HBO GO: Filmové a seriálové tipy na květen 2020

HBO GO: Filmové a seriálové tipy na květen 2020
Doktor Smrt (2010) | HBO
Doktor Smrt (2010)
Životopisné drama Barryho Levinsona (Rain Man, Vrtěti psem) je převyprávěním úseku života Jacka Kevorkiana (Zlatým glóbem oceněný Al Pacino), přezdívaného Doktor Smrt. Ten během několika let dopomohl desítkám vážně nemocných lidí k sebevraždě. Palčivé téma eutanázie snímek zpracovává velmi působivě, přestože se zaměřuje především na Kevorkianův pohled na věc. Kromě Pacina tu kvalitní herecké výkony podávají také John Goodman, Susan Sarandon nebo Danny Huston.

Generation Kill (2008)
Generation Kill
Sedmidílná válečná minisérie, hodně přípomínající např. Mendesova Mariňáka, patří dodnes k nejlepším původním počinům oblíbené kabelovky. Jedná se o velmi cynický, syrový, ale hlavně realistický pohled na válku v Iráku v roce 2003 z pohledu vítězné strany. Vznikla na základě literární předlohy Evana Wrighta, reportéra časopisu Rolling Stone, který se invaze osobně zúčastnil (v seriálu vystupuje stejnojmenná postava). O scénář se postarali David Simon a Ed Burns, kteří v té době už měli za sebou kultovní krimi seriál The Wire - Špína Baltimoru. Kromě děje a postav Generation Kill vyniká především fantastickou (filmovou) výpravou a celkovou řemeslnou podobou díla.

Léto 84 (2018)
Léto 84
Jeden ze snímků vezoucích se na vlně tajuplných, lehce hororově laděných "dětských" dobrodružství, kterou před pár lety rozpoutaly úspěšné Stranger Things. Parta dospívajících dětí žijících na ospalém americkém předměstí pojme podezření, že jeden z jejich sousedů by mohl být hledaný sériový vrah. Pátrání po důkazech může začít... Typické a stylově důsledné 80's retro jede vetšinu stopáže dle osvědčeného schématu, ke konci ale nečekaně a rázně přitvrdí.

Odříznutí (2018)
Odříznutí
Temný německý krimi thriller (určený zejména "fanouškům" patologie), jenž se našim kinům zcela vyhnul a dodnes je u nás prakticky neznámý. Přitom se jedná o velmi napínavou a poutavě zkonstruovanou podívanou, zápletkou i pojetím hodně připomínající současné drsné severské kriminálky, v nichž se vyšetřují záhadné brutální vraždy. Děj obsahuje nejeden zajímavý zvrat a trochu ho kazí pouze přemrštěná a nepříliš vhodně zvolená závěrečná scéna.

Šprtky to chtěj taky (2019)
Šprtky to chtěj taky
Náramně povedený holčičí teenage buddy movie, který je chytřejší, než by se na první pohled (a vzhledem k účelovému českému distribučnímu názvu) mohlo zdát. Za tradiční šablonou o krkolomné cestě na velkou párty (ale hlavně k dospělosti) se nacházejí i sympaticky jemně a citlivě zpracovaná složitější témata (homosexualita, předsudky, škatulkování). Díky skvělému titulnímu duu v podání Beanie Feldstein a Kaitlyn Dever dobře fungují humorné i vážnější scény, včetně dojemného závěru.
Dříve recenzované: Banshee, Bez vědomí, Černobyl, Euforie, Gomora, Impérium - Mafie v Atlantic City, Nejsilnější hlas, Protiúder, Roky a roky, Terapie, The Wire - Špína Baltimoru