Smetanovo trio vystoupí v červnu

cropped-MB 53Druhou polovinu programu v pořadí sedmé sezony Kruhu přátel hudby ve Velkém Meziříčí otevře po nucené koronavirové přestávce ve čtvrtek 11. června vokální soubor Ensemble Frizzante.

Brněnský kvintet má za cíl objevovat zapomenuté skladby a nevšední propojení lidského hlasu s hudebními nástroji. Soubor profesionálních zpěváků ze Sboru opery Národního divadla v Brně a Českého filharmonického sboru Brno vznikl v roce 2015 a tvoří ho sopranistka Eva Daňhelová, Antonín Libicher (tenor), Veronika Slavíčková (alt, mezzosoprán), Martin Kotulan (bas) a Petr Pytlík (tenor, kontraalt).

V pondělí 15. června se posluchačům představí Smetanovo trio. Jeden z nejžádanějších a nejoceňovanějších tuzemských komorních souborů v současnosti tvoří klavíristka Jitka Čechová, houslista Jan Talich a violoncellista Jan Páleníček. Původní Smetanovo trio, založené ve 30. letech 20. století Josefem Páleníčkem a po roce 1945 působící pod jménem České trio, patřilo k nejvýznamnějším českým souborům. Nynější trio hraje klavírní díla nejen od Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka, ale také od Johannese Brahmse, Franze Schuberta a mnoha dalších skladatelů.

V rámci posledního letošního koncertu Kruhu přátel hudby ve čtvrtek 3. září na pódiu vystoupí s klavírním recitálem Magdalena Hrudová, která patří mezi nejúspěšnějších mladé umělce v České republice. Absolventka Janáčkovy konzervatoře získala uznání i za hranicemi, sólověvystupuje například v Katowicích, Doněcku a Kodani.

M. Hudková

A3 poster smetanovo trio opr

A3 poster hrudova opr

A3 poster frizzante

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.