Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Velké festivaly? „Ani kdyby virus chcípnul,“ říká Zaorálek. A sní o 1000 lidech v létě

Autor: Jaroslav Šimáček - 
13. května 2020
05:30

Velkým festivalům patrně v Česku pro letošní léto odzvonilo. Žádné Colours of Ostrava, Rock for People či Sázavafest. Některé již své plány vzdaly, další ještě doufají. Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) však míní, že velké, tisícihlavé akce letos v létě opravdu nebudou. Od 25. května by mohlo dojít na akce do maximálně 500 lidí, Zaorálek nyní sní o kvótě 1000 lidí na léto. A pro Blesk Zprávy promluvil i o kinech, divadlech pod širým nebem či strachu z koronaviru.

Oblíbený festival Rock for People už letošní sezónu „odpískal“. „Všichni teď prožíváme velmi těžké období a společně čelíme výzvě, jaká nemá v novodobé historii obdoby. Před pár měsíci by nás ani nenapadlo, že se během několika dnů dokážou vytratit jistoty, na které jsme byli zvyklí, a že si musíme připustit možnost, že mohou i v dnešní době nastat situace, které náš svět převrátí naruby. Nepíše se mi to vůbec lehce, ale letos se Rock for People v plánovaném termínu neuskuteční,“ vzkázal fanouškům organizátor Michal Thomes. Festival existuje 26 let, letošní ročník měl proběhnout na letišti v Hradci Králové od 18. do 20. června. Přesune se na příští rok.

Vysmátá selfie z Ostravy? Až za rok

Na rok 2021 byl přesunut i populární festival Colours of Ostrava, který se jinak každoročně koná v působivých industriálních kulisách ostravských Dolních Vítkovic a jenž si nenechávali tradičně ujít ani politici včetně premiéra Andreje Babiše (ANO), který však byl na festivalu naposledy v době, kdy ještě mezi sponzory akce patřil i Agrofert.

Loni na něm nechyběli místopředsedové ČSSD Michal Šmarda a Tomáš Petříček, ani tehdejší ministr kultury Antonín Staněk, dnes řadový poslanec ČSSD. Sešli se tam během letní krize ohledně vedení tohoto resortu, kdy Šmardu odmítal prezident Miloš Zeman. Náhradní termín festivalu, jehož plány letos zhatila pandemie koronaviru, byl stanoven na 14. až 17. červenec 2021.

Na festival Colours of Ostrava vyrazili loni i Michal Šmarda a Tomáš Petříček z ČSSD Na festival Colours of Ostrava vyrazili loni i Michal Šmarda a Tomáš Petříček z ČSSD | Instagram M. Šmardy, ČTK

Sázafavest: Čekáme, doufáme, případně posuneme

Kdo se letos ještě nevzdává, to je festival Sázavafest, který měl letos s řadou známých hudebních hostů oslavit ve Světlé nad Sázavou své 20. narozeniny. „My momentálně stále ještě čekáme, jak se celá situace bude vyvíjet. Teď jsou nějaká uvolnění do května, ale stále nevíme, jak bude průběh června a července. My opravdu stále ještě čekáme, jak se k tomu postaví vláda, epidemiologové a ostatní. Stále čekáme, doufáme a momentálně je to na hezké cestě, rozvolňují to, sama vláda neví, co v červenci bude,“ řekla Blesk Zprávám Andrea Zdarsová z týmu organizátorů Sázavafestu, festivalu, na kterém v roce 2018 vystupoval i Karel Gott

Přípravy tak dál probíhají, organizátoři jsou v kontaktu i s interprety. „My jsme v kontaktu s partnery, s interprety, se všemi, kteří se podílí na organizaci festivalu. Máme určité interní datum, do kterého budeme čekat. Pokud bychom museli festival posunout, tak ho budeme posouvat o rok dál,“ dodala Zdarsová s tím, že vstupenky i kulturní vouchery budou v tomto případě platné na následující rok. Oficiální stanovisko festivalu by tak mělo zaznít 15. června, festival se měl uskutečnit od 23. do 25. července.

Zaorálek: Velké festivaly? Ani kdyby virus chcípnul

Rozvolňování hromadných akcí jde však v Česku pomalu. Od pondělí 11. května je možné pořádat akce do 100 lidí, o 25. květnu se pak mluví jako o další metě, kdy by mohly být povolené akce do 500 lidí, i když zatím není nic jisté. Festivaly však přitahují tisícovky až deseti tisíce návštěvníků.

