Senátor Valenta platí kampaň Trikolóře, Nezávislým i Soukromníkům. Boj o kraje začíná

Napsal/a Vojtěch Berger 12. května 2020
FacebookTwitterPocketE-mail

Senátor a majitel sázkové společnosti Synot Tip Ivo Valenta jen v posledních týdnech poslal v součtu 1,4 milionu korun třem malým politickým subjektům, které na podzim chystají koalici v krajských volbách na Zlínsku. Kromě Trikolóry Václava Klause mladšího jde o hnutí Nezávislých a stranu Soukromníků, s jejíž podporou byl Valenta zvolen do Senátu. Svůj mandát v horní komoře bude na podzim zřejmě obhajovat.

Ivo Valenta už za poslední půlrok daroval hnutí Trikolóra celkem milion korun. Vedle dvou darů po 500 tisících korunách ale nedávno na transparentním účtu Trikolóry skončilo i dalších 300 tisíc korun. Poukázalo je hnutí Nezávislí; z peněz, které od Valenty samo dostalo jen několik dnů předtím.

Dar ve výši 400 tisíc korun byl na transparentní účet Nezávislých připsán 21. dubna. Na stranu, která loni podle výroční zprávy celkové příjmy jen kolem 113 tisíc korun, z toho zhruba 60 tisíc v darech, to byla výrazná suma.

O to překvapivěji působí, že hnutí obratem většinu těchto prostředků přeposlalo na transparentní účet hnutí Trikolóra. Tam dorazil dar od Nezávislých ve výši 300 tisíc korun 5. května.

Podpora je „logická“

Podle senátora Valenty i hnutí Nezávislých jde o přípravu na podzimní krajské volby.

„S hnutím Trikolóra plánujeme volební spolupráci ve Zlínském kraji, z toho důvodu naše podpora právě tímto směrem,“ komentuje transakci šéf republikové rady Nezávislých Patrik Hujdus.

„Nejsme parlamentní strana, dary zajišťujeme především ve volebních letech, abychom mohli podpořit kandidátky. Běžný provoz našeho hnutí je z finančního hlediska minimální,“ dodává.

Ivo Valenta už v minulosti Nezávislé podpořil, a to ještě výraznější sumou. V roce 2018 jim na účet poslal 1,43 milionu korun.

Letošní podporu hnutí označuje za „logickou“ právě s odkazem na uzavřenou předvolební koalici ve Zlínském kraji. Kromě Trikolóry a Nezávislých bude její součástí ještě strana Soukromníků.

„Finanční prostředky tedy Nezávislí neposlali Trikolóře, ale na společný účet této koalice, který je Trikolórou zřízen. Na tomto transparentním účtu se shromažďují prostředky, které sem jednotlivá uskupení vkládají,“ vysvětlil na dotaz HlídacíPes.org Ivo Valenta.

Známé firmy. Konvička a ti druzí

Podobným způsobem se na volební účet předvolební koalice pro Zlínsko dostal i Valentův dar straně Soukromníků.

Podle transparentního účtu strany bylo 400 tisíc od podnikatele a senátora připsáno ve stejný den jako dar Nezávislým, tedy 21. dubna. Na účet Trikolóry převedli Soukromníci 12. května ve dvou transakcích částku ve výši 450 tisíc korun.

Také Soukromníky Valenta v minulosti opakovaně finančně podpořil. V roce 2018 poslal straně třímilionový dar, o rok dříve 737 tisíc korun.

Hnutí Nezávislí proslavily některé kontroverzní tváře. Místopředsedkyní Nezávislých je Liana Janáčková, bývalá dlouholetá starostka ostravského obvodu Mariánské Hory a Hulváky, která proslula ostře protiromskými výroky. Janáčkovou ve funkci starosty vystřídal výše citovaný současný šéf Nezávislých Patrik Hujdus.

V roce 2018 za Nezávislé také neúspěšně v Ostravě kandidoval do Senátu protiislámský aktivista Martin Konvička. V posledních komunálních volbách získalo hnutí celorepublikově necelé dvě stovky zastupitelů.

Pomůžou Parlamentní listy?

Transparentní účet trojkoalice pro podzimní krajské volby na Zlínsku zřízený hnutím Trikolóra do úterního poledne evidoval čtyři transakce; příjmy ve výši 815 tisíc korun a výdaj ve výši 750 tisíc korun. Šlo o platbu za „komunikační a marketingovou přípravu“ společnosti Hexxa.cz.

Ta vydává na Zlínsku krajský časopis Okno do kraje a dvacetiprocentní podíl v ní má otec krajského opozičního zastupitele Tomáše Pajonka za Svobodné a Soukromníky – Miroslav Pajonk.

Sám Ivo Valenta je zlínským opozičním krajským zastupitelem, loni rezignoval na post zastupitele města Zlín. Jeho šestiletý mandát senátora skončí letos na podzim a Valenta už dříve potvrdil, že ho bude znovu obhajovat.

„Pokud se pan Valenta rozhodne znovu kandidovat, podpoříme ho,“ řekla letos v únoru Deníku N mluvčí Trikolóry Ivana Kerlesová.

Kromě politického angažmá a hazardního byznysu patří Valentovi v Česku i na Slovensku také některá média ze společnosti Our Media, kde je většinovým vlastníkem.

Na začátku letošního roku zvažoval i prodej vlajkové lodi svého mediálního impéria, kontroverzního webu Parlamentní listy. Nakonec se ale rozhodl jinak a i kvůli nástupu koronavirové pandemie web neprodal. Uvažuje podle svých slov naopak o jeho rozšíření.

Právě Valentovy Parlamentní listy dávají od loňského založení hnutí Trikolóra straně Václava Klause mladšího velký prostor.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)