Hlavní obsah

Praha chce zachránit turistické léto poukázkami na vstupy

Právo, trj

Hlavní město chce alespoň částečně zachránit letní sezonu a v určité míře obnovit turismus. Orientuje se zatím na ten vnitrostátní a připravuje poukázky pro vstupy do památek, vouchery mají také pomoci obsadit hotely, které by je hostům vydávaly.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Karlův most

Článek

Magistrát odhadl propad příjmů z turismu kvůli koronavirovým omezením jen v Praze na 100 miliard korun. Celkem za celé Česko jde podle Františka Cipra, který nově vede městskou společnost Prague City Tourism (PCT), asi o 300 miliard korun.

Do podpory letní tuzemské sezony hodlá Praha podle Cipra investovat asi 100 milionů korun. Připravila by za ně vouchery asi pro 100 tisíc návštěvníků. „Cílem je, aby zde skončili alespoň na jednu nebo několik nocí,“ uvedla Jana Adamcová z PCT. Součástí bude kampaň na návštěvu metropole.

Nejen v češtině

Voucher má mít podle Cipra pět bodů, každý z nich v hodnotě asi 200 korun a dovolí vstup na pražské věže, do městského muzea či galerie, zoo a botanické zahrady. „Počítáme se zapojením také soukromých institucí, budeme u nich přistupovat selektivně a bude záležet na podmínkách,“ uvedl Cipro.

Voucher nemá být jen česky. „Bude připraven i v dalších jazykových variantách, a to slovenštině, němčině a polštině,“ poznamenala Adamcová.

Praha podle radní pro kulturu Hany Třeštíkové (Praha sobě) pomáhá, kde může, a na cestovní ruch s kulturou vyčlení asi čtvrt miliardy korun. Příjemci grantů mohou požádat o navýšení o 20 procent. Podle Třeštíkové se ukazuje, že městská divadla, která jsou příspěvkovými organizacemi, snášejí kvůli stabilnímu rozpočtu situaci lépe než jiné scény. „Vyjednali jsme také podporu soukromým divadlům a hudebním klubům zaměřeným na tuzemského diváka, které grant nečerpají. Mohou žádat o podporu do 500 tisíc korun,“ řekla Třeštíková.

Na Letné vznikne nové jezero

Domácí

Pro kulturní instituce je zásadní propad příjmů ze vstupného. Šéf magistrátního odboru kultury Jiří Sulženko odhadl propad pražské kulturní scény na zhruba 12 miliard korun, což ohrozí velkou část z asi 50 tisíc pracovních míst. Daňový dopad pro státní rozpočet podle něho činí okolo 4,5 miliard korun je z kultury v metropoli. „Je vidět, jak je pražská kultura významná pro pražskou ekonomiku,“ řekl Sulženko.

Třeštíková chce zrychlit rozhodování o dotacích, podpory do 200 tisíc korun by měla rovnou schvalovat městská rada. Zvlášť bude muset Praha řešit ekonomickou situaci Muzea hl. m. Prahy, které spravuje všechny městské věže a utrpělo velké ztráty na vstupném.

Reklama

Výběr článků

Načítám