Špatně napsané vyhlášky nutí nájemce bytů platit nečekaný poplatek až 1260 Kč

Nové městské vyhlášky nutí nájemce bytů, aby platili pobytový poplatek i v případě, že sjednali nájem bytu na několik let.

Města a obce se snaží regulovat krátkodobé ubytování typu airbnb a na začátku roku proto vydaly nové vyhlášky o pobytovém poplatku. Špatná formulace vyhlášek má ale nečekané dopady i na nájemce bytů, do kterých se lidé stěhují se záměrem v nich dlouhodobě bydlet.

"Vyhlášky jsou napsané tak, že poplatek musí platit i nájemce, který se do bytu nastěhuje s úmyslem zde trvale žít, ale během 60 dnů se jeho situace změní a musí byt opustit", vysvětluje Pavel Řehulka ze serveru JakPronajimatByty.cz.

Stejný problém nastává, pokud se nájemce do bytu nastěhuje, ale během 60 dnů zemře.

Vyhlášky přikazují každému, kdo v bytě pobývá, aniž by se v něm přihlásil k trvalému pobytu, k úhradě poplatku až 21 Kč denně. Poplatek se ale neplatí, pokud dotyčný bydlí v bytě déle než 60 dní.

O svém dluhu na poplatcích se tak nájemce dozví až zpětně.

"Běžnou nájemní smlouvu uzavírají strany s tím, že nájemce bude byt užívat rok, dva nebo déle. Pronajímatel proto od takového nájemce poplatek z pobytu nevybírá. Pokud ale nájemce v té šedesátidenní lhůtě zemře nebo byt opustí, musí poplatek zaplatit. A na pronajímatele tak zpětně dopadne přihlašovací a odvodová povinnost, kterou už kvůli uplynulým lhůtám nemůže splnit", dodává. Nájemci a pronajímatelé se v tomto případě totiž dostanou do situace, kdy jim vyhláška přikazuje splnit do 15 dnů povinnost, o jejímž vzniku se ale dozví třeba až po 59 dnech od zahájení pronájmu.

"Ve vyhláškách chybí ustanovení, že pobytový poplatek se nevztahuje na případy, kdy je nájem bytu uzavírán na dobu delší než 60 dní" uzavírá Pavel Řehulka.

***

Pražská vyhláška o pobytovém poplatku: https://www.praha.eu/file/3065462/vyhlaska_c._18.pdf

Brněnská vyhláška o pobytovém poplatku: https://www.brno.cz/sprava-mesta/dokumenty-mesta/vyhlasky-a-narizeni/?cislo=3733&rok=2019&dokument=1&platnost=1

Kontakt:

Pavel Řehulka

JakPronajimatByty.cz

info@jakpronajimatbyty.cz

Klíčová slova ČR-reality-byty

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
Stavebnictví, bydlení a reality

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.