často a kde takové exkurze dělat a jak by to celé vlastně mělo vypadat. V úvahu jsme přitom museli brát i vytížení týmu a jezdců. A tak se nad hrníčky (nejen) kávy postupně zrodil celý koncept. Pojmenovali jsme ho Rally dětem a řekli si, že ještě v roce 2018 uděláme zkušební díl a podle něj se rozhodneme jak dál.

Svědkem zkušebního dílu byla SVK Rally Příbram 2018. Nevěděli jsme přesně co nás čeká, jak budou děti reagovat a jestli to vůbec zvládneme, aby nebyly zklamané. Navíc bylo servisní zázemí umístěno na příbramském letišti, bylo tedy poněkud hůře dostupné. Vůbec jsme si netroufali odhadnout, kolik dětí přijde i když jsme měli na padesát přihlášených. Nakonec jich bylo ještě o trochu více. Pro některé z nich to bylo první setkání s rally zblízka, ale některé nám pokládaly otázky, při kterých jsme se i trochu zapotili. Byl to zážitek a nadšení dětí, když prolézaly servisní kamion nebo si mohly vyzkoušet opravdovou závodní přilbu, pro nás byly potvrzením, že se do toho můžeme pustit naplno.

Během zimní přestávky jsme pilovali scénář a domlouvali organizační záležitosti v týmu i s partnery. Sjednotili jsme se na přibližně padesátiminutovém programu, rozděleném do tří částí. V první jsme dětem chtěli přiblížit, co to vlastně rally je, jak funguje tým a jaké je rozdělení rolí v něm, co všechno představuje příprava auta a také to, jak se může mladý budoucí pilot zapojit do motoristického sportu. Ve druhé části jsme chtěli představit posádku a co všechno před a při rally dělá, jak vypadá najíždění trati, ale také to, jak vypadá bezpečnostní výbava. Připravili jsme jim jednu stránku „rozpisu“, kterou jsme společně prošli a vysvětlili základní pojmy, aby mohly doma „studovat“ a třeba si zahrát s kamarády na rally.

V poslední části se měly děti seznámit se servisním zázemím, prolézt si servisní kamion, „osahat“ rozdíly mezi pneumatikou na sucho a na mokro, popovídat si s mechaniky a nahlédnout i do cateringového zázemí. Počítali jsme s tím, že na každém mistrovském podniku uskutečníme 3-4 exkurze.

Věděli jsme, jak chceme Rally dětem dělat, ale nevěděli jsme, jaká bude odezva ze strany pořadatelů jednotlivých podniků, jaká bude podpora ze strany partnerů a jestli se k projektu nějak postaví i jezdci a jednotlivé týmy. Spoléhali jsme ale na to, že rally je pro všechny srdcová záležitost. Trochu nervózní jsme se pustili do přípravy prvního podniku – KOWAX Valašské rally, kde mě musela zastoupit Karolína Jugasová, protože jsem byla s Karolínou a Tomášem na závodech. Ale hned po tomto prvním podniku z nás všechna nervozita spadla. Pan Tomaštík nám poskytl veškerou myslitelnou podporu, MOL Česká republika nám pořídil stan, zajistil catering pro děti i velkou zásobu propagačních předmětů, svým dílem přispěl i Samohýl motor. S propagací nám hodně pomohlo eWRC a populární Videonovinky. Po Valašce jsme už definitivně věděli, že projekt bude fungovat a o zájemce nebude nouze. Příjemným překvapením pro nás byl zájem a podpora, kterou jsme dostávali od jezdců na jejich sociálních sítích. V dubnu jsem také měla možnost si o Rally dětem popovídat s panem Zítou v ČT. Start byl tedy vynikající. No, a tak tomu bylo po celou sezonu. Pořadatelé nás podporovali, děti chodily a my jsme byli spokojení. Fungovalo to :). Třešničkou na dortu bylo počasí, které nám přálo na všech podnicích.

Na Barumce jsme provedli ještě jeden pokus s výhledem na rozšíření Rally dětem na rok 2020. Honza Regner nám zajistil parkoviště v centru města, kde jsme v pátek s Michalem Jílkem zorganizovali pro příchozí celodenní ježdění na motokárách pod dohledem zkušených instruktorů spolu s předváděním minikár, kterého se ujala vícenásobná mistryně republiky Eliška Slavíková. Za celý den si jízdu na motokárách vyzkoušelo na sto dětí. Nejenom, že se projely, ale dostaly – resp. jejich rodiče a prarodiče – také základní informace o tom, kde a jak je možné začít závodit.

Rally dětem 2019 se tedy vydařilo, celkem jsme měli přibližně 250 „frekventantů“ a z některých z nich snad vyrostou příští závodníci, ať už v jakékoliv disciplíně. Měli jsme dobrý pocit z toho, jak to fungovalo a připravovali se na sezonu 2020. V té jsme chtěli zúročit zkušenosti z roku 2019. Protože řada rodičů dětem záviděla možnost se podívat do týmového zázemí, chtěli jsme udělat i podobnou akci pod názvem „Za oponou rally“ pro rodiče. Jednali jsme na Autoklubu o možnosti konat motokárové akce pro příchozí u všech podniků MČR v rally. Všechno je teď ovšem jinak, nevíme kdy, kde a zda vůbec sezona začne. Víme jen, že až začne, budeme s Rally dětem u toho.

Tímto článkem chceme poděkovat všem zde již zmíněným i všem dalším, kteří nám pomáhali a které nemůžeme všechny v jednom krátkém článku vyjmenovat. Děkujeme a snad brzy na shledanou.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!