Ministr Plaga: Manuál není ani zákon, ani vyhláška. Při prokázání nákazy nepůjde do karantény celá škola

úterý 12. května 2020 ·

Někteří studenti se vrátili do školních lavic. Ti, které čeká maturita, už vědí, že se jí nevyhnou. Co ještě čeká české žáky po návratu z nedobrovolných prázdnin? Poslat, nebo neposlat děti do tříd? A jak jsou na výuku v omezených skupinách připraveni pedagogové? V pořadu Seznamu Zprávy odpovídal ministr školství Robert Plaga.



Robert Plaga (msmt.cz)
Výběr z otázek a odpovědí:

7:10 Erich Dvořák se ptá přes mail: Je manuál, co vydalo MŠMT, právně závazný? Není to ani zákon, ani vyhláška. Je to jen doporučující dokument? Bude platit i po skončení tzv. „nouzového stavu“, a pokud ano, na základě čeho? 

Není to zákon, není to ani vyhláška. Manuál má napomoci školám z pohledu hygieniků a epidemiologů. Každopádně části toho manuálu závazné jsou. Týká se to například nošení roušek, to je opatření Ministerstva zdravotnictví.

Nikdo si nemyslí, že nedojde ke kontaktu žáků. Je potřeba to ale co nejvíc omezit, to platí v celé společnosti.

11:35 Proč děti nemohou chodit do školy, když se otevřela všechna obchodní centra? Například v IKEA může být najednou až 1200 lidí, což je je jedna velká škola. 

Ta odpověď není školská, je epidemiologická. Rozdíl mezi pravidly nákupních center a situací škol je ve vyšší expozici. Ve škole máte stejné skupiny po dobu několika hodin, to by v nákupních centrech nemělo nastat.

15:30 Jestliže se při zkouškách nebo již při konzultacích potvrdí nákaza virovým onemocněním covid-19, půjde celá škola do karantény? 

Rozhodně ne. Pokud by k tomu došlo, nastoupí krajská hygiena, která bude šetřit kontakty nakažených. Nemyslím si, že by to mělo znamenat karanténu pro celou školu. Hygienici by zkrátka dohledávali kontakty přesahující několik minut, i proto chceme výuku v menší homogenních skupinách.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
12. května 2020 v 19:19  

Do karantény nepůjde celá škola? No to možná nepůjde, jenže v momentě, kdy se na škole objeví první nakažený žák, už do ní žádné dítě druhý den nedorazí, to si tedy pište, pane ministře.

Anonymní řekl(a)...
12. května 2020 v 20:55  

Paní Adamová, máte pravdu. To se přes žáky a rodiče roznese rychleji než po síti.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.