Virtuální ceremoniál: Barbara Hannigan obdrží cenu Glashütte Original

Sopranistka a dirigentka Barbara Hannigan obdrží cenu Glashütte Original MusicFestivalAward (GOMFA). Předání proběhne v rámci celodenního živého vysílání 16. května 2020, které se koná v době zrušeného 43. ročníku Drážďanského hudebního festivalu (DHF).
Barbara Hannigan (foto Marco Borggreve)

Přestože DHF se letos nekoná z důvodu koronavirové pandemie, nahradí ho 16. května 2020 online projekt Music Never Sleeps (Hudba nikdy nespí). Tento projekt potrvá 24 hodin a účastní se ho více než padesát umělců z celého světa. Jednodenní online festival je založen na iniciativě Jana Voglera Music Never Sleeps NYC.

Poprvé v historii DHF bude předána cena GOMFA formou virtuálního ceremoniálu. Umělecký ředitel festivalu Jan Vogler ji předá sopranistce a dirigentce Barbaře Hannigan, která v rámci online projektu také aktivně vystoupí.

Právě v této době je obzvláště důležité podpořit naše mladší kolegy, povzbudit je a vést jejich kroky. Letos mohu s radostí říct, že cena se dostává do rukou mladých umělců v počáteční fázi jejich kariéry. Myslím, že je to znamení naděje a podpory. Je tím řečeno: „Chceme vás slyšet, slyšet vaše hlasy, vaše interpretace, chceme s vámi spolupracovat a být svědkem vývoje vašich projektů a vašich snů.“ V této době přijímáme svoji komunitu a pomáháme si navzájem. Jsem velmi vděčná, a plná naděje,“ říká Barbara Hannigan.

Cena GOMFA se udílí za podporu mladých umělců, propagaci klasické hudby, její výchovu a zprostředkování mladším generacím. Cenu již sedmnáctým rokem sponzoruje hodinářská firma Glashütte Original v rámci DHF. Součástí ceny je 25.000 eur, které mají být využité ke konkrétnímu účelu.

Od roku 2004 byly oceněny osobnosti klasické hudby jako Kurt Masur, John Neumeier, Joachim Herz, Gidon Kremer, Christa Ludwig, Gustavo Dudamel, Valery Gergiev, Sir Simon Rattle, Hélène Grimaud, Thomas Quasthoff, Hilary Hahn, Mariza, Andris Nelsons, Steven Isserlis, Joyce DiDonato a Joshua Bell.

Přímý přenos začíná 16. května 2020 v 18:00 hodin středoevropského času. Vedle Barbary Hannigan bude prezentovat krátké programy téměř 60 umělců ze svých domovů a zkušeben po celém světě, mezi nimi Mischa Maisky, James Ehnes, Boris Giltburg, Patricia Kopatchinska, José Cura, Renaud Capucon, Gautier Capucon, Francesco Piemontesi, Christina Pluhar, L’Arpeggiata, The King’s Singers a mnoho dalších. Americký jazzman China Moses složil novou píseň právě pro tyto účely a skladba tak zazní ve světové premiéře. Ceremoniál uvádějí Jan Vogler, Ute Lemper, Martin Brambach a Katja Riemann.

Předávání bude možné sledovat na stránkách festivalu a facebookovém profilu festivalu, YouTube kanálu MusicNeverSleeps a mediální platformě Takt1.

Barbara Hannigan (foto Marco Boggreve)

Sopranistka a dirigentka Barbara Hannigan je uváděna jako jedna z nejcharizmatičtějších osobností současné klasické hudby. Její edukativní program pro mladé umělce Equilibrium Young Artists, který založila roku 2017, je hlavním důvodem udělení ceny GOMFA.

Barbara Hannigan je tvůrčí sopka! Je jednou z nejinovativnějších osobností současného hudebního světa. Smělý závazek podporovat mladé hudebníky, který prosazovala od počátku své kariéry, je mimořádný a působivý. Proto je ideální osobností, určenou k ocenění za sdílení kulturních zkušeností s mladšími generacemi,“ uvedl ředitel DHF Jan Vogler.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat