Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Policie znovu prověří postup znalců v kauze Petra Kramného, pravomocný rozsudek to neovlivní

Česko

  16:07
Ostrava - Policie bude v kauze Petra Kramného, který byl odsouzen k osmadvacetiletému trestu za to, že v roce 2013 na dovolené v egyptském hotelu zavraždil elektrickým proudem svou manželku a dceru, znovu prověřovat postup znalců obžaloby. Rozhodlo o tom Krajské státní zastupitelství v Ostravě, uvedl jeho šéf Libor Malý. Jde o jednu z vedlejších větví případu. Pravomocného rozsudku za dvojnásobnou vraždu se rozhodnutí netýká.

Osmatřicetiletý Petr Kramný si za vraždu své manželky a osmileté dcery v Egyptě definitivně odpyká ve vězení 28 let. foto: Tomáš FraitMAFRA

Znalci z kauzy Kramný dostali podmínku za zkreslený posudek. Zpochybnili příčinu smrti a uvedli smyšlené skutečnosti

Podle spolku Šalamoun se rozhodnutí dotýká řízení, které se vedlo proti znalcům obžaloby. Týká se i znaleckého ústavu Oddělení soudního lékařství Nemocnice České Budějovice, které vypracovalo revizní znalecký posudek. „Tento znalecký ústav nikdy nebyl zapsán v Ústředním věstníku ČR. Dále je nutno konstatovat, že znalecký posudek v trestní věci Petra Kramného byl teprve třetím znaleckým posudkem v trestním řízení, který tento ústav vypracoval,“ uvedl spolek Šalamoun ve svém prohlášení. 

„Mohu potvrdit, že Krajské státní zastupitelství Ostrava na základě podnětu k výkonu dohledu přezkoumalo postup podřízeného státního zastupitelství, které vykonává dozor nad prověřováním týkajícím se vyhotovených znaleckých posudků použitých v kauze odsouzeného Kramného, a dospělo k závěru, že rozhodnutí policejního orgánu o odložení věci bylo předčasné a dalo pokyn k dalšímu prověřování,“ řekl Malý. Dodal, že žádné dálší údaje k případu s ohledem na okolnosti vyšetřování státní zastupitelství sdělovat nebude.

Znalec zničil důkaz v kauze Kramný. Česká legislativa neupravuje, jak dlouho se mají uchovávat vzorky z pitvy

Policie se postupem znalců zabývala už dříve. Dospěla k rozhodnutí, že zákon neporušili a případ odložila. Rozhodnutí už bylo pravomocné. Nyní se policie bude okolnostmi vzniku posudků zabývat znovu. Nemá to spojitost se samotným případem vraždy. „Nic o tom nevím. Kmenového případu dvojnásobné vraždy se to nijak netýká,“ řekl žalobce Vít Legerský, který dozoroval hlavní případ vraždy.

Soudy se už zabývaly i činností znalců obhajoby Igora Fargaše a Radka Matlacha. Byli odsouzení za zkreslený znalecký posudek v kauze Kramného. Soud jim uložil podmíněný trest a zákaz činnosti na pět let. Podle soudkyně Petry Ritterové oba vědomě zkreslili závěry posudku ve prospěch obžalovaného.

Podle rozsudku Krajského soudu Kramný zavraždil příbuzné v egyptském hotelu elektrickým proudem v létě 2013. Během procesu se snažil senát přesvědčit, že všichni trpěli zdravotními problémy. Rodina se podle něj stala obětí otravy. Znalci Matlach a Fargaš tuto verzi potvrdili v posudku, a podle obžaloby tak nepravdivě svědčili v Kramného prospěch. Posudek obou znalců jiní odborníci zpochybnili s tím, že obsahuje tak závažné chyby, že svědčí buď o naprostém amatérismu nebo úmyslném jednání.

Kramný jde před soud. Podle obžaloby v Egyptě zabil manželku i dceru

Kramný byl za vraždu své manželky a dcery na dovolené v Egyptě odsouzen k 28 letům vězení. Obžaloba vycházela z posudku expertů ostravského ústavu soudního lékařství, podle nichž Kramný svou ženu a dceru zabil elektrickým proudem.

Autor: