Hlavní obsah

Česká legenda jako trenér Poláků: Snažil jsem se je vystrašit, ale nikdo neodešel, směje se Bauer

Praha

Lukáš Bauer má za sebou první sezonu v roli hlavního kouče polských běžců na lyžích a se svým působením je spokojený. Smlouvu má do olympijských her v Pekingu za dva roky a v pondělí vyrazí do Zakopaného na první letošní letní soustředění. Před ním se svěřence snažil vystrašit v telekonferenci prohlášením, že je čekají těžší tréninky než dosud. Někdejší vítěz Světového poháru je zároveň nadšený, že polské ženy nově vede Slovák Martin Bajčičák.

Foto: eD system Bauer Team

Bývalý vynikající běžec na lyžích Lukáš Bauer

Článek

Pod Bauerovým vedením se začalo polským běžcům dařit a po 14 letech dosáhli tři muži s hlavou orlice na hrudi - Dominik Bury, jeho bratr Kamil a Maciej Starega - na body v seriálu SP. "Stal jsem se trošku slavným," řekl Bauer s úsměvem novinářům. "Na premiéru asi dobrý a teď doufám, že budeme mít našlápnuto dosáhnout top výsledků," zhodnotil první sezonu.

Dvaačtyřicetiletý Bauer podotkl, že hlavní je, jak je s jeho prací spokojeno vedení. Ze zákulisních informací ví, že velmi. "Dostává se to ke mně oklikou, ale málokde šéf rovnou chválí. Spíš radši drží v napětí, že by to mohlo být lepší," řekl.

Určité zklamání si prožil při zastávce v Novém Městě na Moravě. Na Vysočině vyhrál svůj první závod v SP, proto se zde coby kouč chtěl předvést. "Všem ukázat, že to není, že Bauer zmizel do Polska, vegetuje si tam a je spokojený s padesátými místy, ale jednoznačně jsem tam chtěl bodovat. A tam jsme zrovna nebodovali. Tam jsem si říkal, sakra, sakra, a přemýšlel, jestli mi to za to stojí," prohlásil Bauer.

Náročný první rok

První rok u polské reprezentace hodnotí jako náročný. Musel se přeorientovat z pozice závodníka-manažera, kterou plnil u svého týmu dálkových běhů, na trenéra. "Který se 365 dnů v roce stará o závodníky, pořád vymýšlí tréninky, vede je a zároveň bojuje s jejich egem," řekl. Naučil se dost věcí snést. "Třeba když mi závodník, který nedosahuje mých kvalit, říká, jak by to mělo být."

Musel změnit svůj přístup k závodníkům. Od jara do podzimu měl z fungování senzační pocit, ale v momentu, kdy se začalo závodit, tak se projevily u jednotlivců rozdílné povahy. "A vše se zkomplikovalo. Zjistil jsem, že na někoho musíte psychologicky. V půlce sezony jsem musel radikálně změnit své fungování, konkrétně se Staregou, a pak to neslo plody. To bylo poučení," řekl Bauer.

Všichni jsou spokojení

Nyní už se chystá na první soustředění. Ještě předtím mluvil s týmem vzhledem k pandemii koronaviru přes internet. "Snažil jsem se je vystrašit, že jestli loni byli unavení, tak že jsme jenom začínali a byl jsem na ně mírný, že to teď bude hodně těžký. Nikdo bohužel neodešel, všichni jsou spokojený a v pondělí začíná první soustředění v Zakopaném," řekl trojnásobný olympijský medailista.

V Polsku se potká s Bajčičákem, novým koučem žen. "Jsme velký kamarádi. Byl mi za svědka na svatbě a já jemu, takže jsem byl nadšený," řekl Bauer, který původně loni lákal Bajčičáka, aby mu dělal asistenta.

Doufá, že se zlepší spolupráce mezi mužským a ženským týmem. "Loni byly dva servisní týmy, jeden pro kluky a jeden pro holky a to absolutně nefungovalo. Důvodem byla dost Justyna Kowalczyková, která si udělala hradby kolem svého týmu. Bylo by efektivnější i levnější, kdyby to fungovalo společně," míní Bauer.

Reklama

Související témata: