DOX nabízí online festival Uroboros. Chce jím zvýšit povědomí o kritickém designu

DOX nabízí online festival Uroboros. Chce jím zvýšit povědomí o kritickém designu 

Pražské Centrum současného umění DOX pořádá od 13. do 16. května online festival Uroboros, který se věnuje v Česku nepříliš rozšířenému kritickému designu. Cílem akce je oslovit mladé výtvarníky k zapojení kritické reflexe ve vlastní tvorbě, ale i obeznámit širokou veřejnost s nezaujatým pohledem na současné období společenské, ekologické a morální krize.

Kritický (neboli spekulativní) design představuje tvůrčí přístup, který má za cíl vytvořit kritickou perspektivu, podnítit veřejnou debatu a upřít pozornost na aktuální problémy. Objevuje se v uměleckých disciplínách, jako v průmyslovém designu, módě, architektuře, herním vývojářství, ale i volné tvorbě. V České republice je na rozdíl od zahraničí prakticky neznámým pojmem, proto se organizátoři z DOX rozhodli festivalem zviditelnit.

Název Uroboros vychází ze starodávného symbolu. „Symbol Urobora – bájného hada požírajícího svůj vlastní ocas – je výstižným obrazem této podivné doby, zachycujícím cyklící se frustraci, neschopnost vymanit se z kruhu, příslib konce, ale i nového začátku,“ vysvětlila jedna z kurátorek akce Markéta Dolejšová.

Festival se měl původně konat v prostorách #Datamaze, v souvislosti s pandemií ho ale organizátoři přesunuli do virtuálního prostoru. Program bude možné sledovat prostřednictvím platforem Zoom, Mozilla Hubs nebo Miro. Od středy do soboty festival nabídne online workshopy, performance, diskusní salony, role-playing aktivity, experimentální walk-shopy reálnou i virtuální krajinou a další hybridní inter-aktivity. Akce jsou zdarma, probíhají však v angličtině a pro účast je nutná předchozí registrace.

Mezi pozoruhodné body programu patří třeba online hra LARP (Live Role Playing Action) nazvaná Obýváme prostory monitoru nebo workshop s provokativním pojmenováním Antikrist, jenž diváky seznámí s tzv. vládou algoritmů a vlivem umělé inteligence na společenský a politický život, který vystupující srovnají s náboženskými texty. Čeští zástupci představí projekt Digitální spisovatel, který ukáže virtuálního literáta schopného generovat vlastní díla.

Foto: Uroboros Festival

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!