Toskánské mušle12 / 05 / 2020

Na dovolené v Toskánsku jsme před dvěma lety bydleli v takovém malém domečku se zahrádkou, kde rostly nádherný rajčata, horda bylinek. Já jsem jeden večer koupila spoustu očištěných slávek, ten jejich křupavý chleba, bílý víno a vytvořila něco, co když si uvařim doma, tak mě to tam vždycky dostane zpátky. A navíc to naservíruju do misky, kterou jsem si přivezla.

Nakrájejte na kostičky jedno pěkné, velké a hlavně zralé rajče, hodně nadrobno taky řapíkatý celer, česnek na tenké plátky, banánovou šalotku na půlkolečka.

Na řadu přichází suché bílé, ideálně toskánské víno a také chléb italského typu, nožem na pečivo ukrojíme pořádné krajíce. Na olivovém oleji s rozmarýnem je na pánvi opečeme dozlatova, no a následně dáme stranou.

A teď se vrháme na mušle. Na olivový olej směřuje nejprve řapíkatý celer, následuje k němu šalotka, česnek na tenké plátky, bobkové listy a víno… na poslední chvíli rajče. Lehce osolíme, opepříme a můžeme přidat i špetku chilli. Do připraveného základu teď už přebrané a očištěné slávky.

Promícháme a přikryjeme poklicí, aby se během 3 minut otevřely. Důkladně je znovu promíchejte, ať se všechny ochutí. A vyhoďte všechny kousky, které zůstaly zavřené.

Ihned servírujte do obří – ideálně toskánské mísy spolu s opečeným chlebem. Celé jídlo připravíte během čtvrthodinky maximálně, třeba než přijde host.