https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/student-zcu-vytvoril-system-na-rozpoznavani-nebezpecnych-hadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Student ZČU vytvořil systém na rozpoznávání nebezpečných hadů

14.5.2020 00:15 | PLZEŇ (ČTK)
Software pro ženevský institut pomáhá rozeznávat nebezpečné druhy hadů z fotografie, aktuálně 800 druhů.
Software pro ženevský institut pomáhá rozeznávat nebezpečné druhy hadů z fotografie, aktuálně 800 druhů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | info.zcu.czt
Doktorand Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) Lukáš Picek vytvořil pro švýcarský Institute of Global Health počítačovou aplikaci na rozpoznávání nebezpečných druhů hadů. Vědec z katedry kybernetiky fakulty aplikovaných věd, který je spoluautorem několikrát oceněné aplikace na rozpoznávání hub SvampeAtlas. Uspěl i v soutěži proti hladomoru a chudobě s aplikací na rozpoznání rzi pšeničné z fotografií pro africké země. Stovky týmů porazil svým řešením automatické detekce zvířat z fotopastí v Národním parku Serengeti v severní Tanzanii, řekla minulý týden mluvčí ZČU Šárka Stará.
 

Software pro ženevský institut pomáhá rozeznávat nebezpečné druhy hadů z fotografie, aktuálně 800 druhů. "Na uštknutí hadem zemře každý rok po světě přes 100.000 lidí a pro dalších 400.000 má fatální následky," řekla mluvčí. Plánovaná aplikace, která má být brzy zpřístupněna pro laickou veřejnost, by tak mohla zachraňovat životy. Na zadání pracoval dva měsíce s Miroslavem Valanem ze Stockholmské univerzity. Svůj úspěch představí na konferenci Geneva Health Forum, která byla kvůli koronavirové pandemii přeložena na 16. až 18. listopad.

Picek s dánským kolegou překonal 273 týmů ve vytváření počítačového programu na identifikaci rzi pšeničné z fotek. Rychlé rozpoznání choroby může předejít jejímu dalšímu šíření a zčásti zamezit dopadu na úrodu i možný finanční příjem zemědělců. Místo prezentace v Etiopii představili řešení 26. dubna na on-line konferenci ICLR.

V soutěži spoluorganizované firmou Microsoft porazili Picek s Valanem 810 týmů. Jejich software dokáže nejpřesněji rozpoznávat různé druhy zvířat na fotopastích v Tanzanii. Místo stanovených 60 dnů jim stačilo deset. "Systém se vyrovná rozlišovacím schopnostem člověka a tím umožňuje výrazně urychlit zpracování existujících dat. Doteď čekalo na manuální rozpoznání sedm milionů snímků, což vychází v přepočtu na jednoho člověka asi na dva roky dobrovolnických prací," uvedl Picek.

Student kybernetiky teď spolupracuje s Dánskou mykologickou organizací a firmou Google na rozvoji systému pro rozpoznávání hub. "Navyšujeme počet tříd na 2500 druhů a také zvyšujeme přesnost. Souběžně dokončujeme vydání webové aplikace na rozpoznávání hadů ve spolupráci s Ženevskou univerzitou a dále se věnuji rozpoznávání a detekování korálů," uvedl. Picka mrzí, že v ČR podobné spolupráce chybí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist