Domácnost

Solární sprcha: Jak vybrat tu pravou?

Léto se pomalu blíží a možná už i vy začínáte přemýšlet, jak si zpříjemníte horké dny. Chytrým řešením je solární sprcha, která se hodí nejen k bazénu, ale třeba také na rychlé ochlazení po práci na zahrádce. Perfektní je i pro majitele venkovní vířivky, která díky ní zůstane déle čistá. Zorientujte se s námi v nepřeberné nabídce na trhu a zjistěte, jaká solární sprcha je pro vás ta pravá.

Solární sprcha: Jak vybrat tu pravou?
Solární sprcha: Jak vybrat tu pravou?

Solární sprchu ocení téměř každý, kdo má zahradu. Tam, kde se nevejde bazén, může představovat příjemné osvěžení v horkých letních dnech, po práci na zahradě nebo třeba po sportovních aktivitách. U bazénu zase pomáhá udržovat čistotu – zamezí zbytečnému zanášení drobných nečistot z těla do bazénu, a tím pomáhá šetřit nejen čas strávený čištěním, ale také finance investované do bazénové chemie. Podobně je tomu také u venkovních vířivek.

Chcete být vidět? Pořiďte si solární bundu, která vyleká i Supermana

Vybírat můžete ze dvou různých typů – na trhu najdete solární sprchy přenosné nebo pevné.

Přenosná solární sprcha

Jak už napovídá název, přenosnou solární sprchu můžete na zahradě přemisťovat z místa na místo, jak se vám zlíbí. Není napevno zabudovaná, takže není potřeba žádných stavebních úprav. Navíc má lehkou konstrukci, díky které se se sprchou dá velmi jednoduše manipulovat. Stačí jen zajistit přívod vody a můžete se sprchovat.

Výhody přenosné sprchy

Nevýhody přenosné sprchy

Snadná manipulace

Nižší objem zásobníku

Možnost složení

Často méně kvalitní než pevná sprcha

Nižší pořizovací cena

Nemusí odolat špatným povětrnostním podmínkám

Jednoduchá instalace

Často chybí oplach na nohy

 

Pevná solární sprcha

Pevnou solární sprchu je nutné instalovat do podložky, kterou může být třeba podlaha terasy či zámková dlažba. Mívají větší zásobník na vodu než přenosné sprchy, takže se pod nimi může bez problémů osvěžit více lidí za sebou a často na nich je také oplach na nohy.

Výhody pevné sprchy

Nevýhody pevné sprchy

Větší objem zásobníku

Vyšší pořizovací cena

Oplach na nohy

Nemožnost přesunu

Většinou bytelnější, kvalitnější konstrukce

Nutnost drobných stavebních úprav

Tělo pevné solární sprchy je většinou vyrobeno z plastu či hliníku, může mít také chromované prvky. Funguje zároveň jako zásobník, který pojme v některých případech dokonce až 60 litrů vody, i jako solární kolektor. V teplých letních dnech může teplota v těle sprchy vyšplhat až na 60 °C. Určitě se však nemusíte bát, že se pod sprchou uvaříte, její součástí je totiž mísicí baterie, díky které si namixujete vodu přesně podle potřeby. U přenosné sprchy pak funguje jako zásobník její podstavec. Kolik teplé vody tedy budete potřebovat?

Hlavice solární sprchy

Jak velký zásobník na vodu potřebujete?

Pokud sprchu bude využívat více osob, objem zásobníku hraje podstatnou roli. Dva lidé se sice zvládnou osprchovat, i když zásobník bude mít jen minimální objem, který se pohybuje přibližně okolo osmi litrů, půjde však spíše jen o rychlé osvěžení nebo opláchnutí nečistot z bazénu. Pro kratší osprchování by vám mělo stačit přibližně 25 litrů vody. Pokud si pod teplou vodou libujete, zvolte raději 40 litrů, které postačí pro očistu více osob po dobu zhruba 15 minut. Pro hodně početné rodiny pak může být možností solární sprcha s objemem 60 litrů.

Jak vybrat nejlepší elektrokolo?

Správné umístění sprchy je klíčové

Vzhledem k tomu, že k ohřevu vody ve sprše je využívána solární energie, měli byste při jejím umístění dbát na to, aby byla po většinu dne vystavena přímým slunečním paprskům. Díky tomu bude ohřev vody rychlý, a pokud počasí dovolí, budete se moci sprchovat přibližně od dubna až do září.

Dalším faktorem, který při umístění sprchy hraje roli, je také možnost snadného natažení hadice s vodou. Na závěr nezapomeňte ani na to, že nejlépe se vám bude sprchovat, když sprcha bude umístěna v závětří.

S umístěním se pojí také otázka, co s odtékající vodou. Pro tu je dobré vybudovat odvod, aby se pod sprchou netvořila bahnitá louže. Řešením by mohl být třeba trativod vysypaný oblázky.

Žena sprchující se pod solární sprchou.

Další faktory, které se vyplatí zohlednit

Před nákupem si také zjistěte, jaký tlak vody můžete do sprchy pustit. Nejčastěji jde o 3 až 3,5 baru. Pokud do sprchy přivedete vodu s nižším či vyšším tlakem, nebude správně protékat.

Co všechno byste tedy při nákupu měli zohlednit?

  1. Typ sprchy
  2. Objem zásobníku
  3. Výšku a hmotnost sprchy
  4. Maximální tlak
  5. Materiál sprchy
  6. Design sprchy
  7. Další parametry, jako například kohoutek na nohy apod.

Na co si dát při nákupu pozor?

  • Pokud je zásobník na vodu z nekvalitního plastu, voda od něj může nějakou dobu lehce zapáchat.
  • Z některých typů sprch může po zavření kohoutku ještě chvíli téct voda. Před nákupem si proto pročtěte recenze.
  • Ke sprchám jsou často dodávány také upevňovací šrouby. Mnoha případech jsou však nevalné kvality a vyplatí se raději koupit jiné.

I když vám solární sprcha zajistí teplou vodu téměř bez práce, bez drobné údržby se neobejde. Pokud se nebudete sprchovat déle než dva dny, měli byste zásobník vypustit, aby se v něm netvořily bakterie, a sprchu odpojit od vody.

Jak vybrat správný bluetooth reproduktor?

Solární sprchy dle cenové kategorie
Produkt

Hawaj 70509 Cool 20 l

Hawaj 70558 Alu 40l

FORMIDRA Dada Straight

Typ sprchy pevná pevná pevná
Cena 1 899 Kč 3 999 Kč 22 120 Kč
Objem zásobníku 20 l 40 l 37 l
Materiál

UV odolný plast

Hliníkové tělo

Hliníkové tělo + nerez, dřevo

Regulace teploty vody ANO ANO ANO
Kohoutek na nohy NE ANO ruční sprcha

Ceny vycházejí z internetového srovnávače Heureka ke dni 19. 3. 2020.