InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Kroužkování ptáků s přednáškou

    pátek 19.4 9:00 - Sýpka u rybníka Topič

  • Multinstrumentální koncert kapely Jablkoň

    pátek 19.4 19:30 - Hospoda U Datla, Blatná

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Výkony v Lize mistrů jsme asi trochu zaskočili celou Evropu, pochvaluje si trenér Jihostroje René Dvořák

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Volejbalisté VK Jihostroje České Budějovice vybojovali jedinou možnou trofej, která se letos vinou pandemie koronaviru dala na tuzemských palubovkách získat – Český pohár. Mimo to se Jihočeši prezentovali vynikajícími výkony na nejprestižnějším evropském kolbišti v Lize mistrů, kde dvakrát porazili Fenerbahce Istanbul a navrch potrápili italské giganty Trentino a Civitanovu. Povzbuzeni skvělými výkony si věřili i na obhajobu extraligového titulu a zopakování loňského double. O vrchol tuzemské sezony je ale připravila zmíněná pandemie. Momentálně už tedy trenérský štáb přemýšlí nad novou sezonou. Své působení pod Černou věží si prodlouží klíčový mozek týmu Miguel Angel de Amo ze Španělska a fanoušci se mohou těšit ještě na příchod nového zahraničního univerzála. Trenér René Dvořák v obsáhlé rozhovoru prozrazuje i mnohé další zajímavosti.


Jak byste na úvod shrnul celou sezonu 2019–20?
Měli jsme v ní mít tři vrcholy – Ligu mistrů, Final Four Českého poháru a play off UNIQA extraligy. Na začátku jsme vložili plno sil do Ligy mistrů, a tím trochu trpěl začátek extraligy. Rozhodně toho ale nelitujeme, protože jsme v Lize mistrů dosáhli asi na nejlepší výsledky klubové historie v pohárové Evropě. Strašně si toho cením, protože jsme klub zase o stupínek přiblížili z našich malých tuzemských vod k evropské elitě. Byli jsme schopni hrát vyrovnané zápasy s italskými velkokluby Trentinem i Citivanovou a dokonce dvakrát porazit turecké Fenerbahce Istanbul, což byl obrovský úspěch. Řekl bych, že to je skoro nedoceněný úspěch, který si uvědomíme až za čas. Uvidíme, zda bude nějaký český klub schopen hrát v dohledné době tak důstojnou roli v Lize mistrů. Tyto zápasy nás příjemně naladily a dodaly sebevědomí do dalšího vrcholu, kterým bylo Final Four Českého poháru. Hrajete tam dva zápasy ve dvou dnech, takže potřebujete mít kromě volejbalového umění a dobré trénovanosti i štěstí, že se nikdo nezraní. Myslím, že jsme tam ale podali jeden z nejlepších výkonů sezony na tuzemských palubovkách. Nakonec jsme tedy získali cennou trofej. Bohužel jedinou, která se letos získat dala. Mužstvo se postupně sehrávalo, vykrystalizovala nám základní sestava, takže jsme se těšili na play off. Šli bychom do něj ze druhého místa, což byla vzhledem k náročné sezoně s ohlédnutím na Ligu mistrů a Český pohár velmi slušná výchozí pozice. Věřili jsme si, že bychom mohli bojovat o obhajobu titulu a zvládnout i třetí vrchol sezony. Současná situace ve světě to ale bohužel nedovolila a je nám to hrozně líto, protože si myslím, že jsme podávali ještě lepší výkony než loni, kdy jsme získali double.

Už jste zmínil obrovský úspěch v Lize mistrů. Nebylo to pro vás v tak těžké skupině až překvapení?
Je to pravda. Fantastické byly nejen výsledky, ale hlavně předvedené výkony. Rozhodně to nebylo tak, že by proti nám Italové stavěli náhradníky. Přestože oni mají i lavičku velmi silnou, tak proti nám nasazovali nejlepší světové hráče na svých postech. Nijak nás nepodceňovali, o to jsou naše výkony cennější. Třešničkou pak byly samozřejmě výhry nad Istanbulem, který se celou sezonu v turecké lize pohyboval na prvním, druhém místě. A to je třeba si říct, že turecká liga je oproti té naší z hlediska financí i hráčů, kteří tam působí, ještě o level výš. My jsme ale dokázali sestavit velmi silný tým, překvapili je a nebojím se říct, že jsme asi trochu zaskočili celou Evropu. Vůbec jsme nepropadli.

Právě italskou Civitanovu, která patří mezi nejlepší kluby v Evropě, posílil v tomto týdnu český reprezentant Jan Hadrava. Vy jste tento klub viděl ve vzájemných zápasech. Myslíte si, že se tam Hadrava prosadí?
Co mám zprávy, tak Civitanovu opouští íránský reprezentant Amir Ghafour, který byl půl sezony zraněný, takže proti nám ani jednou nenastoupil. Ve vzájemných zápasech byl v sestavě Kamil Rychlický z Lucemburska. V něm je obrovská síla, ale je to mladý hráč. Honza Hadrava už byl výraznou osobností a ovládal i individuální statistiky v polském Olsztynu, přitom polská extraliga je ohromně kvalitní. Pokud se budou hrát evropské poháry, tak Civitanova bude mít obrovsky nahuštěný program – domácí liga, italský pohár, Superpohár, Liga mistrů... Takže si myslím, že i kdyby nebyl Honza na svém postu od začátku vyloženě jedničkou, tak bude mít stejně obrovské vytížení. Jasnou jedničkou je v těchto velkých mužstvech jen málokdo, protože obrovskou kvalitu tam mají všichni, tak se střídají, aby rozložili síly. Já si dokonce myslím, že si Honza vybojuje takovou pozici, že se bude sázet v klíčových zápasech sezony spíše na něho. Čeká ho spousta super zápasů.

