Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Nacházíte se zde: Hlavní stránka > Česko     

Jezera a další vodní plochy v okolí Pardubic

Pro ty, kdo se rádi rekreují v pardubickém regionu, doporučujeme některé vodní nádrže, které poskytují nejen možnost koupání, ale také vodní sporty,  rybaření a další sezónní vyžití.

 

 

 

 

A začít můžeme rovnou v krajském městě Pardubice. Zde se nachází obrovský rybník o rozloze 5 hektarů – Velké jezero, dále je to jezero Bajkal, což je vlastně bývalá, dnes již vytěžená pískovna, Malý Slepák  - zátoka řeky Labe, Matiční jezero – rameno řeky Chrudimky, Jarkovského jezero – slepé rameno Labe, vodní plocha Lhotka i s naturistickou pláží – rovněž dřívější pískovna, a několik dalších menších vodních ploch. A nejen, že je tolik možností v Pardubicích, ale také v jejich blízkém okolí:

  • Jezero Stéblová o rozloze 34 ha – vzniklo vytěžením lomu na štěrkopísek; průzračná voda.
  • Písník Hrádek - rovněž v blízkosti Stéblové, má rozlohu dokonce 55 ha; jedná se opět o vytěženou štěrkopískovnu; využití jako přírodní koupaliště a naturistický kemp.
  • Pískovna Čeperka – třetí velká vodní plocha v uvedené oblasti se nachází necelé 2 km od obce Staré Ždánice; další písníky poblíž, využívané k rekreaci jsou Machač, Oplatil I a Oplatil II, Malá Čeperka a Jezero.
  • Tři rozlehlé vodní plochy – bývalé štěrkopískovny jsou také v blízkosti elektrárny Opatovice nad Labem. Využívány jsou jako rybářské revíry a ke koupání.
  • Další tři pískovny – Opatovický písník (přezdívaný Opaťák), Plačický písník a písník Dubina najdete poblíž Březhradu, směrem k Hradci Králové. Ve všech uvedených štěrkopískovnách je mimořádně čistá voda.
  • Černá u Lázní Bohdaneč – další dva písníky Malá a Velká Černá.
  • Rybníky Skříň a Rozhrna u Lázní Bohdaneč a přibližně asi dalších deset rybníků v přilehlé oblasti.

No řekněte – máme my Češi zapotřebí jezdit k moři? Když se člověk rozhlédne jen po Pardubickém kraji, je tu vody k rekreačnímu vyžití dostatek pro nás pro všechny! A obdobné je to i v našich dalších regionech. A teplejší počasí nám v posledních letech přeje.

Autor: Jaroslava Linková

 

 

   
  Čtěte také:
 

10 NEJVĚTŠÍCH JEZER V ČR

 

Seznam českých lázní

 

10 úžasných aquaparků u nás!

   

 

Vložil/a: Daniel Česák 14.05.2020


Článek je zařazen v těchto kategoriích:
Abyste mohli články z těchto kategorií odebírat, musíte být přihlášen/a.

Tipy na levné lyžařské zájezdy


Další lyžařské zájezdy »

Hledat hotely

Destinace

Datum příjezdu

Datum odjezdu

Prohlédněte si chaty a chalupy na pronájem v krásném prostředí Česka a Slovenska. Tipy na výlety a noclehy najdete u nás v sekci ubytování. Dovolenou u vody Vám nabízí ubytování Lipno ubytování Lipno.