Vajgélie: Jak pěstovat okrasný keř? Druhy a množení

Vajgélie je keř, jež se pyšní nádhernými květy. Jedná se o skvělou rostlinu nejen pro vaši zahradu. Víte jaké jsou nejznámější druhy vajgélií a jak je pěstovat u vás doma?

Výhodou je její nenáročnost, vystačí si s jakoukoliv půdou a libovolným stanovištěm. Díky tomu ji můžete pěstovat v podstatě kdekoliv, stane se tak neocenitelnou součástí vaší zahrady.

vajgélie
Zdroj foto: hcast / stock.adobe.com

O rostlině vajgélie

Vajgélie je keř, jež se pyšní nádhernými květy. Jedná se o skvělou rostlinu nejen pro vaši zahradu. Pod tímto netradičním názvem si lze jen stěží představit tak krásnou rostlinu. Nazývá se i Weigelie (lat. Weigela). Jedná se však o velmi půvabný keř, který je výraznou ozdobou

Keř vajgélie má svůj původ až v daleké Číně a Koreji. Jedná se o opadavou dřevinu, jejíž listy mají vejčitý tvar. Barva se může pohybovat od klasických zelených odstínu až po vínovou či panašovanou, kdy listy získávají zajímavý vzhled.

Výhodou je, že si tato rostlina nepotrpí na náročné podmínky pěstování, vystačí si pouze s minimální péčí. Některé odrůdy vajgélie dokonce můžete využít také jako součást živých plotů, samozřejmě se ale uplatní i jako solitéry. Vytvořte si živý plot z vajgélie a protože je velmi vytrvalá a mrazuvzdorná, nemusíte se bát ani nepříznivých podmínek. Dokonce by měla bez problémů vydržet i teploty až do minus 29 °C.

Jak vajgélie vypadá?

Vajgélie většinou dorůstá výšky dvou metrů, proto byste si před výsadbou měli dobře rozmyslet, kam ji chcete umístit, následné přesazování by totiž mohlo být opravdu náročné.

Navíc by tato dřevina měla mít v okolí dostatek prostoru, nejen kvůli vzrůstu, ale především proto, aby vynikly výrazné větve s jasnými květy. Ty se objevují v období od května do června, mohou být vajgélie bílé, růžové či červené barvy. Dokonce si můžete pořídit i kultivar s dvoubarevnými listy. Díky tomu získáte rostlinu, která je dekorativní nejen v době květu, ale po celý rok.

Barva může být rozmanitá, od bílé až do odstínů červené, díky tomu si tak vyberete přesně tu, co se vám líbí.

Druhy vajgélie

Tento keř má několik různých druhů. Liší se především ve velikosti vzrůstu, barvách květů a listů. Doba květu je povětšinou dosti podobná.

Vajgélie květnatá

Zajímavá je odrůda Vajgélie květnatá (lat. Weigela Florida), ta dosahuje velikosti až 3 metrů, je nestejnoměrně široká a polokulovitě rozložená. Můžete ji také poznat pod názvem Vajgélie florida, nebo vajgélie růžová (vajgélie bristol ruby). V období od května do června kvete tmavě či světle růžovými květy na krátkých postranních výhoncích. Její zvláštností jsou panašanované listy. Kromě ozdoby v podobě růžových trubkovitých květů tak bude tento druh zdobit vaši zahradu i v dalších měsících roku díky svým listům.

Vajgélie raná

Pokud byste chtěli o něco menší keř, pak můžete zvolit vajgélii ranou (lat. Weigela Praecox). Tento druh vajgélie dorůstá pouhého jednoho metru. Jeho květy jsou růžovo-červené barvy a společně s listy raší už od dubna.

Vajgélie Red Prince

Velmi známým druhem této rostliny je i Vajgélie Red Prince (lat. Weigela red prince), pro kterou jsou typické výrazné červené květy. Chcete-li něco barevnějšího sáhnitet po Vajgélii pestrolisté (lat. Vajgélie bohatokvětá, neboli Weigela floribunda).

Vajgélie hybrid

Jestliže nevíte, pro jaký typ se rozhodnout, pak můžete sáhnout po hybridu. To jsou totiž většinou ty nejkrásnější keře, díky křížení totiž vznikají zajímavé kombinace. Tento druh najdete pod názvem Weigela hybrida.

Vajgélie růžová
Zdroj foto: Ihor Hvozdetskyi / Shutterstock.com

Pěstování vajgélie

Pěstování vajgélie patří pravděpodobně k těm nejjednodušším, co se zahradních keřů týče. Opravdu si nežádá velkou péči, vystačí si pouze s málem.

Nejraději má tato rostlina středně živné a mírně vlhké půdy. Důležité pro ni je slunce.

Jestliže však tuto podmínku nemůžete splnit, není důvod si zoufat, ve výsledku je totiž vajgélie tak univerzální a nenáročná, že se spokojí i s polostínem, někdy dokonce i s lehkým stínem. Výhodou je, že dokonce zvládají i těžké a lehce podmáčené druhy půd.

Hodí se zejména do nižších poloh. Bohužel velké procento z odrůd nemá v oblibě suché a chudé půdy. Zajímavostí však je, že tento keř se dokáže pyšnit svou krásou i více než padesát let.

Zpravidla si můžete zvolit mezi dvěma typy této rostliny. Ten první je kompaktní, to znamená, že ho můžete kombinovat i s moderními rostlinami jakéhokoliv typu. Není ojedinělé, že jsou vajgélie pěstovány ve venkovních kontejnerech.

Druhým typem pak jsou bujně rostoucí keře. Ty se například skvěle hodí do živých plotů a na rozlehlé zahrady. Můžete ji využít také jako součást skupinové výsadby na větších plochách. Je tedy opravdu patrné, že tato dřevina má široké využití a záleží jen na druhu, který si vyberete.

Využití vajgélie

Není ojedinělé, že tyto dřeviny jsou využívány jako výrazné doplňky městských parků. Menší obstarávané odrůdy jsou totiž opravdovou ozdobou jakéhokoliv prostoru. Krom toho, že můžete vajgélii využít do rozhlehlého prostoru, se také skvěle hodí jako výrazná dominanta menší zahrady. Na to, o jak nenáročný keř se jedná, získáte opravdu okouzlující doplněk nejen do zahrady.

TIP: Znáte i keř tavolník? Je to velmi nenáročný a kvetoucí listnatý keř, který můžete mít také ve vaší zahradě.

Stříhání vajgélie

Jistě víte, že všechny druhy rostlin si žádají rozmanitou péči, ve většině případů si však žádají i řez. Ten u vajgélie není neobyčejný, ba naopak tím rostlině velmi ulevíte. Jednou za čas je nutné provést omlazovací i úpravné zastřižení.

  1. Kdy stříhat vajgélie?

    Omlazovací jarní řez vajgélie by měl být proveden v období od ledna do únoru v době, kdy dny nejsou mrazivé.

Doporučujeme: Celosie

Měli byste ho provádět, pokud se vám keř zdá příliš velký či starý. Měl by vždy začínat uprostřed, nikoliv na vnější straně. Nejlépe byste větve měli odřezat co nejblíže k zemi, u báze keře.

Nemusíte se bát razantně zakročit, vajgélii totiž opravdu stačí pouze několik mladých prutů, které mohou vykvést. Jakmile ji totiž zbavíte starých větví, získá mnohem více síly a bude vás moci během léta potěšit o to větším množstvím krásných nových květů.

Navíc díky seříznutí zabráníte dřevnatění a stárnutí keře, díky tomu rostlina zůstane ve skvělé kondici a bude lépe kvést.

Úpravným řezem pak regulujete hlavně šířku a délku větví, díky čemuž dosáhnete vytvarování do požadované velikosti a zajistíte mu správné životní podmínky. Tento řez by měl probíhat v období od června do července.

Lidé také čtou: Olivovník

Květ vajgélie
Zdroj foto: Ihor Hvozdetskyi / Shutterstock.com

Jak na správný řez vajgélie?

Nejlepší období pro řez vajgélie je po zavadnutí posledních květů. Stříhání vajgélie však můžete odložit i na později.

  1. Nejdůležitější je správně identifikovat staré větve.
  2. Ty byste měli seříznout zahradnickými nůžkami zhruba na polovinu délky, těsně nad novým výhonem. Díky tomu nahlédnete do středu keře a můžete posoudit, jaký je jeho stav.
  3. Odkvetlé větve byste měli odstranit těsně u báze.

Další důležitou věcí je zaměřit se na výhony rostoucí dvojitě. Tohoto jevu si jistě všimnete, myslete na to, že je důležité zakročit. Větve by se totiž v budoucnu mohly začít utlačovat, právě z toho důvodu byste ten slabší výhonek měli vždy odstranit. Takto byste měli postupovat i u křížících se větví. Pokud správně seříznete tyto větve, získáte o mnoho vzdušnější a prosvětlenější keř.

Na konci vašeho řezání by vám mělo zbýt zhruba 5 jednoletých prutů a pak také několik mladých výhonků, které čerstvě vyrážejí z báze.

Ačkoliv se může takovýto zákrok zdát jako velmi radikální, věřte, že to rostlině jen a jen prospěje.

Doporučujeme: Mandevilla

Množení vajgélie

Na otázku, jak množit vajgélie, se nabízí poměrně snadná odpověď. Namnožit si vajgélii je velmi jednoduché. Nejjednodušší způsob je řízkování vajgélie.

Jediné, co potřebujete, je nežádoucí větvičky, které odstřihnete z původního keře, zapíchnout do půdy. Vyzkoušet můžete také možnost vložení větvičky do vody, kde by měla také pustit kořeny. Je však možné, že takto se vám nepodaří rozmnožit každý druh této rostliny.

Skvělým pomocníkem mohou být chemické podpůrné prostředky (stimulátory), jež podpoří zakořenění výhonku.

Mezi další z možností, jak tento keř rozmnožit, patří také varianta ohnout větvičku z původní rostliny a zapíchnout ji do hlíny, tímto způsobem by měla také vzniknout nová rostlina.

Obrovskou výhodou vajgélie je její nenáročnost. Za velmi snadnou péči získáte naprosto okouzlující keř, který se stane dominantní ozdobou vaší zahrady. Právě díky tomu byste ji rozhodně měli dát šanci. Nabízí se totiž široké využití, kam tuto dřevinu umístit.

TIP: Půvabnou rostlinou je také motýlí keř. Přečtěte si o něm víc.

Zdroj: gardeningknowhow.com, mygardenspaces.com


Můžou vás zajímat také další rostliny

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.