Pokud se vrátíme k Jihostroji, po sezoně už jste oznámili konec čtyř hráčů. Který z těchto odchodů vás mrzí nejvíce?
Mě osobně mrzí odchod všech čtyř hráčů. Nejvíce ale asi konec Marka Šotoly, protože je to mladý hráč, kterého jsme si postupně připravovali a předpokládali jsme, že by už mohl být oporou mužstva. Občas ještě měl různé výkyvy ve výkonnosti, ale po lednovém zranění se začal prosazovat, takže jsme očekávali, že postupně převezme otěže a odehraje za nás spoustu utkání v roli lídra. On se rozhodl odejít do francouzské nejvyšší soutěže, kde si myslím, že rozhodně nebude mít zajištěnou takovou herní vytíženost, jako by měl u nás. Tam to bude mít velmi složité, protože ho čeká mnohem větší konkurence na jeho postu v podobě velmi dobrého Brazilce. Čeká jej i prvotní šok, který potká každého volejbalistu, když odejde do zahraničí. Já Markovi přeji, aby se s tím vyrovnal co nejlépe a nejrychleji, zvykl si na vyšší úroveň, zkusil přehrát svého soka a dostal se nastálo do sestavy.

Z příchodů jste zatím oznámili pouze Filipa Rejlka. Je přímou náhradou za jednoho ze čtyř odcházejících hráčů?
Museli jsme řešit právě post univerzála, protože odešel i Filip Křešťan. Ten přestoupil do Kladna, kde mu zaručili místo prvního univerzála. Filip ve svém věku potřebuje pravidelně hrát, takže to naprosto chápu. Nabízely se nám dvě možnosti, jak univerzála pro příští sezonu vyřešit – mladého hráče jako dvojku a prvního univerzála přivést nejlépe z ciziny. Protože jsme ale na trhu neviděli volného žádného mladého hráče, který by nám do toho zapadal, abychom si jej vychovali třeba jako zmíněného Šotolu, tak jsme se rozhodli pro Filipa Rejlka. Jsme domluveni, že bude plnit pozici dvojky na svém postu, ale rozhodně nebude jen sedět na střídačce. Je to velmi kvalitní hráč, který o sebe stále dobře pečuje. Osobně ho znám a vím o něm, že je to profík na té nejvyšší úrovni. Mužstvu hodně pomůže.

Na pozici prvního univerzála tedy ještě přijde zahraniční posila?
Ano. Na úrovni, kterou my potřebujeme, zkrátka v Čechách tolik kvalitních univerzálů neběhá, nebo jsou pod smlouvami. Rozhodli jsme se tedy pro cizince. Jednání spějí k dobrému závěru. Během příštího týdne bychom mohli být moudřejší.

Přestože ještě není smlouva podepsána, vy osobně už tedy máte vybráno?
Vždycky máme připraveno několik variant, protože nikdy nevíte, co se při jednání může zvrtnout. Z hodiny na hodinu se může všechno pokazit. Rozjednáno tedy stále máme více hráčů, kdyby se něco stalo. Ale předpokládám, že už je na velmi dobré cestě, abychom přivedli toho konkrétního hráče, na kterém jsme se v klubu shodli.

Angažmá v Jihostroji si prodlouží také vaše klíčová osobnost posledních dvou sezon – španělský nahrávač Miguel Angel de Amo. Byla to pro vás priorita?
Zcela jednoznačně, Miguela jsme oslovili už v průběhu sezony s tím, že bychom ho rádi udrželi. Byli jsme tedy předběžně dohodnuti a jsme rádi, že to vyšlo. K Miguelovu rozhodnutí určitě přispělo také velmi dobré fungování celého mužstva. Sám vidí, že se v Čechách hraje výborný volejbal, a že i jeho výkony jdou nahoru. Udržet u nás tohoto hráče pro nás tedy bylo naprosto klíčové, protože dává mužstvu myšlenku a šťávu.

Máte už nějaké informace, jak budou příští sezonu vypadat evropské poháry, a zda byste třeba mohli hrát opět Ligu mistrů, kdyby se opakovalo složení z posledního ročníku?
Zatím nikdo netuší, jak to s evropskými poháry bude, protože Evropská volejbalová konfederace CEV doposud žádné stanovisko nevydala. Momentálně mám jen jednu informaci, že pokud by se evropské poháry konaly, tak by mělo právo první volby jít do Ligy mistrů Karlovarsko jakožto průběžně první tým nedokončené základní části extraligy. Pokud by tuto šanci využilo, tak bychom my hráli druhou nejvyšší evropskou soutěž – Pohár CEV, který hrají většinou vítězové národních pohárů. Ale musíme si počkat, zda se vůbec poháry budou hrát, nebo jestli třeba pro nadcházející sezonu nezmění svůj formát.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace