Bryan Adams odsoudil Číňany za pojídání netopýrů a šíření koronaviru, pak se omluvil

Magazín Magazín
13. 5. 2020 13:09
Kanadský zpěvák začátkem týdne na svém instagramovém účtu prohlásil, že Číňané a jejich pojídání netopýrů a prodávání zvířat na trhu může za šíření koronaviru. Bryan Adams jim mimo jiné doporučil, aby se stali raději vegany. Den nato se omluvil s tím, že jen chtěl upozornit na kruté zacházení se zvířaty na těchto trzích.
Bryan Adams
Bryan Adams | Foto: Shutterstock

"Dnes večer jsem měl začít s koncertováním v Royal Albert Hall, ale díky těm pitomým parchantům, co jí netopýry, prodávají zvířata na mokrém trhu a šíří virus, teď celý svět vyčkává, co bude dál," napsal kanadský zpěvák na Instagramu pod příspěvek se skladbou Cuts Like a Knife. A sarkasticky dodal, že jim děkuje a ať se stanou vegany.  

Adams tak opět rozvířil nejen kritiku na sociálních sítích, ale také debatu o původu nákazy.

Jedna z teorií je, že koronavirus se přenesl na člověka ze zvířat, pravděpodobně z netopýrů. Zdroj nákazy měl vést na trh v čínském Wu-chanu, kde se prodávalo maso a mořské plody, což výzkumníky navedlo na to, že právě maso ze zvířat může být původcem nákazy. 

Další hojně diskutovanou teorií je momentálně domněnka, že virus unikl z některé z wu-chanských laboratoří, kde zkoumali právě koronavirus v tělech netopýrů. Ačkoliv tuto teorii prosazuje například americký prezident Donald Trump, vědecky zatím potvrzena nebyla. 

Britský deník The Guardian navíc připomíná, že zatím ani není zcela jasné, zda je Wu-chan skutečně původní místo, kde se virus přenesl ze zvířat na lidi. 

"Chtěl jsem propagovat veganství"

Šedesátiletý kanadský zpěvák se o den později za své troufalé prohlášení omluvil, a to opět na svém Instagramu. 

"Omlouvám se všem těm, které jsem svým včerejším příspěvkem urazil. Chtěl jsem jenom upozornit na příšerné týraní zvířat na těchto trzích, které můžou být možným zdrojem viru, a propagovat veganství. Myslím na všechny lidi po celém světě, kteří se s pandemií potýkají," napsal Adams pod příspěvek s písní Into the Fire. 

Bryan Adams ale není jediný, který veřejně poukázal na krutost a špatnou hygienu na čínských trzích se zvířaty. Nedávno jej odsoudil také hudebník Paul McCartney, jenž v dubnu prohlásil: "Řekněme si to upřímně, jíst netopýry je trochu středověká metoda… Tyhle mokré trhy, které nás dostaly do problémů, nezavřou. Nebylo by to tak špatné, kdyby se všechno zlé dalo svést jenom na tyhle trhy."

McCartney, který je dlouhé roky vegetariánem a zastáncem práva zvířat, podle The Guardianu uvedl, že Čína by se měla zasadit o změny a lepší hygienu.

Igor Lukeš z univerzity v Bostonu v DVTV o koronaviru:

Americké zpravodajské služby jsou si jisté, že pandemii nezpůsobil virus vyrobený člověkem, říká historik Igor Lukeš z univerzity v Bostonu. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy