Hlavní obsah

Plzeňské Divadlo Alfa se po koronavirové pauze otevře v červnu

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Plzeňské loutkové Divadlo Alfa se po téměř tříměsíční koronavirové pauze od června opět otevře pro diváky. Nabídne tři inscenace, dvě z nich budou premiéry.

Článek

„Během posledního měsíce sezony odehrajeme kolem 20 představení. Uvedeme reprízy inscenace Pozor, Zorro! z prosince 2019, uskuteční se odložená premiéra příběhu pro nejmenší děti Ťuk, ťuk, ťuk. Tučňák? a také premiéra klasické staré lidé loutkové hry Jenovéfa,“ ČTK řekl ředitel divadla Jakub Hora.

„Představení budou určena pro veřejnost i pro školáky. Zdaleka ne všechny školy budou moci v červnu do divadla vyrazit a zdaleka ne všechny děti budou chodit v červnu do školy. Připravili jsme tedy představení zejména pro děti a rodiče, kteří by rádi po dlouhé pauze vyrazili do divadla, i pro všechny školní a dětské skupiny, které si chtějí zpestřit červnový program,“ popsal Hora.

Kvůli hygienickým omezením Alfa uvede jen menší loutková představení pro 20 až 40 diváků. Divadlo je pravidelně dezinfikováno, herci budou hrát se zakrytým obličejem či za dekorací. „Naštěstí loutkové divadlo využívá i nonverbální sdělení a za herce hovoří loutky. Herci tedy mohou hrát s rouškou, aniž by představení nějak změnili,“ poznamenal Hora.

Z novinek divadlo uvede pohádku Ťuk, ťuk, ťuk. Tučňák?!, která měla mít premiéru už v polovině března, ale kvůli koronaviru ji už divadlo nemohlo odehrát. Vůbec poprvé ve své historii se v ní Alfa ve spolupráci s ostravskými tvůrci Hanou a Tomášem Volkmerovými pustila do tvorby pro nejmenší děti od dvou let. Druhý červnový týden uvede divadlo premiéru hry Jenovéfa v režii Tomáše Dvořáka. Představení navazuje na předchozí hity Alfy Don Šajn a Johanes Doktor Faust. „Opět půjde o unikátní a dřevně loutkářské zpracování staré hry lidových loutkářů. A jak je v případě Alfy jasné, představení bude nabité jedinečným humorem a nadsázkou,“ dodal Hora. Třetí červnový týden zahraje podle něj Alfa každý den dopoledne svůj poslední hit Pozor, Zorro!.

V červnu se měl v Plzni konat festival loutkového a alternativního divadla Skupova Plzeň, který Alfa pořádá. Protože je to mezinárodní přehlídka s účastí mnoha zahraničních umělců, byl 34. ročník kvůli pandemii koronaviru přesunut na 14. až 18. října.

Reklama

Doporučované