Organizátory tak nepotěší ani aktuální reakce ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) pro Blesk Zprávy. „Tam, kde se shromažďují ty tisíce lidí, tak to se nepovolí, protože, to se ví, že tohle riziko je velké, největší. To jsou jedny z těch nejrizikovějších akcí vůbec. Na to rozhodně odvaha nebude, i kdybychom věděli, že ten vir úplně chcípnul, tak se budeme bát. Ale když ustoupí, tak se budeme snažit vytvořit hygienická pravidla třeba na těch tisíc... To bych neměl říkat, jen vám říkám, o čem sním. Já bych si to moc přál,“ přiznal Zaorálek.

Čekat se však bude na to, jak dopadne aktuální velká vlna rozvolnění. „Právě posouzení toho, jak se to vyvine a jaké to bude mít dopady, to je to poslední, co potřebujeme vědět k dalšímu kroku. Když to vyjde dobře, tak to je ten směr, který zhruba máme dohodnutý. Pokud se ukáže, že se to zvládne a čísla budou dobrá, tak pak budeme moci rozhodovat o tom, že bychom to zvýšili na červen na 500,“ pokračoval Zaorálek.

Na podmínky pro léto se čeká dál

Co se dalšího vývoje týče, jde pouze o odhady a dohady. Nikdo neví, jak se pandemie vyvine přesně dál. „Kultura by potřebovala, abychom byli schopni dát dohromady rozhodnutí pro červenec a srpen, pro léto. Samozřejmě zase platí, že pokud by to bylo příznivé, tak bych si velmi přál, abychom šli výš. A to už by opravdu mohlo umožnit divadla ve volné přírodě, nějaké typy menších akcí, kde by sice nebyly tisíce lidí, ale třeba taková tisícovka, to už má mysl něco dělat,“ míní ministr.

Na podmínky pro červenec a srpen se tak musí čekat dál. A i na to, zda budou možné různé menší slavnosti, vesnické poutě apod. I jejich organizátoři žijí nadále v nejistotě.

„Je to důležité, to je úplně jasné, ale problém je, že se zároveň tuší, že větší shromáždění jsou riziko. A jde o to, jestli si to riziko dovolíme. Čekáme na to, co to teď udělá. Samozřejmě bylo by to výborné, ale nemůžeme za to zaplatit tím, že poroste křivka strmě nahoru. Myslím si, že během 14 dnů budeme vědět více,“ upozorňuje Zaorálek. 

„Já bych si přál, abychom si byli schopni na léto vytyčit, co bude možné, k tomu tlačím naše kolegy, hygieniky. Vím, že to pro ně není jednoduché, ale dost by to leccos usnadnilo, kdybychom byli schopni říct na to léto nějaké číslo. Myslím, že leckde ve světě už to zkusili, třeba v Rakousku, tak bychom to mohli zkusit i u nás,“ řekl Blesk Zprávám v úterý ministr.

Do kina se Zaorálek nebojí

Co se dalších kulturních akcí týče, rozvolnění se dotklo hradů a zámků, které již mohou lákat návštěvníky do venkovních expozic a od 25. května pak i do vnitřních prostor. 

Umožněna je také návštěva kina - do 100 osob. „Určitě bych tam šel, to neříkám jenom tak. Skutečně bych si do kina zašel, už dlouho jsem v žádném nebyl, já bych se nebál,“ vzkazuje Zaorálek.

S tím však dle něj vyvstává i další otázka - nakolik lidé vůbec využijí nově vrácené možnosti. „My to otevřeme a je otázka, jestli to někdo využije, jestli skutečně se lidé nebudou bát někam přijít. To se ale týká třeba i restaurací apod., do jaké míry lidi opravdu té možnosti využijí. Určitá část určitě bude mít strach, já ale naprosto věřím, že se ten normální život bude vracet,“ uvedl Zaorálek.

„Největší obavu mám z toho, že i přes to uvolňování tady pořád budeme žít na 80 či 90 procent, že se ten život nebude dařit obnovovat, protože lidé nebudou chtít utrácet a budou se bát,“ dodal ministr kultury.

Uvolňování opatření v ČR během pandemie koronaviru: Aktualizovaný harmonogram těsně před velkým rozvolněním 11.5.2020 Uvolňování opatření v ČR během pandemie koronaviru: Aktualizovaný harmonogram těsně před velkým rozvolněním 11.5.2020 | MPO

bizon_pepa ( 13. května 2020 07:39 )

Nerad používám expresivni slovnik. Ale mě připadá, ze mluví spis jako debil než jako buran.

brano34 ( 13. května 2020 06:51 )

Volby se blíží a Zaorálek a spol. mají za úkol přežít s voličskou základnou důchodců následný podzim a zimu 2021?

Uživatel_5426369 ( 13. května 2020 06:27 )

Jděte někam, hlavně, že povolite Chorvatsko, kde je hlava na hlavě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa