Elektrobusy BYD jsou součástí flotily EMT Madrid
Patnáct elektrobusů BYD K9UB pro Madrid. Foto: Město Madrid

V Madridu proběhlo 13. května slavnostní předání 15 e-busů BYD K9UB největšímu provozovateli veřejné dopravy ve Španělsku. EMT buduje i supermoderní nové depo pro 330 elektrických autobusů.

V Madridu proběhlo 13. května slavnostní předání 15 e-busů BYD K9UB největšímu provozovateli veřejné dopravy ve Španělsku. EMT buduje i supermoderní nové depo pro 330 elektrických autobusů.

Nová vozidla na elektrický pohon budou v Madridu nasazena na nové lince vedoucí po obvodu města, která bude brzy zavedena v rámci strategie udržitelnosti životního prostředí Madrid 360, a na velmi frekventované lince 52 spojující náměstí Puerta del Sol se Santamarcou.

Madridská radnice se zavázala k elektrifikaci a udržitelné mobilitě. Těchto nových 15 vozidel zvyšuje celkový počet elektrických autobusů ve flotile EMT na 82. V únoru 2020 debutovalo na dvou linkách vedených ze severu na jih a z východu na západ hlavního města Španělska deset elektrických autobusů Irizar (EMT objednalo celkem 20 bateriových elektrických autobusů této značky). A začátkem tohoto roku bylo vyhlášeno výběrové řízení až na dalších 50 e-busů.

Elektrický model BYD K9UB je poháněn dvěma motory o výkonu 150 kW, napájenými dvěma lithium-ferofosfátovými bateriemi. Nabíjení trvá čtyři hodiny dojezd uváděný výrobcem je 300 km.

Ceremoninálu v EMT se zúčastnili starosta Madridu, José Luis Martínez-Almeida, společně s radní pro mobilitu Borja Carabante a Alfonso Sánchez Vicente, manažerkou v EMT Madrid a Joaquín Bellido, ředitelem prodeje autobusů BYD Iberia, v provozním centru Fuencarral Municipal Transport Company (EMT). Starosta města uvedl "Městská rada v Madridu pokračuje ve svém závazku k udržitelné mobilitě - speciálně v čase pandemie koronaviru. Přijímáme preventivní a bezpečnostní opatření a vybízíme všechny obyvatele Madridu, aby používali veřejnou dopravu.

EMT buduje pro autobusy nové moderní depo (provozuje více než 2 100 vozidel). Projekt depa La Elipa byl schválen v roce 2019. Generální ředitel EMT Madrid nedávno v rozhovoru pro španělský časopis Viajeros zdůraznil jeho význam. Současná budova bude zbourána a bude postaveno depo nové. Budova bude futuristická s rozlohou 40 000 metrů2 pokrytou solárními panely a vertikálními zahradami. Rada města do nové infrastruktury investuje téměř 90 milionů eur. Dokončení prací se očekává za dva roky.

"Depo La Elipa se stane referenčním centrem pro elektromobilitu nejen ve Španělsku, ale bude vzorem celé Evropě," řekl generální ředitel Sánchez časopisu Revista Viajeros. "Bude mít kapacitu pro 330 elektrických autobusů s nabíjecím systémem pantografy. Jednáme s energetickými společnostmi pro zajištění dodávek elektřiny, budeme si však vyrábět i vlastní fotovoltaickou energii a všechna vozidla budou mít inteligentní nabíjecí systémy, aby byl tento proces co nejefektivnější."

Na Pyrenejském poloostrově má ​​BYD flotily v Barceloně, Valencii a Badajozu (má 50 000. e-bus vyrobený BYD) ve Španělsku a v Coimbra v Portugalsku.



Elektrobusy BYD jsou součástí flotily EMT Madrid
Ceremoninálu v EMT se zúčastnili starosta Madridu, José Luis Martínez-Almeida, společně s radní pro mobilitu Borja Carabante a Alfonso Sánchez Vicente, manažerkou v EMT Madrid a Joaquín Bellido, ředitelem prodeje autobusů BYD Iberia, v provozním centru Fuencarral Municipal EMT. Foto: Město Madrid