Jak se „Zabíjení po česku“ šířilo v Německu

13. 05. 2020 | 10:34
Přečteno 5130 krát
Film šířily německé krajanské organizace a česká kulturní centra, pro obraz Čechů měl katastrofální následky. Výrobcem je ale ČT.

V předchozím blogu jsem vám předložil výsledky svého osobního pátrání po zdroji nechutného německého klipu na youtube, který ukazuje zabíjení civilistů a v komentáři obviňuje Čechy jakožto celý národ. Napsal jsem, že ho „šíří ČT“, ale samozřejmě jsem nad tímto výrazem váhal a ověřoval si to. Zjistil jsem sice, že zdrojem je Vondráčkův dokument Zabíjení po česku, ale to pořád ještě nemusí znamenat, že s tím má něco společného ČT. Abych vám doložil, že mám svoje tvrzení podložená a že jsem důsledky nepřeháněl, předložím vám teď svoje podklady. Ukážeme si, jak se zmíněný film šířil po Německu a uvidíte autentické německé ohlasy, včetně politických důsledků. Dokud byl tento film promítán českému publiku, mohl Vondráček a ČT tvrdit, že jde o nástroj sebekritiky, ale když byl promítán v cizí zemi jinému národu, stal se z toho už nástroj protičeské xenofobní propagandy, který potvrdil stereotyp „národa, který se vzdal bez výstřelu a pak zbaběle zabíjel civilisty“. Viz ohlasy německé veřejnosti dole.

Vyrobila film Česká televize?
Film Zabíjení po česku z roku 2010 se v databázích všude uvádí jen jako dílo Davida Vondráčka, jenž se zhostil scénáře a režie. Dalších údajů o výrobě se nedá dopátrat, tak jsem si je opsal přímo z titulků filmu. Co se dozvídáme? Vyrobilo Centrum publicistiky a dokumentu ČT 2010, šéfproducent Petr Morávek, šéfdramaturgyně Jana Škopková, vedoucí produkce Jan Čumpelík, zástupce vedoucího produkce Lucie Liherová, dramaturgie Jana Hádková, asistentka produkce Anna Kovářová. Z toho vidíme, že nejde o dílo nezávislého umělce, ale o produkt ČT, která s ním také obchodovala.

Jak vznikla německá verze Töten auf Tschechisch?
V Německu se film rozšířil bezprostředně po české premiéře 6. 5. 2010 pod názvem Töten auf Tschechisch na základě legálně vydaného DVD a byl také zcela legálně vysílán mj. ve veřejnoprávní ZDF. Toto legální šíření by se nedělo bez vědomí ČT. Režisér Vondráček si ostatně 28. 11. 2010 převzal za svůj film veřejně Cenu Franze Werfela pro lidská práva a 10 000 euro (247 000 Kč), což lze chápat jako vyjádření souhlasu s tím, co se do té doby dělo. Cenu mu udělil Svaz vyhnanců a předala mu ji politička Erika Steinbachová (CDU, později sympatizantka AfD), o níž se ještě zmíníme v souvislosti s politickými důsledky.
Film šířily krajanské německé spolky na internetu, bulvární deník BILD, veřejnoprávní ZDF a České centrum v Mnichově. Vznik a šíření německé verze je ale složitější. Ve veřejnoprávní ZDF, v kanálu ZDF History, totiž Guido Knopp uvedl dokument ve svojí upravené verzi až 12. 9. 2010, ale úryvek s masakrem, který je na youtube, nese datum 30. 5. 2010. Tento úryvek má v rohu logo ČT a je opatřen německým komentářem. Jelikož má v rohu i logo Bild, zveřejnil ho zřejmě na své videotéce tento bulvární deník. Na youtube ho dal krajanský spolek Landsmannschaft Ostpreußen. Už tato verze má dnes přes jeden milión shlédnutí, k tomu si musíme připočíst originál ve videotéce Bildu. Několik dalších spolků a soukromých uživatelů pak klip zkopírovalo na své kanály.
Z hlasu komentáře i chronologie vyplývá, že skutečným zdrojem všech úryvků i Knoppova upraveného dokumentu, je nejspíš DVD Töten auf Tschechisch, které má stopáž 58 min, čili obsahuje celý film. Vzniklo legálně, s vědomím ČT. Vydalo ho nakladatelství Kopp Verlag, které jinak vydává extrémně pravicové tituly, se zaměřením proti migraci. Podtitul zní „Zamlčené masakry sudetských Němců“. Dodnes jej lze koupit na Amazon.de. Na obálce je vzdávající se dítě, dívka. Propagační text slibuje, že záběry dokazují, co historici už dávno tvrdili, že po válce, po kapitulaci, stříleli Češi úmyslně německé civilisty na ulici. Dokonce si k tomu vymyslili, že při „masakru na Bořislavce“ Češi uspořádali slavnost, popíjeli pivo a smáli se!
Teprve 12. 9. 2010 byl vysílán pořad Guido Knoppa, který měl televizní kanál ZDF History takříkajíc jen pro sebe. Je to velmi sledovaný kanál. Můžete se na to podívat zde (část 1,
část 2. Knopp použil ale jen „atraktivní“ záběry masakru na Bořislavce, k němuž dodělal vlastní dokument, kde sudetské ženy pláčou do kamery a naříkají na Čechy. Knopp k tomu dodal historický výklad od „porušení mnichovské dohody“, tedy od března 1939, takže je svým způsobem korektnější než Vondráček. Nicméně pachatele masakru na Bořislavce označuje všeobecně jako Čechy. Masakr, k němuž mělo dojít 9. 5. 1945, začleňuje do kontextu odsunu, ne do květnového povstání. Z řad českých Němců zde mluví Martha Denk, Franz Klement, Maria Stiemer. Po pořadu vydal Knopp v roce 2013 knihu (v reedici) Die Grosse Flucht. Das Schicksal der Vertriebenen, kde tyto svědky použil ještě jednou…
Tím to ale nekončí, protože v roce 2017 film v německé verzi promítalo České Centrum v Mnichově. Patří do sítě českých center, které jsou příspěvkovou organizací Ministerstva zahraničí ČR. Další centrum je v Berlíně a bylo by zajímavé vědět, zda film vysílala obě centra a jak často.

Ohlasy německé veřejnosti
Díky tomu, že v době internetu mohou své ohlasy diváci sami zveřejňovat, si můžeme udělat nezprostředkovaný obrázek o tom, jaký měl tento dokument veřejnoprávní ČT dopad na německou veřejnost. U toho by si měli lidé z ČT uvědomit, že svůj výtvor pustili do kontextu existujících protičeských stereotypů a nacionalistickým výkladem pomohli jistému spektru Němců upevnit nepřátelství k východnímu sousedovi a banalizovat zločinnost nacismu. A Češi tu žijí taky jako menšina! Z mnoha komentářů pod klipem Bildu a další kopií vybírám – překládám z němčiny:
Uživatel Klaus von Klausewitz: Vrazi! Všechno vrazi!
Uživatel Deutscher Schwur: Nesmíme zapomínat, že Němci pod násilnou vnucenou českou vládou byli utlačováni hospodářsky a politicky už od roku 1918 a v mnoha případech také krvavě pronásledováni a vražděni. K doplnění této dnes zamlčované historie Sudetských Němců přikládám toto cenné video …
Uživatel Borussia Germania: Česká armáda kapitulovala, aniž by vypálila jeden jediný výstřel. Češi byli 1000 let součástí Svaté říše římské národa německého a ovládali ji a skrz ní celé Německo. Obyvatelstvo v Čechách mělo během celé války vyšší výdělky než obyvatelstvo v Německu a vyráběli ochotně a pilně zbraně a munici pro Němce. Jediným odbojem byl atentát na Heydricha, který byl zorganizován v zahraničí, aby mohli Češi tvrdit, že kladli odpor a nejen vraždili německé civilisty.
Uživatel DutyofCall: Borussio Germanie, to naprosto sedí! Můj dědeček pocházel z Čech a dobrovolně bojoval pro německý Wehrmacht.
Uživatel gemawech (jinak odebírá pravicově extrémistické materiály): Pro bezpráví není žádné ospravedlnění. I kdyby pachatelé z toho videa trpěli pod německou okupací, neměli právo masakrovat nevinné. Co se v této válce stalo (ze všech stran) se snad už nebude v tomto rozsahu opakovat.
Uživatel Horst Knallzigarre: Dneska chtějí všichni z těchhle bývalých sovětských republik přijít sem, do zaslíbené země blahobytu! Tihle ubozí pokrytci by měli pěkně zůstat tam!
Uživatel: Einwanderungskritiker: Jste všichni mnohem víc náckové, než všichni Němci! ;)
Uživatel Deutscher Schwur: Historie se ukazuje překroucená, jako by české krutosti byly logická reakce. Přikládám teď všem krajanům následující velmi poučné video ,,Die Sudetendeutschen - Tatsachen über das Sudetenland".

Komentáře pod tímto úryvkem https://www.youtube.com/watch?v=6BZxeqaKOQw
Uživatel Fuerst Metternich: Zbabělý národ…neumějí bojovat, jen vraždit bezbranné.
Uživatel Matti Suutarinen: A není žádný důkaz o německých válečných zločinech v Československu.
Uživatel citygreensboy (v dubnu 2020, anglicky, nejspíš Čech): Rozdíl mezi německým válečnými zločiny a českými válečnými zločiny v Čechách je, že Němci svoje nepopírají, zatímco pro Čechy je to kontroverzní téma. Češi získali etnicky vyčištěný, zvětšený stát, dali sami sobě roli oběti. Zatímco popírají masové vraždy a zločiny proti Němcům, nevědí, jak bylo nastoleno status quo , na hřbetech německých civilistů, žen a dětí.

A konečně je tu dohledatelná politická reakce. V roce 2017 položila poslankyně CDU Erika Steinbachová dotaz vládě, zda kancléřka, nebo ministr zahraničí někdy položili věnec na masové hroby Němců u našich východních sousedů. Jako argument při tom použila Vondráčkův film z produkce ČT. Je to stejná politička, která dala Vondráčkovi cenu a finanční odměnu.
Tato protičeská a revizionistická propaganda se v Německu šíří bez odporu, nekritizuje ji nikdo, ani náš stát ne, ČR dokonce dává své instituce do služeb xenofobní propagandy proti vlastním lidem. V dnešní době splývá tato starší propaganda s podobně xenofobním propagandou krajní levice, což je pro nás nebezpečné.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy