Totální nepřítel Zemana: Podpořily mě tisíce lidí. Dál se soudit nebudu

13.05.2020 10:27

Policie po více než roce odložila obě trestní oznámení, která na Jiřího Fajta podal dnes už bývalý ministr kultury Antonín Staněk v momentu, kdy ho odvolával z postu ředitele Národní galerie Praha. Ministerstvo kultury vydalo písemné vyjádření, ve kterém se Jiřímu Fajtovi za jeho odvolání omlouvá. Ten v rozhovoru pro DVtv.cz uvedl, že jej stát odstřelil kulometem. Je přesvědčen, že to bylo na objednávku prezidenta Miloše Zemana.

Totální nepřítel Zemana: Podpořily mě tisíce lidí. Dál se soudit nebudu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ředitel NG Jiří Fajt

"Jsem samozřejmě rád, že to dopadlo tak, jak to dopadlo. Já jsem s tím sice od samého začátku počítal, ale přece jenom to, co se opírá o prošetření policie, a pak teda se český stát omluví, tak to samozřejmě ve mně vzbudilo řekněme určité uspokojení, ale s tím důrazem na určité..., protože to je jakási morální satisfakce. Myslím si, že o rehabilitaci plné se nedá moc hovořit, to by se muselo jít asi dál ještě," uvedl Fajt. 

Podle svých slov je docela velkorysým člověkem, takže je spokojen s tím, že padla omluva. "My jsme si to také říkali s mým advokátem, takže my nebudeme v tom podnikat žádné další právní kroky, takže potud v pořádku," dodal Fajt. 

Kdyby však měl hovořit o morální satisfakci, tak to by očekával, že se s ním někde začne bavit o tom, jestli náhodou by nechtěl jít zpátky. On sám by se návratu nebránil, ale ne za každou cenu.

"Poslední rok nepatřil rozhodně k nejšťastnějším letům mého života. Ono když vás jaksi někdo obviní za bílého dne, za běžících kamer, podá proti vám dvě trestní oznámení, řekne, že na minutu vás odvolává a že jste v podstatě podvodník, tak to moc příjemný pocit není. Takže jaksi to poškození bylo samozřejmě velmi silné, protože pozice ředitele přední výstavní a sbírkové instituce v České republice není jenom tak nějaká, která by se dala přehlídnout. Tomu také odpovídalo mediální echo, které tato událost měla," poznamenal. 

"Samozřejmě jsem zaznamenal také slova podpory, která vlastně zaznívala od samého začátku. Hned se připojilo asi na padesát ředitelů předních světových muzeí umění, kteří mě podpořili a ve velmi krátké době byla potom nastartovaná petice, kterou podepsalo asi přes deset tisíc lidí," dodal. Poškození svého jména vnímá velmi silně. "Velmi mě to poškodilo samozřejmě i na té jaksi neodborné scéně mezi normálními lidmi, protože jsem musel spoustu věcí vysvětlovat," zmínil Fajt. 

Omluvu od exministra kultury Antonína Staňka Fajt neočekává a ani nechce. "Já toho pána nechci ani vidět a doufám, že po následujících parlamentních volbách definitivně zapadne v propadlišti dějin," uvedl Fajt, který se zároveň domnívá, že jeho odvolání z čela Národní galerie bylo na politickou objednávku. "Ty kroky, které ten celý rok vlastně šly za sebou, tomu jen nasvědčují. Domnívám se, že došlo skutečně k vyhození na objednávku," sdělil. "Vždycky se hovořilo o tom, že to byla objedenávka pana prezidenta Zemana, já jsem o tom docela přesvědčený, že to tak bylo," dodal Fajt a připomněl spor s prezidentem Zemanem o profesorský titul. Jedním z motivů může být podle něj prostá lidská zášť. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…