Rakousko zmírňuje režim na hranicích. Od června je chce otevřít úplně

Rakousko-Česká hranice z Gmündu do Českých Velenic

Od 15. června chce Rakousko otevřít hranice s Německem a již od tohoto pátku je bude kontrolovat jen namátkově. Plány na změnu režimu na hranicích sdělil agentuře APA úřad rakouského kancléře Sebastiana Kurze. Otevřít hranice se sousedními státy označila dnes ráno za prioritu v rakouské rozhlasové stanici Ö1 také tamní ministryně turistiky Elisabeth Köstingerová, která výslovně zmínila Česko a Slovensko.

„V první linii nyní vidíme východní země, například Česko a Slovensko,“ řekla Köstingerová o plánovaném uvolňování režimu na hranicích.

V rámci kroků, které měly zpomalit šíření nákazy koronavirem, uzavřelo Rakousko, podobně jako jiné země, hranice se sousedy a omezilo vstup jen na odůvodněné případy. Momentálně ještě platí v Rakousku kontroly na hranicích s Německem, Itálií, Švýcarskem, Lichtenštejnskem, Českem a Slovenskem do 31. května a kontroly jsou i na hranicích s Maďarskem a Slovinskem.

Ve švýcarské televizi SRF kancléř Kurz v úterý večer prohlásil, že rakouským cílem je vedle nového režimu se Švýcarskem také uvolnit situaci na hranicích s Německem. „Rozhovory s Německem pokračují výborně. I zde je možné očekávat průlom,“ řekl Kurz. Rovněž prohlásil, že Švýcarsko s Rakouskem by chtěly hranice s Německem uvolnit rychleji, ale na brzdě prý stojí německá spolková země Bavorsko. Kurz v úterý telefonicky jednal s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a o dalších krocích má během středy diskutovat rakouská vláda, doplnila APA.

Otevírání hranic v Německu

Již včera oznámila německá kancléřka Angela Merkelová při jednání s konzervativními poslanci, že i oni chtějí v součinnosti s ostatními zeměmi začít otvírat hranice. Při otevírání směrem k sousedům bude podle ní často uplatňován dvoustupňový proces. Poukázala však údajně i na to, že Česká republika a Polsko zavedly hraniční kontroly ze své strany.

Kancléřka podle zdrojů DPA zdůraznila, že kontroly na hranicích nemohou pokračovat donekonečna. Změny u hraničních kontrol se podle ní musí vždy provádět v součinnosti se sousedy.

Veřejnoprávní stanice ORF dnes uvedla, že kancléř Kurz pověřil rakouského ministra vnitra Karla Nehammera a ministryni pro Evropskou unii Karoline Edtstadlerovou, aby připravili scénář liberalizace hraničního režimu se Švýcarskem, Lichtenštejnskem a východoevropskými sousedy, pokud tam rovněž infekce zůstane pod kontrolou.

Tagy: