Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Od tragédie ve Žďáru uběhlo 25 let. Rom Berki tehdy nepřežil útok baseballovou pálkou

Přesně před 25 lety, v noci z 13. na 14. května 1995, došlo ve Žďáru nad Sázavou k tragédii. Čtyři skinheadi vnikli do domku romské rodiny, kde začali demolovat nábytek. Majitel domu Tibor Berki se snažil výtržníkům bránit, a přitom ho jeden ze skinheadů udeřil baseballovou pálkou do hlavy. To se mu však stalo osudným.

Tento dvaačtyřicetiletý otec pěti dětí po převozu do nemocnice zemřel na krvácení do mozku. Tři pachatelé byli zadrženi následující den, čtvrtý se policii přihlásil sám.

Hlavnímu aktérovi případu, Zdeňku Podrázskému, uložil soud trest v délce 13 let. Martin Komár odešel ze soudní síně s dvacetiměsíčním nepodmíněným trestem. Další dva útočníci, Jan Nevole a Jan Vosmek, byli odsouzeni k několikaměsíčním podmíněným trestům. Jako rasově motivovaný čin ale soud označil vraždu až po odvolání krajského státního zástupce.

Pohřeb jako protest proti rasismu 

Následný pohřeb Tibora Berkiho, který se konal po pár dnech, se stal protestem proti rasismu. Na pohřeb přišli také představitelé státní správy i samosprávy, politických stran a hnutí a romských iniciativ. Od té doby se ale Romové opět stali několikrát terčem násilí ze strany příslušníků extrémní pravice.

Asi nejznámějším rasově motivovaným útokem proti Romům z posledních let zůstává případ z dubna 2009, kdy čtveřice pravicových extremistů vhodila do domku ve Vítkově na Opavsku tři zápalné láhve. Tři lidé utrpěli zranění, nejvážněji plameny postihly tehdy ani ne dvouletou Natálii. Dítě mělo popáleniny na 80 procentech těla. Dívka tento hrůzný čin nakonec přežila, má však trvale poškozené zdraví.

Soudy extremistům vyměřily tresty od 20 do 22 let vězení.

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík | Zdroj ČTK

Štítky útok, Rom, Tibor Berki, Žďár nad Sázavou, Romové, Jan Nevole

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od tragédie ve Žďáru uběhlo 25 let. Rom Berki tehdy nepřežil útok baseballovou pálkou | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.