Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na Vysočině již lze zajít do muzea, kina, zoo nebo hradního parku

  11:24
Život ovlivněný pandemií koronaviru se pomalu navrací do běžných kolejí, a lidé se tak mohou i na Vysočině opět vydat za zábavou, do kina nebo na sportoviště, 25. května se pak otevře většina hradů a zámků. Stále však platí omezení týkající se počtu lidí na jednom místě, rozestupů a nutnosti nosit roušku.
Vnitřní parkoviště v areálu jihlavské nemocnice se změnilo v autokino. Poslední...

Vnitřní parkoviště v areálu jihlavské nemocnice se změnilo v autokino. Poslední projekce jsou na programu o víkendu. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Například v jedno velké kino se od minulého týdne proměnilo vnitřní parkoviště v areálu jihlavské nemocnice. Kraj Vysočina tam umístil velkou LED obrazovku a po dobu deseti dní dvakrát denně promítá filmy pro děti a dospělé. Poslední projekce autokina jsou o tomto víkendu – vždy v 17 hodin a ve 20.30. Promítat se budou i tyto snímky: Jumanji, Teroristka, Přes prsty či Jak vycvičit draka 3. 

„Podmínkou je, aby diváci autokina měli na internetu předem zajištěnou rezervaci a aby na promítání dorazili vozem s funkčním autorádiem,“ uvedla mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová.

Autokino na parkovišti jihlavské nemocnice

Vnitřní parkoviště v areálu jihlavské nemocnice se změnilo v autokino. Poslední projekce jsou na programu o víkendu.

O projekce byl největší zájem hlavně o uplynulém prodlouženém víkendu. „Páteční večerní promítání české komedie Ženy v běhu bylo vyprodáno za dva dny,“ řekl za pořadatele Zbyněk Čech.

Mimochodem desetidenní program autokina bude zřejmě jedinou veřejnou akcí, kterou Kraj Vysočina letos nabídne veřejnosti v rámci oslav 20. výročí svého založení.

Provoz už zahájila i některá klasická kamenná kina. Například jihlavská Dukla promítá od pondělí.

„Obsazuje se každá druhá řada a musí být mezi diváky rozestupy. Zajistit jsme museli i on-line prodej a rezervace. Náš největší sál má 162 míst a odhadem se tam teď vejde kolem čtyřiceti lidí,“ řekla marketingová pracovnice Kateřina Fousová.

Program je složený hlavně z repríz. „Premiéry velkých filmů distributoři zatím odložili,“ podotkla.

Zpřístupněná jsou již také krajská muzea a galerie. Například v havlíčkobrodském muzeu Vysočiny je k vidění výstava Bejvávalo, bejvávalo dobře aneb Život na přelomu 19. a 20. století. Představuje život obyvatel regionu, jejich řemesla, svátky a zvyklosti. Řadu věcí návštěvníci jistě poznají z dob svého mládí nebo se jim k nim budou pojit nostalgické vzpomínky – například na prázdniny u babičky.

Muzeum Vysočiny Jihlava ode dneška v prostorách muzejních arkád nabídne výstavu, která mapuje celoživotní tvorbu fotografa Antonína Chloupka.

Může dorazit autobusový zájezd

Po dvouměsíční vynucené pauze lze znovu prozkoumat i pelhřimovské Muzeum rekordů a kuriozit. Hned při pondělním znovuotevření byla do Rekordmanské síně slávy uvedena Jarmila Kratochvílová, legendární atletka s nejdéle platným světovým rekordem v dějinách lehké atletiky.

A co se týče omezení počtu návštěvníků? „V tom u nás problém nenastane. Jsme schopni přijmout i celý autobusový zájezd,“ řekl Miroslav Marek, prezident Agentury Dobrý den Pelhřimov.

Přístupné jsou rovněž expozice Muzea Vysočiny Pelhřimov. Od 22. května zde bude k vidění nová výstava s názvem O krávě. Přiblížit má chov hovězího dobytka jako dříve neodmyslitelnou součást každodenního života.

Své prostory zpřístupnilo již také Muzeum Vysočiny Třebíč i Horácké muzeum v Novém Městě na Moravě. Pouze pobočky muzeí v Jemnici a v Moravských Budějovicích jsou zatím ještě uzavřené. S otevřením vyčkává i žďárské Regionální muzeum, kde pauzu využili k rekonstrukci interiérů budovy Tvrze.

Na své otevření od 19. května se chystá muzeum ve Velkém Meziříčí. Navštívit je možné výstavní sál, kde je až do konce června výstava o historických cukrárnách. Ta byla v březnu pro návštěvníky otevřena pouze dva týdny a následně bylo muzeum uzavřeno. Zbytek expozic v obou patrech bude zpřístupněn po 25. květnu, jelikož svým charakterem odpovídají hradům a zámkům, které budou otevírány až v další vlně.

Pro milovníky přírody otevírá o víkendu své brány pavlovská stanice ochrany fauny pro handicapované živočichy. Komentované prohlídky s průvodcem budou však nejdříve až od 25. května. Zatím si mohou zvířata umístěná ve stanici prohlížet lidé sami bez komentáře průvodců.

Sovy i návštěva hradního parku

První větší akci připravuje na tento víkend také jihlavská zoologická zahrada. V sobotu i v neděli mohou lidé vidět letové ukázky sov a dravců. „Vhledem k bezpečnosti kvůli koronavirové nákaze bude počet míst na letové ukázky omezen,“ upozornil mluvčí zoo Martin Maláč.

Většina hradů a zámků plánuje otevření na 25. května. Ovšem třeba hrad Kámen na Pelhřimovsku zatím návštěvníkům zpřístupnil hradní park.

A otevřeno má už i zámek ve Žďáru nad Sázavou. Přístupné tam je multimediální Muzeum nové generace a také putovní výstava Včela – Cesta do včelího města. „Prodloužili jsme ji až do konce července,“ říká Martina Sedláková z marketingu zámku. Prohlídková trasa Po stopách Santiniho však bude přístupná až od 25. května.

Na svatojánskou pouť smí jen pár poutníků

Výrazně komornější než v jiných letech bude letošní svatojánská pouť ve Žďáře nad Sázavou. Věřící ji oslaví zítra, tedy přesně v den svátku sv. Jana Nepomuckého, patrona poutního kostela na Zelené hoře. Místo několika tisíc lidí tam však zamíří spíše jen desítky poutníků. 

„Tím, že jsme nevěděli, v jaké fázi bude uvolňování vládních opatření, jsme nedělní pouť nezaváděli. Mše svatá bude jen v sobotu v 18 hodin. Musíme být obezřetní, na místě bude pořadatelská služba,“ říká farář Vladimír Záleský.

Slavná Santiniho stavba, jeden z českých divů na prestižním seznamu UNESCO, navíc aktuálně prochází velkou obnovou. Letos se práce soustředí v interiéru, všechny kaple nyní obklopuje lešení. „Dolů pustíme sto lidí, padesát jich pozveme na první ochoz. Je to jiný prostor s vlastním vchodem,“ vysvětluje Vladimír Záleský.

Farnost také ozvučí venkovní prostor mezi kostelem a ambitem pro ty, kteří se nedostanou dovnitř kvůli limitům nastaveným vládou. Kdo přijde na poslední chvíli, toho už pořadatelé do kostela zřejmě nepustí. Zítřejší slavnostní mši v 18 hodin budou technici přenášet živě na YouTube, dostupná je na kanálu Farnost Žďár nad Sázavou 2.

V kostele budou do 15 hodin turistické prohlídky, od tří do pěti pak bude přístupný k modlitbě. Večer od 20 do 22 hodin ještě následuje Nikodémova noc, kdy bude objekt znovu přístupný k modlitbě.

V poutním kostele, který ročně navštíví kolem 30 tisíc platících turistů, se provádí už od pondělí 11. května.

„Nejsme hrad ani zámek, otevřeli jsme tedy v termínu jako muzea a galerie. Zájem turistů je zatím malý, první tři zájemci si rezervovali místo na úterý odpoledne,“ hlásí kastelánka Michaela Kokojanová. Vyšší zájem čeká právě až o poutním víkendu.

Ke svatojánské pouti se ve Žďáře váže i její světská část. Podle počtu atrakcí patří k největším v Česku. Město ji už v předstihu odložilo na 18. až 20. září.

  • Nejčtenější

Ženu v útulku pokousal pes, po srdeční zástavě a amputaci nohy bojuje o život

18. dubna 2024  13:48,  aktualizováno  14:13

Mnohačetná a velmi vážná poranění utrpěla žena, kterou v úterý napadl pes ve žďárském útulku v...

Na D1 u Humpolce zemřel mladý řidič. Narazil do zaparkovaného návěsu

19. dubna 2024  7:16

Devatenáctiletý řidič osobního auta cizí státní příslušnosti zemřel ve čtvrtek večer po nehodě na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Po dalším výprasku mění Zbrojovka trenéra, na lavičku půjde i Psotka

15. dubna 2024  15:56,  aktualizováno  16:41

Čtvrtá porážka v řadě, celkově sedm zápasů bez výhry a pád do bojů o udržení ve druhé fotbalové...

U Jihlavy vznikla farmářská samoobsluha. Platí se do kasičky či QR kódem

15. dubna 2024  15:53

Netradiční Samoobslužný krámek je novinkou v Hybrálci u Jihlavy. Od léta do podzimu v dřevěném...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čelní srážka s kamionem pick-up sešrotovala, jeho řidič se vážně zranil

15. dubna 2024  16:27

Hlavní silniční tah mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem v pondělí odpoledne uzavřela vážná dopravní...

Trénink mozku musí lidi bavit, říká cvičitelka paměti a soustředění

19. dubna 2024  16:06

Základ je, aby to lidi bavilo. Tak vysvětluje pointu netradičního tréninku mozku zvaného jednoduše...

Hospodaření Brodu překvapilo i samu radnici. Zůstaly jí desítky milionů

19. dubna 2024  11:05

Rozpočet na rok 2023 měl být původně v Havlíčkově Brodě poměrně nudný. Příjmy a výdaje ve shodné...

Kouč Jihlavy: Zase jsme prohráli, ale neklepu se v rohu. Spartu B už porazíme

19. dubna 2024  9:22

Fotbalisté FC Vysočina prožili ve středu svoje další jarní druholigové zklamání, z Brna si do...

Na D1 u Humpolce zemřel mladý řidič. Narazil do zaparkovaného návěsu

19. dubna 2024  7:16

Devatenáctiletý řidič osobního auta cizí státní příslušnosti zemřel ve čtvrtek večer po nehodě na...

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...