Nosil je Michael Jordan během startu své slavné kariéry. Teď se ikonické tenisky Air Jordan 1 draží za 5 milionů korun

Filip HouskaFilip Houska

jays

Foto: Sotheby’s

Legendární model Air Jordan 1 z roku 1985

0Zobrazit komentáře

Jakmile Nike v osmdesátých letech navázal spolupráci s Michaelem Jordanem, jedním z nejlepších basketbalistů historie, netušil, jaký poprask se zásadním společenským přesahem tím způsobí. Spolu totiž vymysleli tenisky, které patří k základním stavebním kamenům tzv. sneakers subkultury. Řeč je o ikonickém modelu Air Jordan 1, jehož podstata nabírá v posledních dnech na nových obrátkách.

Začalo to vcelku nevinně. Tentýž rok, co byl Michael Jordan coby třetí hráč draftován týmem Chicago Bulls, společnost Nike přemýšlela nad novým typem spolupráce, v jehož centru by stál basketbalový hráč. Volba padla právě na Jordana, který měl před sebou tehdy obrovskou kariéru. To se psal rok 1984.

Protože je basketbal založen především na kvalitní obuvi, prvním výstřelem této kolaborace byly tenisky, o jejichž designovou siluetu se postaral návrhář Peter Moore. Vsadil na oblíbené vyšší provedení z kůže a gumy, které nechal obarvit do bílé, červené a černé barvy, kombinace odrážející klubové barvy chicagských býků.

Michael Jordan v dresu Chicago Bulls

Z dnešního pohledu nejde o nic zcela speciálního – takových kolaborací vzniká nejen na basketbalovém poli celá řada. Ovšem nebýt Air Jordan 1, v nichž sám Michael Jordan v osmdesátkách hrál, nic takového by se tak rychle nerozjelo. Navíc za každý zápas, do něhož v červenočerném modelu nastoupil, čelil pokutě 5 tisíc dolarů, protože NBA takové barvy bez převahy bílé v té době nepovolovala.

Postupem času se z této siluety, která byla rok co rok vylepšována pod dedikovanou značkou Air Jordan (nyní Jordan), stával naprostý kult. Nepatřila už jen na palubovky, ale také do ulic a běžného života. Byla nošena dětmi i zvučnými celebritami, jež okolo „Jays“ poctivě budovaly auru silného brandu zasahujícího i do oblasti sportovního oblečení a doplňků.

Sběratelské hodnota přesahující 190 tisíc dolarů

Ačkoliv je sortiment Jordanu dnes skutečně široký, skalní příznivci berou za svatý grál této značky stále původní model tenisek, který zažil největší boom rok po slavném Orwellově románu 1984. Svědčí o tom i aktuálně probíhající dražba v aukční síni Sotheby’s.

air-jordan-1×2

Foto: Sotheby’s

Obnošené, odřené, ale autentické s Jordanovým podpisem

Už pár dní je tam totiž rozjetá aukce vysoce raritního modelu Air Jordan 1 z roku 1985 (velikost 13–13,5), který měl na svých nohou během zápasů samotný Michael Jordan. Odpovídají tomu i lehké odřeniny v oblasti špičky a typicky pokrčená kůže, díky čemuž jsou boty maximálně autentické.

Na bočních vnějších stranách se pak tradičně vyskytuje ikonické logo Air Jordan v podobě basketbalového míče na poli po vzoru křídel, přičemž na vnitřních stranách je vlastnoruční Jordanův podpis, na který použil černé lihové pero. Pro skalní fanoušky a vášnivé sběratele tenisek naprostý skvost.

adidas-superstar-50-let

Přečtěte si takéNejprve nahradily conversky, pak dorazily do ulic a změnily módu. Kultovní tenisky Adidas Superstar baví už 50 letNejprve nahradily conversky, pak dorazily do ulic a změnily módu. Kultovní tenisky Adidas Superstar baví už 50 let

S nadsázkou lze říct, že se jedná skoro až o umělecké dílo teniskového byznysu. Tomu ostatně odpovídalo i předpokládané cenové rozmezí pohybující se od 100 do 150 tisíc dolarů, které bylo – podle očekávání – pokořeno. Do konce dražby zbývají dva dny a tenisky mají momentální hodnotu 190 tisíc dolarů, v přepočtu zhruba 4,8 milionu korun.

Načasování na dvojité oslavy

Celá aukce má i svůj tematický význam, jelikož se Michael Jordan stal v posledních týdnech znovu hojně vyhledávaným pojmem. Může za to především Netflix, který vysílá originální minisérii Poslední představení (v angličtině The Last Dance), která autenticky mapuje příběh slavných Chicago Bulls a obsahuje dosud nepublikované záběry z Jordanovy poslední sezóny 1997/98.

air-jordan-1×3

Foto: Sotheby’s

Silueta, která je jednou z nejoblíbenějších na trhu

air-jordan-1×4

Foto: Sotheby’s

Ikonická fajfka modelu Air Jordan 1 protáhlá až nad patu

Dva finální díly této dokumentární série dorazí na Netflix v neděli 17. května, což je i den ukončení probíhající dražby na Sotheby’s. Zároveň je to také den, kdy Nike slaví 35. výročí od uvedení první edice Air Jordan, tudíž na sebe vše dokonale navazuje.

Nyní je otázkou, za kolik se kultovní tenisky podaří skutečně vydražit. Je nejspíš utopií, aby pokořily cenu ve výši 437 500 dolarů, za kterou se podařilo vydražit prapůvodní běžecké tretry od Nike (čímž se staly nejdražší botou, jež byla kdy vydražena), ale i tak půjde o nadprůměrný zážitek. Už teď je jasné, že překonají futuristické, samozavazovací tenisky z Návratu do budoucnosti.

Aktualizace (18. 5.): Tenisky nakonec pokořily rekordní hranici a vydražily se za 560 tisíc dolarů (14,3 milionu korun). Rozhodlo posledních dvacet minut aukce.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym