O nás
 
Kontakt
 
in Web czech .cri.cn

Hlavní stránka  Cestování  Kultura  Byznys  Komunikace  Čínština  Hudba  Foto  Čínská encyklopedie  Stará stránka

Američtí politici se nemohou vyhýbat své vině ohledně pandemie koronaviru
2020-05-13 19:35:07 cri

„Američtí vůdci jsou nejen odpovědní za oběti mezi vlastními lidmi, ale také za oběti v jiných zemích světa." V rozhovoru s médii to nedávno uvedl známý americký učenec Noam Chomsky. Poukázal na to, že s cílem zakrýt zločiny proti americkému lidu hledají američtí vůdci obětní beránky.

Jak řekl Chomsky, někteří američtí politici jsou nejen zodpovědní za chyby vlády v boji proti epidemii, ale také nesou nevyhnutelnou zodpovědnost za globální epidemickou situaci. Jejich nesprávné posouzení a špatná protiopatření vedly k prudkému nárůstu počtu nakažených koronavirem a úmrtí ve Spojených státech. Kromě toho se vyhýbají povinnostem, kradou materiály, „přerušují dodávky" WHO a potlačují vývoj vakcín v jiných zemích... Jejich špatné chování vážně poškozuje celosvětovou spolupráci při prevenci a kontrole epidemie. Několik Američanů se stává „problémem" v boji lidstva proti epidemii.

Viry nerespektují hranice a pohrdání a špatná reakce jakékoli země ovlivní celkový proces celosvětového boje proti epidemii. Dnes je na světě více než 4 miliony potvrzených případů pneumonie nového koronaviru a počet potvrzených případů ve Spojených státech představuje asi jednu třetinu. V tomto ohledu si list The Atlantic postěžoval: „My (Američané) žijeme v zemi, která selhala." Nekontrolovaná epidemie ve Spojených státech zjevně vážně negativně ovlivnila celosvětový boj proti epidemii.

Na začátku po vypuknutí epidemie vydali lékařští odborníci v oblasti kontroly chorob ve Spojených státech, z WHO a z Číny včasná varování, ale američtí úředníci jim nevěnovali pozornost. Když se situace vymkla kontrole, američtí úředníci usilují o klamání veřejnosti a pomocí konspiračních teorií hledají „obětní beránky". The Atlantic uvádí, že „Spojené státy se chovají jako země se špatnou infrastrukturou a nefunkční vládou."

Fámy amerických politiků samozřejmě nemohou zastavit šíření epidemie ve Spojených státech, ale nadále prodlouží dobu prevence a kontroly epidemie a ohrozí životy více lidí. Pro tyto politiky jsou jejich politické zájmy důležitější, než životy lidí. Například republikánský senátor Tom Cotton je zaneprázdněn přípravou zákonů a žádá 43 miliard USD na omezení „čínské expanze" ve snaze využít „epidemickou krizi" k prodeji soukromého zboží a získání politického kapitálu.

​Kvůli nedostatečnému úsilí v boji proti epidemii se USA staly nejzranitelnějším místem globální prevence a kontroly epidemie a jsou nyní zemí, která „vyváží" nemoc do světa. Kanadský list National Post nedávno citovala statistiku epidemie koronaviru v několika provinciích v zemi a uvedl, že virus přivezli do Kanady američtí cestovatelé. Průzkum Národního institutu infekčních chorob v Japonsku zjistil, že na základě mutací nových kmenů koronaviru je pravděpodobné, že koronavirus, který se v současné době šíří v Japonsku, byl dovezen z Evropy a ze Spojených států. Australský premiér Scott Morrison v březnu v rozhovoru uvedl, že většina lidí nakažených v Austrálii má historii cest do USA nebo související kontakty.

Různá fakta ukazují, že někteří američtí politici se stali překážkou pro celosvětovou spolupráci v boji proti epidemii a ohrožují celosvětovou bezpečnost veřejného zdraví. Nejen ukradli lékařské zásoby z jiných zemí, ale rovněž zvýšily sankce vůči Íránu, Venezuele a dalším zemím. Nejen přerušily financování WHO, ale nezúčastnily se mezinárodní konference pro reakci na epidemii koronaviru, a dokonce měly v úmyslu monopolizovat iniciativu na vývoj vakcíny. Bývalá hlavní ekonomka Světové banky Anne Osborn Kruegerová označila americký přístup za „boj proti lidskému zdraví".

Příslušné zprávy
Přidat komentář
© China Radio International.CRI. All Rights Reserved.
16A Shijingshan Road, Beijing, China