Pardubice škrtají, kvůli koronaviru přijdou nejméně o 350 milionů

  15:06
Pardubičtí politici jsou ve sporu o to, jak moc škrtat v investicích na letošní rok. Zatím odsunuli projekty za 67 milionů korun, ale to stačit nebude. Celkem město přijde kvůli začínající ekonomické krizi podle prvních odhadů o 350 milionů.

ilustrační snímek | foto: Jaroslav Hubený

„Nemůžeme zaříznout investice, nemůžeme zaříznout kulturu a sport. Ta debata nás ještě čeká. Stát nás sice vyzývá, abychom nešetřili na investicích, ale peníze nám na to nedá. Bez omezení investic nemáme šanci ušetřit peníze, které potřebujeme,“ uvedl na posledním jednání pardubického zastupitelstva náměstek primátora Jan Mazuch odpovědný za ekonomiku.

Během dlouhé debaty čelil ostré kritice od lídra opozičních Pardubáků Františka Brendla. Podle něj město v těžké chvíli má naopak investovat o to více. Tvrdí, že by bylo daleko účelnější ořezat zbytné výdaje při provozu úřadu.

„Myslím, že radnice vůbec nechápe situaci. Místo, aby šetřila na výdajích, které projídáme, tak jako první osekává investice. To je přesně opačně, než se má v krizi postupovat. Na investice bychom sahat neměli, ale měli bychom osekat projídání peněz, na které jsme si v dobách hojnosti zvykli,“ uvedl Brendl.

Jeho názor podporuje i řada uznávaných ekonomů. Například Pavel Kohout, který v minulosti působil jako poradce českých ministrů financí, upozorňuje na to, že právě v době krize musí erár posílat do oběhu více peněz než za běžné situace. Šetření podle něj k ničemu dobrému nevede.

„Jakkoli vaše zkušenosti s řízením financí vaší domácnosti hovoří o něčem jiném, snižovat výdaje během recese je opravdu nerozum. Zdůvodněno teorií, ověřeno praxí,“ zopakoval několikrát v rozhovorech pro média.

Nicméně podle náměstka Mazucha ztráty budou natolik masivní, že je určitě nebude možné nahradit šetřením v rámci chodu úřadu. 

„Jako město letos přijdeme na daních o 300 milionů korun z rozpočtového určení daní, to je momentální odhad. Už za březen jsme minus 10 milionů oproti loňskému roku. Až o dalších 50 milionů bychom mohli přijít na nájmech či poplatcích za parkování. Bude nám i po úsporách chybět v rozpočtu nějakých 170 milionů, budeme muset hledat ještě v investicích,“ uvedl Mazuch s tím, že zatím zastupitelé osekali investice za zhruba 67 milionů korun. 

Dukla sportovní se odsune, kolem stadionu je ticho

Šlo však zatím o hromadu malých projektů, které navíc byly jen odložené na příští rok. Tedy nebyly úplně zrušené. To se týká třeba přípravy rozšíření Anenského podjezdu v centru města, u kterého se v době špičky pravidelně tvoří kolony aut.

„Mrzí mě, že vyřazujeme stavební úpravy u Anenského podjezdu. Tam je potřeba rozšiřovat, protože situace je tam zlá a chystá se další výstavba,“ uvedl třeba zastupitel za ODS Matěj Slanař.

Odsun se pak týká i chystání očekávané investice s názvem Dukla sportovní. Obrovský projekt, během kterého se má přestavět atletický areál na sídlišti z 50. let, tak čeká minimálně zdržení.

„Třeba u Dukly sportovní jde pouze o odklad začátku přípravy stavby, ne o její zrušení,“ podotýká náměstek primátora Jakub Rychtecký z ČSSD.

Zatím poněkud překvapivě nepadlo ani slovo o už schválené opravě Letního stadionu, která má spolykat zhruba půl miliardy korun. „Přípravu stavby a vypsání výběrového řízení na stavitele má v gesci primátor Martin Charvát. Zatím nemám informaci, že by se v této věci něco chystalo,“ dodal Mazuch.

Nicméně je patrné, že téměř při každém letošním zasedání zastupitelstva budou politici hledat další a další možnosti, jak něco ušetřit. Zdá se totiž pravděpodobné, že výpadek v příjmech rozhodně neskončí hned po uvolnění restriktivních opatření vlády.

„Potřebujeme co nejdříve odhady, jaké budou ekonomické dopady na naše město. Myslím si, že bychom je měli mít v půlce roku. Pak musí přijít politické rozhodnutí, které řekne, jak výslednou číslovku umoříme,“ dodal Karel Haas z ODS.