Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Budoucnost Astany a CCC je nejasná. Pokud se letos nepojede, zabalíme to, hlásí Vinokurov z kazašského týmu

Pandemie způsobená koronavirem neohrožuje jen tuto cyklistickou sezonu, ale i budoucnost velkých stájí. Generální manažer Astany Alexandr Vinokurov připustil obavy o budoucnost kazašského týmu, když uvedl, že pokud se už letos nezačne závodit, Astana z pelotonu zmizí. Cyklistická stáj CCC, za kterou jezdí i Jan Hirt a Josef Černý, pak přijde nejspíš o hlavního sponzora. 

Jakob Fuglsang
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst autor: Mario Stiehl

Podobně jako další týmy byla Astana nucena sáhnout v sezoně narušené pandemií koronaviru k úsporným opatřením. Zaměstnanci a jezdci, mezi něž patří i hvězdy jako Dán Jakob Fuglsang, Kolumbijec Miguel López či Španělé Omar Fraile a Luis León Sánchez, souhlasili se snížením platu o 30 procent do doby, než se opět naplno rozběhne závodní program.

"Ale pokud se tak už letos nestane, zabalíme to. S týmem a sponzory jsme udělali všechno, co jsme jen udělat mohli, ale v Kazachstánu - stejně jako i jinde po světě - je teď všechno komplikované," připustil bývalý silniční profesionál, ale také dopingový hříšník Vinokurov.

"Musíme nějak přežít tento rok. Pokud tu už letos nebudou žádné závody, bude to složité pro celou cyklistiku. A jestliže to tak dopadne, chcete vědět, zda bude můj tým ohrožený? Myslím, že ano. Pravděpodobně na tom budeme stejně jako každý jiný tým. Sponzoři chtějí, abychom byli vidět. A když tady žádné závody nebudou, myslím, že pro příští rok tady už nebude náš tým," doplnil Vinokurov.

Zveřejnění nového kalendáře bere Vinokurov jako příslib

I s ohledem na nedávno zveřejněný nový kalendář pro zbytek sezony, který sestavila Mezinárodní cyklistická unie, se snaží být optimistou. Bere ho jako povzbuzení a trochu jako zázrak. "Ten kalendář jsme potřebovali a myslím, že šéf UCI a jeho tým odvedli skvělou práci," ocenil Vinokurov.

"Všechny velké akce jako olympiáda či evropské šampionáty byly pro letošek zrušeny, ale pro náš sport je důležité ještě tento rok závodit a přežít. I když je kalendář hodně nahuštěný, chápu, že všichni organizátoři chtěli udržet svůj závod. Bude bizarní jet Tour de France v září a další závody ještě mnohem později, ale zase to bude dobré pro fanoušky, že budou moci sledovat cyklistiku v televizi," míní Vinokurov.

Jan Hirt
zdroj: Facebook.com/HirtJanCCC

Polský obuvnický gigant informoval o svých problémech již před více než dvěma týdny. V prvním čtvrtletí letošního roku prodělala společnost CCC oproti loňsku 75 milionů eur (dvě miliardy korun).

Jezdci ve snaze přežít sezonu postiženou pandemií koronaviru přistoupili na snížení platů o 50 procent. Podle informací několika deníků to však nebude stačit k tomu, aby CCC neukončil předčasně tříletou sponzorskou smlouvu rok před jejím vypršením.

S několika bankami se sice podle polských médií domluvila firma na zajištění financování na 12 měsíců dopředu, ale zřejmě bude muset zrušit veškeré sponzorské aktivity. Elitní tým, jemuž šéfuje generální manažer Jim Ochowicz, už začátkem dubna kvůli špatné ekonomické situaci dočasně propustil většinu zaměstnanců.

Obavy neskrývá ani šéf Mezinárodní cyklistické unie David Lappartient. I přes dopad pandemie na ekonomiku ale věří v záchranu všech současných týmů. "Víme, že čtyři pět týmů má větší potíže než ostatní. Ale věřím, že konce sezony se všechny stáje dožijí," řekl Lappartient deníku De Telegraaf.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články