Hlavní obsah

Podívejte se. V Praze u Šárky postaví za miliardu 218 bytů

Foto: Finep

Takto mají vypadat nové bytové domy.

Reklama

Developerská společnost Finep postaví v Praze 6 v první etapě projektu Rezidence U Šárky 218 bytů zhruba za miliardu korun. Přibližně třetinu z nich nabídne do osobního vlastnictví, zbytek do družstevního.

Článek

„S výstavbou plánuje začít ve druhé polovině letošního roku, dokončení je plánováno na přelom let 2022 a 2023,“ sdělil mluvčí společnosti David Jirušek.

„Součástí projektu bude nový zalesněný prostor, který plynule naváže na zelený pás Divoké Šárky. Propojí se tak bydlení a příroda. Plánujeme zde vysázet přes 500 stromů, keřů a další zeleně,“ uvedl generální ředitel společnosti Tomáš Pardubický. Součástí projektu podle něj bude i nová restaurace s tankovým pivem a venkovním posezením.

Kolik budou byty stát, zatím developer nezveřejnil.

Foto: Finep

Hotové by měly být domy za tři roky.

Praha má podle Pardubického výrazný deficit několika desítek tisíc bytů, obrovský převis poptávky nad nabídkou nemovitostí a vedení města počítá s nárůstem obyvatel města do konce roku 2030 o více než 160. Převis poptávky nad nabídkou je podle analytiků jedním z důvodů výrazného růstu cen v hlavním městě v posledních letech.

Foto: Finep

Bydlení naváže na údolí přírodního parku Divoká Šárka.

Podle údajů developerských firem Trigema, Skanska Reality a Central Group nové byty od poloviny roku 2015 zdražily zhruba o 90 procent. Na konci prvního čtvrtletí se prodávaly v průměru za 106 392 korun za metr čtvereční. Jako další příčiny zdražování odborníci zmiňují rostoucí ceny pozemků, stavebních prací a materiálů, vysoké daňové zatížení nebo zbytečně přísné technické předpisy.

Foto: Finep

Praze podle developera chybí tisíce bytů.

Z údajů Českého statistického úřadu vyplývá, že stavební firmy začaly v Praze loni stavět 5429 bytů v bytových domech, meziročně zhruba dvakrát více. Podle odborníků šlo však spíše o přechodný výkyv. Za předchozích deset let bylo zahájeno v průměru 2589 staveb bytů.

Foto: Finep

Podle webu developera mají být u Šárky byty o velikosti od 1+kk až po 5+kk.

Na začátku roku Finep představil projekt Nový Opatov, který postaví ve spolupráci s firmou Starochodovská v Praze na Jižním Městě. Náklady odhaduje na pět miliard korun. Stavět by se mělo začít příští rok, dokončení je plánováno na rok 2026. Čtvrť u stejnojmenné stanice metra bude podle Pardubického zahrnovat byty, kanceláře, obchodní plochy a veřejná prostranství včetně parku. Nová čtvrť má celkovou rozlohu 68 000 metrů čtverečních, vzniknout má ve třech až čtyřech etapách. V plánu je 414 bytů v osobním a družstevním vlastnictví, Finep počítá také s nájemním bydlením.

Foto: Finep

Developer chce v prostoru vysázet přes 500 stromů a keřů.

Finep působí na českém trhu od roku 1995, postupně rozšířil své aktivity na Slovensko a do Mongolska. Zhruba 60 procent podnikání zabírá stavba a prodej bytů v Praze, necelou pětinu stavba kanceláří v hlavním městě. Loni zvýšil tržby z prodeje bytů a rodinných domů v Praze meziročně o 39 procent na 3,14 miliardy korun. Počet prodaných bytů stoupl o 36 procent na 654.

Foto: Finep

Třetina bytů půjde do osobního vlastnictví, zbytek do družstevního.

Reklama

Doporučované