Právě čtete

Menstruace bez odpadu: Zkusily jsme pomůcky, které se používají dokola

19720  
Sdílet: 

Menstruace bez odpadu: Zkusily jsme pomůcky, které se používají dokola

Začíná se o nich mluvit čím dál častěji - ekologické varianty menstruačních pomůcek. Opravdu fungují a hodí se pro běžné používání?

13. 9. 2022 7 min. čtení Redakce
Menstruace bez odpadu: Zkusily jsme pomůcky, které se používají dokola

Poslední dobou čím dál častěji slýcháme o tzv. „zero waste“ životním stylu. Znamená to žít tak, abychom produkovali co nejméně odpadu, což může být opravdu výzva. A to se samozřejmě dotýká i ženského tématu ‒menstruace. Většina z nás byla odjakživa zvyklá používat klasické jednorázové vložky nebo tampony z drogerie. Jsou nejdostupnější, existuje velké množství druhů a značek a pořizovací cena není nijak vysoká. Navíc ‒zvyk je železná košile.

Druhou stranou věci je ale právě pohled na to, kolik odpadu my ženy používáním těchto pomůcek vyprodukujeme. Často se zmiňuje i zdravotní stránka této věci‒řeší se například chemické bělení jednorázových tamponů, které pro naše zdraví není vhodné.

Jak tedy ulehčit planetě i svému tělu?

Stejně jako u ostatních věcí, kde se snažíme hledat šetrnější varianty, jsou i mezi dámskými hygienickými pomůckami dvě nejčastější cesty. Buď můžeme používat jednorázové produkty z ekologičtějších materiálů, nebo se vrhneme do používání těch, které nám budou sloužit pořád dokola. Některé klidně i několik let. To se často odráží i na jejich pořizovací ceně, která může leckoho odradit. V počátku člověk za nové ekologičtější menstruační potřeby utratí více než za ty jednorázové, ale dlouhodobě se to určitě vyplatí ‒ze zkušenosti to můžeme potvrdit!

Dámské spodní prádlo

Dámské spodní prádlo

Vyberte si spodní prádlo na Tchibo.cz

Do e-shopu

Kalíšky a látkovky už dnes používá spousta žen

Když přijdeme v ženském kolektivu na téma znovupoužitelných pomůcek, většinou se skupina rozdělí na dva tábory. „To je jenom pro lesany!“, ozývá se často. Ale čím dál častěji zjišťujeme, že stále více žen napříč společností už je začíná upřednostňovat. Jednak to dávno není takové tabu, všeobecně více dbáme na přírodu a hlavně ‒s poptávkou roste nabídka. Pomůcky, které dnes můžete (snadněji než dřív) sehnat, už bývají opravdu kvalitní a pohodlné na používání. Pojďme se podívat na jednotlivé druhy možností!

1. Menstruační kalíšek

Menstruační kalíšky se většinou vyrábí z lékařského silikonu a v několika velikostech. Kromě klasických tvarů kalíšků, které už se u nás používají několik let, začínají přicházet na trh i kalíšky ve tvaru malé mističky. Fungují na podobném principu a záleží jen na osobních preferencích a vašem těle, co vám bude vyhovovat.

Vše o menstruačním kalíšku

Vše o menstruačním kalíšku

Zajímají vás podrobnosti o používání kalíšku? Přečtěte si náš článek, ve kterém se mu věnujeme!

Přečíst článek

Menstruační kalíšek používám již přes čtyři roky. Prvním impulsem pro mě bylo spojení pohodlí a ekologie. Můj zájem o produkci menšího množství odpadu se postupně vkradl i do této oblasti, intimní hygieny a periody. Jsem zvídavý tvor, takže jsem moc dlouho neotálela a ihned, co jsem se dozvěděla o této ekologičtější variantě, jsem ho vyzkoušela. Sedl mi na první dobrou, trefila jsem se do vhodné velikosti i typu. Od té doby je to pro mě nepostradatelný pomocník.

Zpět ke „klasickým“ tamponům a vložkám bych se nevrátila. Kromě toho, že jsou tyto produkty bělené chlorem, dráždí sliznici a v podstatě jsou méně hygienické než kalíšek, tak se cítím prostě víc v pohodlí. A jako bonus šetřím planetu a i svou peněženku. ‒Veronika B. ‒ Weef, travel blogerka

Veronika zároveň přidává své zkušenosti a tipy ohledně toho, jak se s kalíškem naučit správně zacházet, protože ne vždy to je na začátku jednoduché a chce to trochu cviku:

Manipulaci si člověk musí osvojit. Hodně holkám zprvu přijde nechutné a divné kalíšek zavádět a krev následně vylévat. Věřte mi ale, že vám to po čase bude připadat jako ta nejpřirozenější věc na světě. Je to totiž o přístupu k sobě samé, svému tělu.

Zavádění se ze začátku nemusí dařit, takže doporučuju vložku jako jakousi „pojistku“. Ke každému kalíšku najdete přesný návod a popis, jak ho zavést. Přeložíte ho v půlce, zavedete a uvolníte. Měl by se rozvinout a přilnout. To můžete zkusit stáhnutím dolů. Měly byste cítit podtlak. Mimochodem, většina kalíšků má na konci jakýsi ocásek, ten můžete, což byl i můj případ, postupně zkracovat, až už budete vědět, jak ho následně vyjmout.

Stejně jako u jiných ekologičtějších menstruačních pomůcek je i u kalíšku důležité dbát na hygienu. Správně se o něj starat, aby nejen dlouho vydržel, ale byl také pro naše tělo nezávadný. Veronika radí:

Důležité je dodržovat základní hygienu, kalíšek pravidelně vyvářet nebo si na něj pořídit speciální silikonovou nádobku do mikrovlnky. A můj tip na závěr: Záchody volte takové, kde je přímo umyvadlo. Usnadní vám to vyprázdnění, umytí kalíšku a jeho znovuzavedení.

2. Látkové vložky

Látkové vložky hodně žen používá jako „pojistku“ ke kalíšku, ale dají se nosit i samy o sobě. Na trhu je celá řada střihů, barevných provedení a materiálů. Funkci plní vlastně podobně jako jednorázové vložky, které znáte z drogerie. Co se týká údržby, není o moc náročnější než praní jakéhokoliv jiného prádla. A náš tip? Perte je v síťce na spodní prádlo!

O látkových vložkách jsem začala uvažovat, když jsem si koupila menstruační kalíšek. Údajně je to super na střídání a někdy se hodí jen tak „pro jistotu“. Když jsem je pořizovala a začínala zkoušet, řešila jsem dvě důležité věci: cenu a volbu materiálu. Co se týká ceny, je potřeba to brát jako počáteční investici. Látkové vložky jednou nakoupíte a používáte, dokud se nezačnou trhat ‒což trvá hooodně let. A k materiálům ‒není to nakonec tak těžké. Já mám v základu kombinaci bambus s bavlnou ‒ty jsou super na denní nošení, a na noc používám vložky s fleece či PUL vrstvou. Kromě materiálu jsem hledala i různé střihy ‒v některých kalhotkách je lepší střih užší. ‒ Andrea K.

Andrea, která se zabývá ženským zdravím a podporou žen v době těhotenství a porodu, zároveň doplňuje užitečné tipy, jak se vlastně o takové látkové vložky starat a jaký je doopravdy pocit je nosit:

Zjistila jsem, že je to celé dost jednoduché a velkým překvapením pro mě bylo, že jsem pocítila úlevu nejen v peněžence, na srdci (černé svědomí z ekologické stopy), ale hlavně i v kalhotkách. Oproti jednorázové neprodyšné variantě rozhodně necítím žádné zapaření a vložku vlastně vůbec necítím, protože dotyková vrstva je jako kalhotky. A praní? To je úplná hračka. Večer vložky jen opláchnu studenou vodou/postříkám žlučovým mýdlem ve spreji a v den skončení cyklu vyperu v pračce na 60 stupňů. Peru v ekologickém prášku, abych vracela do koloběhu „čistou“ vodu.

3. Menstruační kalhotky

Všimli jsme si, že z nich začíná být docela trend! Představte si prostě klasické kalhotky, které ale zvládnou plnit stejnou funkci jako vložka. V posledních letech se jejich provedení posunulo hodně dopředu. Seženete i takové, které jsou v podstatě k nerozeznání od „normálních“ kalhotek, vypadají na těle hezky a hlavně ‒ony vážně fungují!

O tom, jak roste jejich popularita, svědčí i to, jaký úspěch slaví česká značka, která je uvedla na náš trh, nebo řetězce drogerií, které menstruační kalhotky zařadily do stálého sortimentu.

Menstruační kalhotky vnímám jako součást proměny zajetých principů. Hledám způsob, jak malými krůčky ulevit životnímu prostředí a tohle je super cesta. Nikdy mi nevyhovovaly tampony, takže jsem si nepotykala ani s menstruačním kalíškem. Zato kalhotky jsem si zamilovala hned!

Jsou vyrobeny z příjemného materiálu, střih sedí jako ulitý. Oceňuju, že jsou prodyšné, ale přesto mě celý den udrží „v suchu“. Někomu by možná vadilo, že se musí po každém dni ručně přeprat, ale dá se na to zvyknout – i na cestách (doporučuji žlučové mýdlo). Také je určitě potřeba mít doma alespoň tři kousky a naučit se trošku plánovat, abyste vždy měly po ruce čisté (a suché) kalhotky na výměnu. ‒ Veronika B.

Existují už i menstruační plavky


Je to poměrně čerstvá novinka, ale fungují na stejném principu jako menstruační kalhotky. A údajně opravdu spolehlivě! Navíc se dají využít i při inkontinenci.

4. Menstruační houba

Mořská houba jako menstruační pomůcka je prozatím jednou z méně obvyklých variant, zato je úplně přírodní. Používá se podobně jako tampon, jen ji můžete „točit“ opakovaně několik měsíců a navíc se tady bourají negativa jednorázových tamponů, jako je například už zmíněné chemické bělení. I u houby je ale důležité dbát na její údržbu a dezinfekci. Protože pochází z přírody, nemusíte mít špatný pocit, když je její životnost u konce a vy ji prostě hodíte do koše.

menstruační houba

O menstruační houbě jsem se dozvěděla v době, kdy můj cyklus ještě vlivem kojení nebyl zpátky, ale těšila jsem se, až budu mít tu možnost ji vyzkoušet. Proč? Protože kalíšek je sice fajn, pobere toho hodně, ale byly dny, kdy mi úplně neseděl a kdy jsem cítila, že chci použít něco, co bude na zavádění jemnější. Když jsem pak četla dál a zjistila, že houby obsahují i mnoho zdraví prospěšných látek (např. sloučeniny jódu a křemíku), tak to byla jasná volba pro citlivější dny. ‒ Andrea K.

5. Volná menstruace

Často kontroverzněji vnímanou možností je volná menstruace. A není to také pro každou ženu. V praxi to znamená, že vycvičíte svaly pánevního dna tak, že je dokážete ovládat a menstruační krev vyloučíte pouze na toaletě. Vyžaduje to trénink a také nějakou tu chvilku pro sebe, ale údajně se vám tělo odvděčí menšími menstruačními bolestmi a někdy se i zkrátí celkový průběh menstruace.

6. Ekologičtější varianty jednorázových pomůcek

Ačkoliv jsou opakovaně použitelné pomůcky čím dál oblíbenější, stále existuje mnoho žen, kterým z nějakého důvodu nevyhovují a které raději zůstávají u těch jednorázových. I tady se dá ale přírodě alespoň trochu ulevit.

Vzhledem k tomu, že znám problematiku bělení materiálů pomocí chloru a zároveň nemám občas možnost fungovat s látkovými vložkami, rozhodla jsem se do zásoby nakoupit i nějaké jednorázové, ale ty s nápisem eko a bio, které budou funkční a zároveň příjemné.

Jsou skvělou variantou v momentě, kdy menstruaci očekávám v době mimo domov, při cestování. Sice nejsou tak prodyšné jako vložky látkové, ale! Pořád u nich cítím razantní rozdíl oproti konvenčním značkám, které vložky bělí a u kterých jsou materiály z větší části syntetické. ‒Andrea K.

Z vlastní zkušenosti můžeme říct, že přechod na „zero waste“ menstruační pomůcky často může být náročnější ‒ať už kvůli zmíněné vyšší pořizovací ceně, nebo tím, že chvilku trvá, než najdete variantu, která vám bude doopravdy vyhovovat. Když ale přijdete na to, co vašemu tělu sedne, často přichází chvíle, kdy si řeknete: „Páni, jak jsem bez toho mohla žít?“  A příjemný pocit z toho, že navíc šetříte životní prostředí, je opravdu k nezaplacení.

A co vy? Uvažovaly jste o změně zajetých zvyklostí, nebo vám zkrátka vyhovují jednorázové vložky a tampony?

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články