Sucho trápí přírodu i vodní živočichy

Sucho trápí přírodu i vodní živočichy

Současné sucho trápí nejen přírodu, ale také vodní živočichy. Zmenšuje se jejich prostor pro život, s nižším průtokem řek se také zvyšuje obsah škodlivých látek z odpadních vod. Hostem Dopoledního Proglasu byl profesor Lukáš Kalous z Katedry zoologie a rybářství České zemědělské univerzity v Praze.

Některé druhy vodních živočichů kvůli změně životních podmínek přesidlují do zahraničí, jiné naopak přicházejí k nám. K vysychání menších řek přispívá také odčerpávání vody pro potřeby malých elektráren. Profesor Lukáš Kalous z katedry zoologie a rybářství České zemědělské univerzity v Praze uvádí, že kvůli minulým lidským zásahům do toků jako je vyrovnávání řek se voda v krajině neudrží. V dnešním vysílání Proglasu uvedl, jak by se dalo přírodě v období sucha pomoci:

 „Velkým pomocníkem je přirozená struktura říčního koryta a celé říční nivy. To je ale samozřejmě věc, která je velmi komplikovaná. Zadržení vody v krajině je významným faktorem, který pomáhá zmírnit vlnu vody, která proteče krajinou – ideálně aby se udržela v přírodě až do dalšího deště."

Do České republiky se vlivem klimatických změn dostávají ze zahraničí nové druhy vodních živočichů, především těch drobnějších. Podle profesora Lukáše Kalouse si obměny druhů jako první všímají rybáři:

„Mnohdy jsou to vědečtí pracovníci, nebo lidé, kteří mají na starosti management volných vod. Jsou to osoby, které se kolem vod pohybují v největším počtu – tedy rekreační rybáři. Když chytí nějakou rybu, tak se s ní často vyfotí. Tyto fotografie se dostávají na internet, a my pak můžeme sledovat výskyt některých neočekávaných druhů. Nebo naopak i těch očekávaných, které žijí v okolních zemích."

Celý rozhovor s profesorem Lukášem Kalousem si můžete poslechnout v podcastových aplikacích Spotify, Soundtier nebo Apple Podcasts.

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony