STALO SE 14. KVĚTNA: Ať žije Crazy Gang! Parta šílenců šokovala Anglii

  9:58
Na jedné straně tou dobou snad nejlepší tým Evropy, nejsilnější mužstvo Anglie. Na druhé? Jak to nazvat... Fotbalisté, jichž se soupeři také báli. Jen z poněkud odlišných důvodů. Liverpool vs. Wimbledon. Hvězdy proti bláznům, které nikdo nenazval jinak než Crazy Gang.

Wimbledonský záložník Lawrie Sanchez (č. 10) slaví s Dennisem Wisem gól ve finále FA Cupu proti Liverpoolu. Na snímku také záložník Alan Cork (vlevo) a obránce Clive Goodyear. (14. května 1988) | foto: Profimedia.cz

Bylo 14. května 1988, když se v kulisách původního londýnského chrámu Wembley zrodil výsledek, který je dodnes považovaný za prvotřídní senzaci.

Finále FA Cupu: Liverpool - Wimbledon 0:1.

Mělo to být obráceně, mělo to být zcela jednoznačné. Experti očekávali hladký průběh, fandové Liverpoolu vytvořili na tribunách rudé moře a těšili se na další oslavy.

Stalo se před lety

Historický seriál sportovní redakce iDNES.cz

Všechny díly seriálu najdete přehledně ZDE.

Liverpool směřoval k zisku druhého double během posledních třech let, pár dní před finále Anglického poháru dosáhl na sedmnáctý ligový titul. V sedmdesátých a osmdesátých letech, dobách Kevina Keegana, Iana Rushe, Kennyho Daglishe, Graeme Sounesse, Johna Barnese, Johna Aldridge a dalších, byl skoro k nezastavení.

Posuďte sami: tři triumfy v FA Cupu, čtyři v Ligovém poháru, čtyři úspěchy v Poháru mistrů evropských zemí.

Wimbledon proti tomu senzačně skončil sedmý (!) v nejvyšší soutěži, do které přitom postoupil pouhé dva roky předtím. Jedenáct let před nečekaným úspěchem hrál pátou ligu...

Onoho 14. května mohl jenom překvapit. Když na trávník Wembley za přítomnosti Princezny Diany nastupovali fotbalisté v červených a v modrých dresech, stadionem burácela liverpoolská hymna You’ll Never Walk Alone. Jako by malý londýnský klub na tribunách snad ani neměl své příznivce.

Několik tisíc jich přišlo, ale Liverpool byl v drtivé převaze.

Na hřišti to však byl jiný příběh.

Wimbledon hrál bojovně, urputně, nepříjemně. Mnohdy na hraně pravidel, leckdy za její hranou. Jako když asi po deseti minutách Vinnie Jones vletěl přímo před zraky rozhodčího do liverpoolského záložníka Steva McMahona.

Ošklivý skluz, faul bez balonu. Ale i bez karty, ku podivu přítomných i diváků u televizních obrazovek.

„Kluci o mém plánu věděli. Říkal jsem jim, že ho sejmu. A že pokud to udělám dostatečně brzo, sudí si netroufne mě hnedka vyloučit před skoro sto tisíci lidmi,“ vzpomínal Jones později. 

„Takže jsem se za McMahonem rozběhl a... BUM! Veselý Vánoce!“

Tvrdý zákrok byl zlomkem toho, co hráči Wimbledonu tehdy dokázali. Ne náhodou se jim říkalo Crazy Gang. Jejich kabina byla místem, kde se odehrávaly až nepochopitelné příběhy.

Pozvolna stoupajícímu trpaslíkovi šéfoval svérázný libanonský byznysmen Sam Hammam, který třeba před zápasy po trávníku prováděl slony. Jindy útočníkům za dvacet gólů sliboval velblouda. 

Když trenér Bobby Gould, který Wimbledon k triumfu dovedl, do týmu nastupoval, vysnil si posilu do útoku. Terryho Gibsona, za kterého chtěl Manchester United 250 tisíc liber - zhruba padesátkrát vyšší částku, než byl tehdy klubový přestupový rekord.

Hammam mu koupi přislíbil, ale pod jednou podmínkou - že kouč sní talíř plný ovčích varlat. „Zalil jsem to octem, zavřel oči a snědl všechno. A Gibson byl můj!“ vyprávěl bizarní příhodu Gould.

Wimbledon šlo buď milovat, nebo nenávidět, nic mezi tím. Těch věrných chodilo na chátrající stadion Plough Lane kolem deseti tisíc. O dusnou atmosféru se ale starali zejména hráči.

Na hřišti se party kolem spolehlivého gólmana Davea Beasanta, tvrďáka Jonese či šíleného střelce Johna Fashanua obával kdekdo.

V Anglii se říkávalo, že nejlepší způsob, jak Wimbledon sledovat, je na teletextu. A na Plough Lane soupeři nejezdili rádi.

V kabině hostí se snad nikdy netopilo, ve sprchách tekla jen ledová voda, vynalézaví domácí protivníkům solili čaj a trávník byl věčně v katastrofálním stavu. Wimbledonu to nevadilo - po zemi hrát nepotřeboval. Beasant z ruky vykopával až k druhému vápnu, kde se ve vzduchu rvali Fashanu a Gibson.

VÍTĚZOVÉ. Fotbalisté Wimbledonu oslavují triumf ve finále FA Cupu s trenérem Bobbym Gouldem (s pohárem na hlavě). Na snímku zleva: Eric Young, střelec jediné branky Lawrie Sanchez, kapitán a brankář Dave Beasant a Terry Phelan.

První jmenovaný - mimochodem držitel černého pásku v karate - takhle jednou loktem způsobil frakturu lebky a očního důlku tottenhamskému Garymu Mabbutovi. A vůbec platil za největší poděs celé partičky.

„Že jsme občas zašli moc daleko? Když někdo umře, tak je to daleko! A tady nikdo neumřel,“ hájil se Fashanu, který kabině šéfoval. Nezřídka mu bouchly saze a v amoku spoluhráči házel o zem. Záložník Lawrie Sanchez s ním kvůli drsnému faulu na tréninku šest let nepromluvil!

Hlavně nováčci prožívali peklo, ale když vydrželi (a například je nerozhodilo být zamčení v kufru vlastního vozu), Crazy Gang je přijal za své vlastní. 

V šatně Wimbledonu se zkrátka odehrávaly podivné věci, sešla se v ní však skupina bláznů, kteří tvrdě makali a bojovali jeden za druhého.

Tak jako proti Liverpoolu, kdy jim trochu pomohlo i štěstí. Rozhodčí favoritovi neuznal gól Petera Beardsleyho, famózní Beasant pochytal, co šlo, navrch se stal prvním brankářem, který ve finále FA Cupu lapil penaltu, když zneškodnil pokus obávaného kanonýra Johna Aldridge o třicátý gól v sezoně.

Wimbledon s vypětím všech sil odrážel liverpoolské útoky a nakonec i udržel těsné vedení, jež po centru Dennise Wise z přímého kopu hlavičkou zařídil Sanchez.

HRDINA. Wimbledonský gólman a kapitán Dave Beasant ve finále FA Cupu s Liverpoolem chytá pokutový kop Johnu Aldridgovi.

Komentátor BBC John Motson vyřkl slavnou hlášku: „The Crazy Gang have beaten the Culture Club!“ a banda bláznů si užívala nejkrásnější okamžiky kariér.

„V novinách nás nešetřili, psali o nás, že nemáme vůbec právo nastoupit ve Wembley, na stadionu, kde před námi kopali slavní fotbalisté. Vyburcovali nás. Mohli jsme prohrát třeba nula deset, ale měli jsme neuvěřitelnou kliku,“ vzpomínal před kamerami BT Sport záložník Jones.

Wimbledon však v příštích letech podobnou senzaci nedokázal. Naopak - z vrcholu následoval strmý sešup dolů.

Uškodilo mu, že kvůli tragédii na bruselském stadionu Heysel z roku 1985, kde kvůli řádění fanoušků Liverpoolu zahynulo 39 lidí, nesměly anglické kluby do evropských pohárů, kam by se jako vítěz kvalifikoval.

Nepomohly mu tahanice ohledně plánů na nový stadion. Stařičký stánek Plough Lane nešel upravit do podoby, kterou kvůli Hillsborough, jiné smutné kapitole fotbalových dějin, požadovala anglická asociace.

Wimbledon se nastěhoval ke Crystal Palace na Selhurst Park a v Premier League střídal průměrné roky s horšími. 

Majitel Hammam se snažil přesvědčit úřady, avšak k vybudování nového domova nedošlo. Místo toho ztrácel trpělivost a oživil myšlenku (mnozí věřili, že navždy zapomenutou) na stěhování mimo Londýn. Navrhoval dokonce irský Dublin! Fanoušky naštval a klub prodal dvěma norským podnikatelům, kteří bizarní nápad dotáhli do konce.

Rok po sestupu z nejvyšší soutěže (2001) oznámili, že wimbledonský fotbalový tým přestěhují o devadesát kilometrů severněji do Milton Keynes. Asociace navzdory všeobecnému nesouhlasu návrh odklepla, avšak rozzuření příznivci se nedali jen tak.

Že by jezdili fandit Milton Keynes Dons? Kdeže! Vzbouřili se a v roce 2002 stvořili vlastní tým, AFC Wimbledon. Začali od nuly, sehnali stadion, trenéra, uspořádali nábor a odstartovali v deváté nejvyšší soutěži. Nový celek během třinácti let šestkrát postoupil a dnes patří mezi profíky ve třetí lize.

Scott Wagstaff z Wimbledonu před zápasem anglického FA Cupu proti týmu Millwall
Zarostlý wimbledonský útočník Scott Wagstaff se raduje z branky do sítě West...

Čas od času oživí vzpomínky na slavný finálový zázrak i na blázny v kabině: když loni v lednu ze 4. kola FA Cupu senzačně vyřadil prvoligový West Ham, záložník Scott Wagstaff si obarvil plnovous do klubových barev.

Kulisy ve Wimbledonu jsou tudíž podobné, jako kdysi: skromný klub s hraničním rozpočtem, který sází na bojovníky, ojedinělé prostředí a pouto s komunitou. Fandové, kteří stále vlastní majoritní většinu ve znovuzrozeném subjektu, dokonce vybrali přes osm milionů liber, aby se jejich milovaný tým z dočasného útočiště na stadionku Kinsgmeadow vrátil tam, kam patří.

Nový stadion Plough Lane už vyrůstá dvě stě metrů od místa, kde stál ten původní.

Třeba se na něm Wimbledon časem odrazí k vrcholu, na kterém se ocitl v květnu 1988.

STALO SE 2. SRPNA: Slyšte, už je v ringu! Jak vypadal první živý sportovní přenos?

Adolf Dobrovolný

Ani fotbal, ani hokej. První sportovní událostí, kterou rozhlas živě přenášel posluchačům, byl...

STALO SE 31. ČERVENCE: Úžasná jízda. Fenomén Phelps získává rekordní olympijský kov

NEJÚSPĚŠNĚJŠÍ SPORTOVEC VŠECH DOB. Michael Phelps chvíli poté, co dovedl jako...

V ten den prožil rozporuplné pocity. Nejprve musel skousnout krutou porážku ve finále 200 metrů...

STALO SE 30. ČERVENCE: Boj v závějích i se sibiřskými komáry. S auty kolem světa

Automobil Thomas Flyer, který se v roce 1908 zúčastnil závodu z New Yorku do...

V Americe překonávali mohutné sněhové závěje, na Sibiři se zase trápili v hlubokém bahně. Místy,...

STALO SE 7. ČERVENCE: Asi se poprvé v životě opiji. Navrátilová slaví rekord

Martina Navrátilová ve Wimbledonu 1992

Mimořádný moment vyžaduje speciální oslavu. Proto když Martina Navrátilová přebírala svou devátou...

STALO SE 17. ČERVENCE: Uchvátil Ameriku i Marilyn. Ale jeho série skončit musela

Baseballová legenda Joe DiMaggio.

Psal o něm Ernest Hemingway, jeho baseballový um obdivovali američtí prezidenti a za manželku si...

EURO 2024: Los skupin, program zápasů, stadiony

Fotbalové EURO 2024 se bude hrát od 14. června do 14. července 2024 v deseti neměckých městech. Čtyřiadvacet účastníků bude rozděleno do šesti čtyřčlenných skupin. Čeští fotbalisté se v základní skupině střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.

Česko - Portugalsko, Česko - Gruzie, Česko - Turecko
  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fiorentina - Plzeň 2:0, pohárovou jízdu uťalo prodloužení, hosté hráli v deseti

18. dubna 2024  17:42,  aktualizováno  21:23

Plzeňští fotbalisté se rvali, bojovali do vyčerpání, ale mezi čtyři nejlepší kluby v Konferenční...

Slavia prohrála v Plzni, Sparta se po týdnu vrací do čela. Na dně je Karviná

13. dubna 2024  14:30,  aktualizováno  14.4 20:21

Příliš dlouho v čele Fortuna ligy nevydrželi. Slávističtí fotbalisté nezvládli šlágr 28. kola a v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Fiorentina 0:0, domácí hlavně bránili, i tak dál drží šanci na semifinále

11. dubna 2024  17:28,  aktualizováno  20:42

Plzeňští fotbalisté uhráli v úvodním čtvrtfinále Konferenční ligy proti italské Fiorentině cennou...

Dostal druhou žlutou, i tak chytal dál. Martinez zařídil Aston Ville postup

18. dubna 2024  23:39

Těsně před poločasem dostal žlutou kartu za zdržování. Když po první sérii penaltového rozstřelu...

Souček s Coufalem v pohárech končí, raduje se Leverkusen. Liverpool smutní

18. dubna 2024  20:23,  aktualizováno  23:05

Manko z venkovního zápasu nedohnali. Fotbalisté anglického West Hamu s Vladimírem Coufalem a...

Koubek: Vyloučení všechno změnilo, odešli jsme se vztyčenou hlavou

18. dubna 2024  22:53

Šestnáct zápasů, porážka až v tom posledním a to ještě po prodloužení. Dlouhá evropská cesta...

Fiorentina - Plzeň 2:0, pohárovou jízdu uťalo prodloužení, hosté hráli v deseti

18. dubna 2024  17:42,  aktualizováno  21:23

Plzeňští fotbalisté se rvali, bojovali do vyčerpání, ale mezi čtyři nejlepší kluby v Konferenční...

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...