Kdo je kdo: Přehled Čechů pracujících pro Rusy v kauzách Koněva, vlasovců a „muže s ricinem“

12. 05. 2020 | 13:24
Přečteno 92963 krát
V České republice působí široké spektrum tzv. proruských aktivistů. Ti, jak uvádí Bezpečnostní informační služba ve své poslední výroční zprávě, podporovali ruské vlivové operace a prosazovali ruské zájmy na úkor zájmů ČR. To platí i v situaci, která vzniká okolo památníků Koněva, vlasovců, či v kauze „muže s ricinem“.

V článku se blíže podíváme na jednotlivé (nejviditelnější) osoby z řad českých „vlastenců“ a „aktivistů“ a dalších, kteří pro Rusy a proti ČR – za úplatu, z přesvědčení, či jako tzv. užiteční idioti – v těchto záležitostech pracují.

Ve věci „muže s ricinem“ v pořadu České televize 168 hodin zaznívá i konkrétní jméno. Daným agentem má být podle zjištění novinářů „ruský diplomat“ Andrej Končakov. Ten působí jako ředitel Ruského střediska vědy a kultury (spadá pod ruské ministerstvo zahraničních věcí), krátce RSVK, a jako vedoucí českého zastoupení ruské státní organizace Rossotrudničestvo.

Zaměříme se tak i na vazby zmíněných českých občanů vůči RSVK, Rossotrudničestvu a Andreji Končakovovi.

Jiří Černohorský

Jiří Černohorský je dlouholetá stálice české proruské a extremistické scény a pravidelně se dopouští různých výtržností. Např. v roce 2015 byl policií zatčen, když se snažil vzít ztečí úřad vlády. V roce 2017 na Hradčanském náměstí veřejně vykřikoval, že by pověsil Andreje Babiše, Bohuslava Sobotku a Miroslava Kalouska. V podobném duchu se vyjadřuje i na konto dalších politiků. Černohorský kandidoval za Stranu práv občanů. Miloš Zeman ho zve na oficiální státní akce na Pražský hrad i do svého volebního štábu. U voleb do Evropského parlamentu v roce 2019 byl Černohorský lídrem uskupení s názvem Aliance národních sil.

Do širšího povědomí vešel i opakovaným strháváním plachty z památníku maršála Koněva. Po přesunutí sochy Černohorský vyhrožuje trojici pražských politiků (Kolář, Hřib, Novotný), k čemuž nabádá i své internetové fanoušky. Ty rovněž vybízí k psaní omluvných a podpůrných dopisů na ruskou ambasádu.

Ohledně památníku vlasovcům v pražských Řeporyjích Černohorský v jednom ze svých videovýstupů z auta v afektu vykřikuje, že ho zničí. Má totiž podle něj jít o podporu nacismu/fašismu, což shledává za nepřijatelné. Pokud se zamyslíme nad tím, jak moc dotyčnému vadí podpora nacismu/fašismu, za připomenutí stojí, že Černohorský spolupracoval s Dělnickou stranou sociální spravedlnosti, Národní obrodou vedenou neonacistou Pavlem Matějným, či s Národní demokracií odsouzeného antisemity Adama Bartoše.

Černohorský je, jak už u našich „vlastenců“ a „aktivistů“ bývá zvykem, až „po uši“ zadlužen, jsou proti němu vedeny exekuce a jen na zdravotním pojištění vytvořil u Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR dluh přesahující 100 000 korun.

Aktivity českého extremisty vyhrožujícího českým politikům oběšením opakovaně podporovalo Ruské středisko vědy a kultury vedené Andrejem Končakovem. Sám Černohorský se na sociálních sítích chlubí, že se s Končakovem zná osobně.

Černohorský strhává plachtu ze sochy Koněva (Česká televize)

Černohorský v Ruském středisku vědy a kultury (Facebook.com)

Černohorský a jeho rozsudek (Facebook.com)

Žarko Jovanovič

Žarko Jovanovič je další „vlastenec“ a „aktivista“ a stálice proruské scény. Kromě pořádání demonstrací a podpory paramilitárních ozbrojených uskupení, šíří dezinformace a proruskou propagandu skrze jím provozovanou Raptor-TV – její příspěvky Končakov pravidelně sdílí. Jovanovič dochází do RSVK a má dobrý přístup k politikům z KSČM, SPD a z dalších „vlasteneckých“ stran. V posledních komunálních volbách jako „ekonom“ neúspěšně kandidoval za uskupení Zemanovci na pražský magistrát. Jovanovič je rovněž Milošem Zemanem zván na oficiální státní akce na Pražský hrad a objevuje se i v Zemanově volebním štábu. Ve volbách do Evropského parlamentu v roce 2019 pomáhá s kampaní kandidátovi SPD Hynku Blaškovi.

V záležitostech okolo přesunutí sochy Koněva Jovanovič požaduje po České republice oficiální omluvu Rusku, k čemuž zakládá i petici. Podobně jako Černohorský roztleskává na sociálních sítích „internetové gardy“ k psaní výhrůžek trojici pražských politiků. Více viz Češi volají po vraždách svých spoluobčanů i deportacích na Sibiř. S pomocí ruské tajné služby.

Český „vlastenec“ a „aktivista“ Jovanovič dále potají spolupracuje s ruskou státní televizí a s televizí ruské armády, pro něž připravuje a natáčí reportáže. Za připomenutí stojí, že obě televize oslavovaly invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968. Více viz Český „vlastenec“ potají zásobuje ruská státní média, dostával pozvánky i od Zemana. Jovanovič rovněž pravidelně cestuje do Ruska. Na otázku, kdo mu cesty platí, odpovídá: „Nic vám do toho není.“

Jovanovič je od roku 2010 v mnohamilionové insolvenci. „Žádný oficiální příjem, co já vím, nemá. Otázkou pro mě tedy stále je, z čeho žije,“ řekl portálu Aktuálně.cz Jovanovičův insolvenční správce František Červenka.

Jovanovič s nášivkou "Agent Kremlu" (Facebook.com)

Jovanovič na návštěvě v Rusku (Facebook.com)

Černohorský a Jovanovič ve štábu Miloše Zemana (Aktualne.cz)

Vladimír Franta

Vladimír Franta je českým zaměstnancem ruské státní agentury Sputnik. Jinými slovy je pracovníkem ruské státní propagandy cílené proti České republice. Známý je také z kauzy „facka“, kdy obdržel políček od novinářky Petry Procházkové z Deníku N.

Franta kromě Sputniku přispívá i do dalších ruských „médií“, kde je uváděn jako český „novinář“ a nikoli jako (de facto) zaměstnanec ruského státu. V jedné reportáži státní televize Franta ve svém vstupu obviňuje pražské politiky, že mohli jednat na objednávku ze zahraničí.

Paradoxně tak Čech placený ruským státem v ruské státní televizi někoho obviňuje, že mohl jednat na objednávku ze zahraničí. Aneb jak se říká: „To nevymyslíš.“

I Franta na Sputniku bojuje proti vlasovcům a označuje je za nacisty. Podobně jako u Černohorského se i u něj objevuje paradox. Vladimír Franta se obává rehabilitace nacismu, ale ve volbách do Evropského parlamentu v roce 2019 se nachází na kandidátce uskupení Rozumní a Národní demokracie, kterou vede odsouzený antisemita Adam Bartoš.

Franta pochopitelně rovněž opakovaně dochází do Ruského střediska vědy a kultury.

Franta v ruské státní televizi (Vesti.ru)

Franta v Ruském středisku vědy a kultury (Rsvk.cz)

Stanislav Novotný

Stanislav Novotný je bývalý policejní prezident. V roce 2015 spolu s dalšími provozovateli proruských dezinformačních webů zakládá Asociaci nezávislých médií. S titulem předsedy Asociace a jako „expert“ často vystupuje v ruských Kremlu loajálních sdělovacích prostředcích.

Jeho příspěvky se v podstatě pohybují ve dvou rovinách:

1) Opakování postojů Ruské federace, jejichž správnost má potvrdit, že zazní od českého „nezávislého experta“.

Stanislav Novotný se objevuje např. v ruských státních novinách Rossijska Gazeta s tím, že ČR podle něj porušila smlouvu s Ruskem z roku 1993. Tím jednoduše zopakoval postoj ruského ministerstva zahraničních věcí.

„Socha maršála Koněva je válečným pomníkem a vztahuje se tak na ni Smlouva o přátelských vztazích a spolupráci z roku 1993, přemístění sochy ale není v rozporu s jejím zněním,“ uvádí naopak české ministerstvo.

2) Útoky na Čechy, kteří jsou v Rusku v nepřízni

Když je v ruských „médiích“ potřeba někoho dehonestovat, ujímá se toho Stanislav Novotný. Ruským divákům jako český „nezávislý expert“ vysvětlí, že daná osoba je marginální blázen placený Sorosem a většina českého národa naopak stojí za Ruskem. Jeden z jeho „normalizačních“ výstupů v ruské státní televizi nalezneme zde.

Novotný byl rovněž organizátorem petice proti přejmenování náměstí před ruskou ambasádou na Náměstí Borise Němcova. To samozřejmě nemohlo uniknout hlavním ruským státním sdělovacím prostředkům.

Stanislav Novotný se na např. 6. května jako řečník účastnil tiskové konference ruské státní organizace Rossotrudničestvo, která je využívána jako krytí pro ruské zpravodajce. Její zastoupení v ČR vede právě Končakov, který na konferenci rovněž vystoupil.

Novotný S. v ruské státní televizi (Aktualne.cz)

Novotný S. na konferenci Rossotrudničestva (Facebook.com)

Vladimíra Vítová

Vladimíra Vítová dříve pracovala na úřadu vlády a na ministerstvu školství. Nyní předsedá již zmíněné Alianci národních sil (ANS), za kterou byl lídrem kandidátky Jiří Černohorský. Vítová vystupuje na různých proruských demonstracích a pravidelně se objevuje na dezinformačních webech včetně ruského státního Sputniku. Sama také aktivně dezinformace, včetně těch opravdu bizarních, šíří. Vítová a ANS jsou rovněž blízcí Klubu českého pohraničí, který sdružuje bývalé členy Pohraniční stráže ČSSR.

Kromě Vítové je jednou z vůdčích osobností ANS i „velitel“ proruského polovojenského uskupení „Českoslovenští vojáci v záloze za mír“ Ivan Kratochvíl. Kratochvíl opakovaně cestuje do Ruska a na Ruskem okupovaná území včetně Donbasu, kde byl v kontaktu s ruskými tajnými službami. Platforma „vojáci v záloze“ slouží jednak k rekrutaci českých bojovníků pro válku Ruska proti Ukrajině a jejich „dopravení“ na místo. Myšlenkou „vojáků v záloze“ jsou rovněž teroristické útoky a partyzánská válka proti ČR, k čemuž mají přispět i vycvičení navrátilci z bojů na východě Ukrajiny. Členem organizace byl/je i Radek Mansfeld odsouzený za hajlování na demonstraci SPD.

Vítová se svými věrnými sepisuje ruským představitelům a „ruskému lidu“ různé obdivné a omluvné dopisy a odsuzuje počínání pražských politiků.

„Dnes se velkou nadějí pro každého stalo Rusko s výjimečným politickým a ekonomickým stratégem – Vladimirem Putinem,“ píše Vítová v dopise „ruskému lidu“, jenž překládá a publikuje ruský státní portál Inosmi.

Typické je i psaní různých otevřených dopisů a výzev českým politikům, jejichž obsah je často až bizarní. Samozřejmostí je i podávání trestních oznámení proti Rusku nepohodlným Čechům. Jen na samotného Ondřeje Koláře a zastupitelstvo Prahy 6 podává Vítová dvě trestní oznámení v září 2019 a v dubnu 2020.

Trestní oznámení podávají i „přítel Ruska“ Jiří Vyvadil, či advokát Norbert Naxera, který vystupuje v ruské armádní televizi v reportáži, kterou natáčel „aktivista“ Žarko Jovanovič.

Vítová se také jako řečník objevuje na zmíněné tiskové konferenci Rossotrudničestva.

Vítová na konferenci Rossotrudničestva (Facebook.com)

Ilumináti a satanisti Vladimíry Vítové (Facebook.com)

Zdeněk Zbytek

Zdeněk Zbytek je bývalý vysoký důstojník Československé lidové armády. V roce 1989 velel tankové divizi a v době Sametové revoluce na sjezdu rolníků nabídl svoje tanky k obraně socialismu. Po revoluci se z něj stává podnikatel a využívá svých kontaktů v bývalém Sovětském svazu, kde na Vojenské akademii generálního štábu ozbrojených sil SSSR studoval. Jeho firmy mají řadu let sídlo v pražských budovách patřících Ruské federaci.

Zbytek do značné míry stojí za návratem Miloše Zemana do politiky a za jeho zvolením prezidentem. Podílel se na založení Strany práv občanů a Zemana rovněž seznámil s důvěrníkem Putina – bývalým generálem KGB Vladimirem Jakuninem.

Ve věci „muže s ricinem“ Zbytek vystupuje i v ruské státní televizi. Ruským divákům v ní vysvětlil, že vše je protiruská provokace a do Prahy nikdo nepřiletěl, jelikož letiště bylo uzavřené. Samotného Končakova Zbytek označuje za „výborného kluka“.

Andrej Končakov a Zdeněk Zbytek (Facebook.com)

Zleva Vojtěch Filip, Zdeněk Zbytek a Andrej Končakov (Facebook.com)

Robert Vašíček

Robert Vašíček je opozičním zastupitelem městské části Praha 11. V Rusku se nicméně objevuje v hlavním propagandistickém pořadu státní televize – Vesti neděli (Zprávy týdne) – jako starosta Prahy 11, který chce nechat přemístit sochu Koněva do jeho městské části. Reportáž pro ruskou státní televizi připravoval „aktivista“ Žarko Jovanovič.

Vašíček i po několika týdnech v Rusku dále žije jako starosta Prahy 11. „Krátce před výročím 75 let od vítězství se české hlavní město stalo místem bitvy za historickou pravdu. Na rozdíl od starostů dvou pražských městských částí, kdy jeden z nich nechal v dubnu 2020 demontovat monument maršála Ivana Koněva a druhý umístil pamětní desku zrádcům vlasovcům, starosta městské části Praha 11 Robert Vašíček vrátil na místo pamětní desku Koněva od vděčných Čechů," píše ruský web EurAsia Daily 8. května.

Co se skutečně stalo? K žádnému navrácení pamětní desky nedošlo. Falešný starosta Vašíček si pouze nechal vyrobit kopii desky, která byla dříve umístěna na Staroměstské radnici. S tou se následně před kamerou Sputniku pohyboval po Praze, aby s ní na závěr zakryl památník vlasovcům v Řeporyjích.

Podobným případem je i Miroslav Křížek z Trikolóry, který se v ruské státní televizi objevuje jako zastupitel Prahy 5, ač jím ve skutečnosti není.

Robert Vašíček jako starosta Prahy 11 (YouTube.com)

Miroslav Křížek jako zastupitel Prahy 5 (YouTube.com)

Ostatní

Výčet samozřejmě není definitivní a (spíše) jako obhájci Ruska na úkor ČR a jejích bezpečnostních institucí vystupují prezident a jeho mluvčí, politici KSČM, SPD, Trikolóry a dalších „vlasteneckých“ stran.

Dále různí „aktivisté“ a „experti“, dezinformátoři, extremisté, tzv. domobranci, kteří pro Rusy a proti ČR z různých pohnutek pracují. Jinými slovy osoby, jejichž činnost popisuje Bezpečnostní informační služba, Ministerstvo vnitra ČR, Národní centrála proti organizovanému zločinu či Vojenské zpravodajství. Pro tyto osoby je Ruské středisko vědy a kultury oblíbeným místem, kam se rádi vrací.

Zprava Ivan Kratochvíl, Žarko Jovanovič, proruský aktivista Pavel Matějka a ozbrojený "domobranec" Josef Karas před budovou Ruského střediska vědy a kultury (Facebook.com)

„Proruští aktivisté tak, ať již vědomě či nevědomě, podporovali vlivové operace RF a prosazovali ruské zájmy na úkor zájmů ČR. Značný počet proruských aktivistů je motivován ideologickým spřízněním, obdivem k režimu prezidenta Putina či adorací Ruska obecně. U některých osob nicméně existují indicie o jejich přímé provázanosti s ruskou státní mocí či řízení zpravodajskými službami RF,“ uvádí poslední výroční zpráva BIS.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy