Nová Paka začne soutěžit dvě velké městské zakázky. Věří, že na nich kvůli koronavirové krizi ušetří

15. květen 2020 09:32

Přestavba kulturního střediska a kláštera to jsou dvě významné stavební zakázky, které chce v květnu vypustit mezi stavební firmy Nová Paka. Doufá přitom, že koronavirová krize by mohla městu přinést úsporu díky většímu zájmu dodavatelů.

Čtěte také

Oprava kláštera a přestavba městského kulturního střediska mají přijít celkem na zhruba 200 milionů korun. Radní obě tyto velké akce chtějí spojit v jednu velkou zakázku.

„Naší strategií je vypsat to v podstatě najednou. Aby v jeden čas vešlo ve známost, že tady jsou dvě velké stavby. A tím aby to přitáhlo co nejvíce firem," vysvětluje starosta Josef Cogan ze sdružení Sportovci pro Novou Paku.

„Je to příležitost mít na jednom místě dvě práce. Třeba to může i snížit stavební náklady. Založená staveniště mohou mít jen jednu základnu. A je možné synergicky využívat přesun zaměstnanců, strojů či sil."

Komenského ulice v Nové Pace

Přestože město počítá s propadem daňových příjmů v důsledku pandemie koronaviru, velké stavby si prý může dovolit díky našetřeným penězům z předchozích let.

Podle Josefa Cogana by nastávající krize mohla přinést zlevnění stavebních prací i materiálu.
„Nedostatek zakázek může tlačit cenu dolů a snáze shánět zakázky. Tím pádem větší zájem přináší samozřejmě pokles ceny."

Čtěte také

Prioritně by se měl začít opravovat klášter, protože kvůli dotaci musí být práce dokončené v příštím roce. Přestavba MKS by měla trvat necelé dva roky.

„Zvětší se kapacita sálu, ale hlavně zázemí pro herce, šatny, sociální zařízení a toalety," popisuje místostarosta Milan Pospíšil z Volby pro město, co vše se v městském kulturním středisku změní.

Město už má se slučováním zakázek zkušenosti

„Slučujeme normálně zakázky. Například místo jedné silnice soutěžíme čtyři. Abychom to dali do společného balíku," dodává starosta Nové Paky Josef Cogan.

Pokud se městu nepodaří vysoutěžit dodavatele na obě akce společně, bude je muset pravděpodobně rozdělit a vyhlásit znovu.

Spustit audio

Související