Hlavní obsah

Osudy herců a peripetie kolem natáčení filmu Babička z roku 1940 připomene Jiří Bartoň

Novinky, Robert Rohál

V loňském roce absolvoval Jiří Bartoň více než dvacet přednášek po knihovnách v Čechách a na Moravě. Tématem jeho besed byla jednak indická numerologie a potom herci a filmy první republiky a protektorátu. Pro další sezónu chystá povídání o zfilmované Babičce s Terezií Brzkovou v hlavní roli.

Foto: koláž Tomáš Maceška

Jiří Bartoň chystá další besedu na téma filmové Babičky z roku 1940.

Článek

„Moje nová přednáška se bude týkat okolností vzniku a různých peripetií kolem natáčení filmu Františka Čápa Babička z roku 1940. Osudy řady jeho hereckých představitelů i dalších tvůrců byly velmi zajímavé, leckdy až vypjatě dramatické a bude tedy o čem vyprávět. Spisovatelka Božena Němcová by navíc letos oslavila dvousté výročí svého narození a tato okolnost mi při tvorbě přednášky krásně přihrála do karet,” říká Jiří Bartoň.

Kyjovský rodák Jiří Bartoň (1977) je vystudovaný filmový historik, léta ovšem působil v brněnských divadlech a řadu sezón strávil v angažmá v Divadle Šumperk. Poslední roky žije v Praze, je na volné noze a i nyní hraje v několika inscenacích. Nedávno měla v pražském Divadle U22 premiéru komedie německého dramatika Davida Giesselmanna O klucích aneb Jsem kuchta, ve které vytvořil postavu státního zástupce Aschenbacha.

Vedle toho se objevuje nejen v televizních seriálech, ale také v titulech filmové zahraniční produkce. Za klavírního doprovodu Marie Drkulové vystupuje ve vlastním šansonovém recitálu Staré filmové melodie. Přednáší na Mezinárodní konzervatoři herectví a dějiny filmu.

Je také spoluautorem publikace Velká kniha herců první republiky a protektorátu, kterou před rokem vydalo nakladatelství Petrklíč. Právě tato publikace způsobila, že začal jezdit po besedách prakticky po celé republice. Vedle toho moderuje a zpívá na vernisážích.

Na otázku, co mu dává setkání s lidmi, kteří chodí na jeho besedy, Jiří Bartoň odpověděl: „Jedna herečka kdysi řekla, že každá nová role je to pro ni něco jako shledání se s milovaným člověkem. Nějak podobně bych charakterizoval moje setkávání s lidmi na besedách, které jsem sice nikdy předtím neviděl, ale většinou mezi námi poměrně rychle dochází k jakémusi vnitřnímu propojení. Z mé strany opravdu nikdy nejde o nějaký formální kontakt, posluchačům dávám to nejlepší ze sebe a oni to myslím velmi dobře vnímají.

Navíc na ty přednášky pokaždé, jak já tvrdím, vždy přijdou pouze ti, kteří tam z nějakého hlubšího důvodu mají přijít. A ten společně strávený čas dvou hodin je obohacující - jak věřím - nejen pro ně, ale i pro mě samotného, protože ti lidé mi svými reakcemi poskytují velmi smysluplnou zpětnou vazbu.”

Reklama

Výběr článků

Načítám