CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.663 -0,22%

CZK/£ 29.501 -0,13%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

Text: Daniel Mareš

14. 05. 2020

0 komentářů

Nový směr investic? Obliba ESG fondů je na vzestupu

 

O investičních fondech spojených s ESG politikou jsme si povídali s výkonným ředitelem Energy financial group Tomášem Voltrem. Ukázalo se totiž, že pod tlakem vyvolaným epidemií koronaviru, si tyto fondy vedou výrazně lépe než ty, které ESG politiku nemají.

Loading



 

Vysvětlete nám, co to vlastně jsou investiční fondy s ESG politikou?

Jedná se o fondy či investory řídící se principy ESG, což vychází z anglické zkratky environmental, social and corporate governance. Jinými slovy se bavíme o společensky odpovědném investování. Jedná se tedy o fondy a investory, kteří se při tvorbě svého investičního portfolia zaměřují na pozitivní dopad svých investic. A to v oblastech, jako jsou ekologie, společnost, etika a udržitelný ekonomický rozvoj.

Jedná se tedy o investice, které generují zisky a zároveň společenský prospěch?

Ano. Dokonce řada těchto investic dnes začíná generovat vyšší zisky než investice bez společensky odpovědného zaměření.

Jaká je historie společensky odpovědných fondů?

Se společensky odpovědným investováním tak, jak ho známe dnes, se světě setkáváme od 70. let minulého století. Tehdy se tento druh investování začal postupně rozvíjet nejprve v USA. Do Evropy tento trend dorazil o 10 let později. V Asii se jím začali zabývat na přelomu tisíciletí. S rostoucími společenskými problémy a snahou je řešit roste v posledních letech také zájem o tyto investice.

Proč by se o ně investoři měli zajímat?

Hlavní důvody jsou dva: aktuální stav společnosti a životní prostředí. Společensky odpovědné investování je do jisté míry i reakcí na prudký ekonomický vývoj společnosti ve dvacátém století. To vedlo k nadměrnému vyčerpávání přírodních zdrojů a k produkci skleníkových plynů. To vše začíná mít negativní dopady nejen na naší generaci, ale jedná se o problém zejména pro generace budoucí.

REKLAMA

Třetím důvodem je výnos a stabilita investic. S ohledem na první dva zmíněné důvody jsou tyto investice nezbytné a ESG pro ně vytváří stabilní prostředí. Důkazem je například porovnání vývoje fondů během aktuální krize vyvolané pandemií koronaviru. Ukázalo se, že fondy zaměřené na společensky odpovědné investice a čistou energii byly zpomalením ekonomiky zasaženy daleko méně než „fosilní“ fondy. Například průzkum analytiků S&P ukázal, že fondy zaměřené na trvalou udržitelnost se během pandemie propadly zhruba o pět procent, ostatní přibližně o čtrnáct.

„Aktuální ekonomická krize svět určitým způsobem změní“

Jak to vypadá se zaváděním ESG standardů do byznysu v ČR?

V ČR spousta podniků a investorů, kteří na pozitivní společenský dopad svých investic a aktivit dbají. Většina z nich vznikala v posledních letech. Příkladem může být naše skupina Energy financial group, která se prostřednictvím svých dceřiných společností zaměřuje na efektivní využití odpadů a výrobu energií bez negativních dopadů na životní prostředí.

Příkladem ze zahraničí může být Norský státní fond. Mimochodem největší státní investiční fond na světě, který se nyní zaměřuje na etické investice. Norský fond v loňském roce zaznamenal výnos kolo 20 %.

REKLAMA

Také si přečtěte: Jak investují suverénní fondy?

Jaký druh projektů je pro fond s ESG politikou zajímavý?

Jedná se například o projekt energetického využití odpadů. Ten má hned několik pozitivních dopadů. Prvním je ekologická likvidace odpadů (které jsou dnes samy o sobě veliký problém) a druhým je výroba energie s minimální někdy i zápornou produkcí emisí CO2. Z ekonomického hlediska má projekt několik zdrojů příjmu. Prvním je příjem za zapracování odpadu a druhým prodej vyprodukovaných energií. Podobně je řešen například projekt EFG Rapotín BPS.

Pokud bych byl investorem, jak mě přesvědčíte, abych do investičních fondů s ESG politikou investoval?

Stabilita, příležitosti, budoucnost. Myslím, že aktuální ekonomická krize svět určitým způsobem změní a již dnes je patrné, že společensky odpovědné investování bude hrát velmi důležitou roli. Jak už bylo uvedeno, jejich benefitem je tak právě nezávislost na fosilních zdrojích a nutnost investovat do společensky odpovědných projektů.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Zavádění ESG do firem: Příležitosti a výzvy v éře generativní umělé inteligence

Vstup generativní umělé inteligence (AI) do firemního prostředí přináší nejen revoluční změny ve způsobu, jakým společnosti fungují, ale také nové možnosti a výzvy v implementaci environmentálního, sociálního a správního (ESG) rámce do svých podnikových strategií. Zatímco tři čtvrtiny firem očekávají, že generativní AI do tří let změní […]

Text: Filip Kučera

14. 03. 2024

Fond r2p Invest SICAV výnosem 8,4 % p.a. dokazuje, že kolektivní investování se vyplácí

Vysoký výnos s přiměřeným rizikem je snad pro každého investora priorita číslo jedna. V letošním roce, více než kdykoliv dříve, nabídly „ochranu“ před krizí a stabilní zázemí především alternativní investice. Za všechny třeba fond r2p Invest SICAV, který pomocí svých vložených společností investuje napříč několika kontinenty do úvěrů a […]

Text: pr

21. 12. 2020


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *