Hlavní obsah

Dva roky ruského špiona. Během nich se setkal s některými českými politiky

Andrej Viktorovič Končakov.

Reklama

Andrej Viktorovič Končakov působí dva roky jako ředitel Ruského střediska vědy a kultury. Z této pozice se pak mohl zcela legitimně dostat k řadě významných českých představitelů.

Článek

Ředitel Ruského střediska vědy a kultury při ruském velvyslanectví v Praze Andrej Viktorovič Končakov má diplomatický pas. Podle zdejších bezpečnostních složek je však mužem, který přiletěl na začátku března do Prahy s kufříkem, kvůli jehož obsahu mají už více než měsíc ochranku tři pražští regionální politici.

I když Andrej Viktorovič Končakov v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že v zavazadle nevezl jed ricin, jak znělo varování zpravodajců, ale jen dezinfekci a bonbony, nic to nemění na tom, že ho bezpečnostní složky vedou jako významného důstojníka ruské tajné služby FSB.

Končakov vystudoval mezinárodní vztahy na moskevské technické univerzitě MIFI a posledních šest let, jak také potvrdil Seznam Zprávám, působí v Česku.

V roce 2018 se pak stal ředitelem Ruského střediska vědy a kultury, které je podle bezpečnostních složek jednou z významných ruských vlivových agentur, tzv. Rossotrudničestva. A už se ukázalo, že ředitel Končakov stihl navázat v Česku kontakty s lidmi, kteří mají vliv.

Jedním z nich je především někdejší důstojník Československé lidové armády a dnes podnikatel s vazbami na Rusko Zdeněk Zbytek. Seznam Zprávám řekl, že se s Končakovem velmi dobře zná a že „je to výborný kluk“.

„Jestli je agent? To je mi jedno,“ řekl dále podnikatel Zbytek a Končakov blízké vztahy potvrdil s tím, že společně pořádají pamětní akce pro české a ruské válečné veterány.

Zdeněk Zbytek zároveň patří do okruhu blízkých lidí kolem prezidenta Miloše Zemana. Mluvčí Hradu odmítl, že by se díky tomu hlava státu a třiačtyřicetiletý ředitel ruské kulturní instituce také znali, avšak i z řady veřejných informací je zřejmé, že pro Miloše Zemana není Končakovovo Ruské středisko vědy a kultury neznámým prostředím.

Z webových stránek této instituce lze vyčíst, že se tu koná celá řada společenských událostí – besed, přednášek, koncertů nebo výročních akcí, kam chodí řada českých politiků nebo veřejně známých osobností včetně prezidenta republiky.

Jedné z akcí Končakovova střediska se prezident zúčastnil například v roce 2018, bylo to u příležitosti státního svátku Ruska. Kromě hlavy státu tu byl i další ústavní činitel – předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček. Nechyběli předseda českých komunistů Vojtěch Filip nebo exprezident Václav Klaus.

Z veřejných zdrojů plyne, že prezident Zeman měl na této akci projev, v němž vyjádřil nesouhlas s protiruskými sankcemi a prohlásil, že se postará, „aby se tato veřejná prohlášení změnila na iniciativu České republiky v rámci EU“.

Pod záštitou českého prezidenta se pak v Ruském středisku vědy a kultury konaly dvě akce. Jednou z nich byla česko-ruská konference Perspektivy ekonomické spolupráce České republiky a Ruské federace v podmínkách embarga EU vůči Rusku.

„Konference se konala pod záštitou prezidenta České republiky Miloše Zemana, mimořádného a zplnomocněného velvyslance RF v ČR A. Zmejevského a mimořádného a zplnomocněného velvyslance ČR v RF V. Pivoňky,“ stojí na webu Končakovova střediska.

Této konference se opět účastnil šéf komunistů Vojtěch Filip a také už zmíněný Zdeněk Zbytek.

Podle dalších informací z webu se pak pod záštitou Miloše Zemana uskutečnilo v roce 2018 i slavnostní předání cen soutěže Stříbrný lukostřelec – Česko. Jde o cenu za rozvoj společenských vztahů mezi Ruskem a Českem.

Jak plyne z informací zveřejněných o akci, Miloš Zeman se osobně nezúčastnil, zastoupil ho pracovník zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Petr Pirunčík.

V Ruském středisku vědy a kultury se uskutečnila celá řada hudebních vystoupení. Na jedno z nich Končakov a jeho spolupracovníci pozvali například i saxofonistu Felixe Slováčka, který je dlouhodobým podporovatelem Miloše Zemana a za prezidentskou Stranu práv občanů kandidoval v Libereckém kraji v roce 2013, kdy se konaly předčasné parlamentní volby.

+1

Končakov a jeho středisko rovněž pořádali prezentaci knihy novináře Parlamentních listů Jana Rychetského Špionem Běločechů v Rusku: po stopách našich legionářů od Zborova do Vladivostoku.

Podle zveřejněných příspěvků na ruském středisku vědy a kultury se pak také dozvíme, že Končakov poslední dva roky spolu s ruskou společností RexLex Nova uspořádal řadu vědecko-praktických konferencí a některé se konaly na půdě Technologického centra Akademie věd České republiky. Ředitel střediska tu zdůrazňoval důležitost konference pro prezentaci hlavních ruských výzkumných prací.

Situace kolem Andreje Viktoroviče Končakova a hrozby pro tři pražské politiky se nyní řeší na diplomatickém poli.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček Seznam Zprávám sdělil, že případ je pod přísným informačním embargem. „Bezpečnostní informační služba podala trestní oznámení, případ vyšetřuje policie. Z toho důvodu nelze věc komentovat,“ uvedl šéf Černínského paláce.

Rusko zároveň v úterý požádalo pro Končakova o policejní ochranu.

Reklama

Související témata:

Doporučované